Varkenswangen met Rodenbach en frietjes
Varkenswangen met Rodenbach en frietjes
Misschien zijn varkenswangen voor veel mensen nog een onbekend product, maar ze zijn zeer de moeite om uit te proberen. Het zal wellicht niet bij die ene keer blijven, want het vlees is smaakvol en boterzacht als je het gebruikt in een stoofschotel. Jeroen serveert frieten bij deze stoofschotel met een lekker biertje.
Varkenswangen met Rodenbach en frietjes
Varkenswangen met Rodenbach en frietjes
Misschien zijn varkenswangen voor veel mensen nog een onbekend product, maar ze zijn zeer de moeite om uit te proberen. Het zal wellicht niet bij die ene keer blijven, want het vlees is smaakvol en boterzacht als je het gebruikt in een stoofschotel. Jeroen serveert frieten bij deze stoofschotel met een lekker biertje.
Ingrediënten
4 personen
Uien
2
Look
1 teentje
Boter
1 klontje
Varkenswangen
1.000 g
Peper
Zout
Laurierblaadjes
Tijm
Peterseliestelen
Kruidnagel
1
Bruin bierRodenbach, Sint Bernardus Abt 12, ...
1 l
Boterhamwit
1
Mosterd
2 el
Bruine suiker
2 el
Frietaardappelenbv. bintje
1.000 g
Witloof
4 stronkje
Mayonaise
2 el
Natuurazijn
1 scheutje
Benodigdheden
Een eindje keukentouw, een frietketel met ossewit
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de stoofschotel
2 uien, 1 teentje Look
1
Pel de uien en versnipper ze. Pel de look en plet het teentje tot pulp.
1 klontje boter
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui en de geplette look in de hete boter.
1.000 g varkenswangen
3
Je kan de varkenswangen zelf ontvliezen of je kan het aan de slager vragen. Snij de varkenswangen in stukken. (Ter grootte van stukken klassiek stoofvlees.)
4
Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
peper, zout
5
Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout. Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder beurten.
6
Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui.
laurierblaadjes, tijm, peterseliestelen
7
Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
1 kruidnagel
8
Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.
1 l bruin bier
9
Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.
10
Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.
1 boterham, 2 el mosterd, 2 el bruine suiker
11
Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.
12
Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur.
peper, zout
13
Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
Voor de frieten
1.000 g frietaardappelen
14
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Een ideale Belgische friet is 13 mm dik. Was de frieten niet want dan spoel je het zetmeel eraf.
15
Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij 'pocheer' je de aardappelstukjes tot ze vanbinnen gaar zijn.)
16
Laat de frieten koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
17
Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
18
Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak een snuifje zout over.
Voor het witloofslaatje
4 stronkje witloof
20
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken. Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderkant ervan. Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise
21
Voeg wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
1 scheutje natuurazijn
22
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de groente voorzichtig.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voor de stoofschotel
2 uien, 1 teentje Look
1
Pel de uien en versnipper ze. Pel de look en plet het teentje tot pulp.
1 klontje boter
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui en de geplette look in de hete boter.
1.000 g varkenswangen
3
Je kan de varkenswangen zelf ontvliezen of je kan het aan de slager vragen. Snij de varkenswangen in stukken. (Ter grootte van stukken klassiek stoofvlees.)
4
Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
peper, zout
5
Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout. Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder beurten.
6
Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui.
laurierblaadjes, tijm, peterseliestelen
7
Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
1 kruidnagel
8
Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.
1 l bruin bier
9
Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.
10
Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.
1 boterham, 2 el mosterd, 2 el bruine suiker
11
Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.
12
Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur.
peper, zout
13
Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
Voor de frieten
1.000 g frietaardappelen
14
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Een ideale Belgische friet is 13 mm dik. Was de frieten niet want dan spoel je het zetmeel eraf.
15
Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij 'pocheer' je de aardappelstukjes tot ze vanbinnen gaar zijn.)
16
Laat de frieten koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
17
Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
18
Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak een snuifje zout over.
Voor het witloofslaatje
4 stronkje witloof
20
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken. Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderkant ervan. Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise
21
Voeg wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
1 scheutje natuurazijn
22
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de groente voorzichtig.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u 30m
Ingrediënten
Uien
2
Look
1 teentje
Boter
1 klontje
Varkenswangen
1.000 g
Peper
Zout
Laurierblaadjes
Tijm
Peterseliestelen
Kruidnagel
1
Bruin bierRodenbach, Sint Bernardus Abt 12, ...
1 l
Boterhamwit
1
Mosterd
2 el
Bruine suiker
2 el
Frietaardappelenbv. bintje
1.000 g
Witloof
4 stronkje
Mayonaise
2 el
Natuurazijn
1 scheutje
Varkenswangen met Rodenbach en frietjes
Misschien zijn varkenswangen voor veel mensen nog een onbekend product, maar ze zijn zeer de moeite om uit te proberen. Het zal wellicht niet bij die ene keer blijven, want het vlees is smaakvol en boterzacht als je het gebruikt in een stoofschotel. Jeroen serveert frieten bij deze stoofschotel met een lekker biertje.Instructies
Voor de stoofschotel
2 uien, 1 teentje Look
1
Pel de uien en versnipper ze. Pel de look en plet het teentje tot pulp.
1 klontje boter
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in. Stoof de stukjes ui en de geplette look in de hete boter.
1.000 g varkenswangen
3
Je kan de varkenswangen zelf ontvliezen of je kan het aan de slager vragen. Snij de varkenswangen in stukken. (Ter grootte van stukken klassiek stoofvlees.)
4
Smelt een klontje boter in een braadpan op een stevig vuur.
peper, zout
5
Kruid het vlees met wat peper van de molen en een snuif zout. Bak de stukken varkenswang kort tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Een grote hoeveelheid vlees bak je best in meerder beurten.
6
Doe het vlees (dat binnenin nog niet gaar is) in de stoofpot met ui.
laurierblaadjes, tijm, peterseliestelen
7
Bind met een stukje keukentouw een bouquet garni samen. Gebruik enkele laurierbladen, een paar takjes tijm en (indien beschikbaar) wat peterseliestelen.
1 kruidnagel
8
Leg het kruidentuiltje in de stoofpot, samen met een kruidnagel.
1 l bruin bier
9
Gebruik het bier om de pan waarin het vlees gebakken werd te ‘deglaceren’. Giet het in de hete pan en roer alle aanbaksels los.
10
Giet het warm bier in de stoofpot met het vlees.
1 boterham, 2 el mosterd, 2 el bruine suiker
11
Strooi de suiker in de pot en smeer de witte boterham in met scherpe mosterd. Leg de boterham bovenop het vlees en zet het deksel op de pot.
12
Laat de stoofschotel zo’n 2 uur sudderen op een zacht vuur.
peper, zout
13
Proef het resultaat en voeg naar smaak wat extra peper en zout toe.
Voor de frieten
1.000 g frietaardappelen
14
Schil de aardappelen en snij ze met de hand in gelijkvormige frieten. Deze hoeven niet te dun te zijn. Een ideale Belgische friet is 13 mm dik. Was de frieten niet want dan spoel je het zetmeel eraf.
15
Verhit het frietvet (bij voorkeur Ossewit) op 140°C. Bak de frieten een eerste keer, maar laat ze nog niet kleuren. (Hierbij 'pocheer' je de aardappelstukjes tot ze vanbinnen gaar zijn.)
16
Laat de frieten koud worden in een schaaltje met wat keukenpapier.
17
Verhit het frietvet vervolgens tot 180°C.
18
Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met wat keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak een snuifje zout over.
Voor het witloofslaatje
4 stronkje witloof
20
Spoel het witloof en laat het goed uitlekken. Halveer de witloofstronkjes en snij het taaie hart uit de onderkant ervan. Snij de stronkjes vervolgens in zeer fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise
21
Voeg wat mayonaise toe, maar overdrijf niet. Het is voldoende wanneer er een dun laagje saus rond de stukjes witloof kleeft.
1 scheutje natuurazijn
22
Kruid het slaatje met een scheutje natuurazijn, wat peper van de molen en een snuifje zout. Meng de groente voorzichtig.