dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen (thumbnail)Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

1u 15m
15
100%
3.2K
Recepten

Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

Een klassiek stuk varkensgebraad wordt altijd gesmaakt, zeker als er een smakelijke saus met sjalot, rozemarijn en blond bier bij geserveerd wordt. Daarbij hoort een gegratineerde ovenschotel met ui, prei en schijfjes aardappel. Een ongecompliceerd gerecht dat feestelijk lekker smaakt.
Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen (thumbnail)Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

1u 15m
15
100%
3.2K
Recepten

Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

Een klassiek stuk varkensgebraad wordt altijd gesmaakt, zeker als er een smakelijke saus met sjalot, rozemarijn en blond bier bij geserveerd wordt. Daarbij hoort een gegratineerde ovenschotel met ui, prei en schijfjes aardappel. Een ongecompliceerd gerecht dat feestelijk lekker smaakt.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 15m
Ingrediënten15
Beoordeling100%
Aantal likes3.2K

Ingrediënten

4 personen
Varkensgebraad
1.000 g
Sjalotten
3
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Boter
1
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Uien
3
Preistengels
2
Aardappelen
1.000 g
Kaas
100 g
Tijm
Blond bier
1 fles
Graanmosterd
1 el
Room
1 scheutje

Benodigdheden

Een ovenvaste stoofpot met deksel, een vel aluminiumfolie, een ruime ovenschaal ong 7 cm hoog

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
2
Schil de aardappelen en laat ze op z’n geheel. Kook de knollen net-niet-gaar (beetgaar) in water met een snuif zout.

Het gebraad bakken

1.000 g varkensgebraad, 3 Sjalotten, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 1 boter, peper, zout
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een stevig vuur. Zet het vuur zachter zodra de boter gesmolten is.
5
Pel intussen de sjalotten en snij ze in grove stukken. Kneus de tenen look en verwijder de pel. Leg ook een tak rozemarijn klaar.
6
Kruid het vlees langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Gebruik een scherp mes om enkele ondiepe insnijdingen te maken in het laagje spek van het gebraad.
7
Leg het gebraad in de pot, op de vetzijde. Laat het zo’n 3 minuten kleuren. Draai het vlees om en leg de stukken sjalot ernaast. De sjalot zorgt voor smaak, en ze helpt vermijden dat de boter rondom het vlees verbrandt. Na enkele minuten is het vlees gekleurd.
8
Doe de tak rozemarijn en de tenen look in de pot. Wie er van houdt kan ook een kruidnagel toevoegen.
9
Zet het deksel op de pot en plaats het vlees in de hete oven van 200°C. De richttijd voor het garen van varkensgebraad: bedraagt 25 minuten per kilo vlees. Werk intussen de groenteschotel af.
10
Haal de pot met gebraad nadien uit de oven en pak het varkensvlees in met aluminiumfolie. Draai het vlees om en laat het voldoende lang rusten. Ook hier reken je een rustperiode van 25 minuten per kilogram vlees.

De groenteschotel

3 uien, 1 klontje boter, 2 Preistengels, 1.000 g aardappelen, 1 teentje Look, peper, zout, 100 g kaas, tijm
11
Pel de uien en snij ze in dikke halve ringen.
12
Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof er de uien in.
13
Verwijder het wortelstuk en het donkerste loof van de prei en snij de stammen overlangs. Spoel ze schoon onder stromend water. Snij de prei in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de uien. Roer regelmatig. Laat de prei en de uien een klein beetje karameliseren.
14
Neem een ruime ovenschotel (ong. 7 cm hoog) en vet de binnenzijde in met een beetje boter. Pel een teen look, snij hem middendoor en wrijf er de ovenschaal mee in.
15
Strooi op de bodem van de schaal wat peper van de molen en een snuifje zout.
16
Snij de gekookte aardappelen in schijven van zo’n anderhalve centimeter breed. Bedek de bodem van de ovenschotel met een deel van de schijfjes aardappel.
17
Schep de helft van de gestoofde groenten bovenop de aardappelen. Verdeel de groenten gelijkmatig.
18
Leg daarbovenop een nieuwe laag aardappelschijfjes, gevolgd door de rest van de gestoofde prei en ui.
19
Eindig met een derde en laatste laagje aardappelschijfjes.
20
Strooi vers gemalen peper en wat zout op het bovenste laagje aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm, hak ze fijn en strooi het groen over het gerecht.
21
Werk de ovenschotel af met een laag gemalen kaas.
22
Verlaag de temperatuur van de oven waarin je het vlees hebt gegaard. Gratineer de groenten ongeveer 30 minuten op 175°C.

De afwerking

1 fles blond bier, 1 el graanmosterd, 1 scheutje Room
23
Vis de tak rozemarijn uit de vleesjus. Verwijder eventueel ook de gare looktenen.
24
Roer de mosterd door de saus en schenk er het bier bij. Laat de saus een kwartiertje zeer zacht koken, zodat tegelijk ook de alcohol verdampt.
25
Werk de saus af met een scheutje room. Roer en laat de saus nog enkele minuten zacht pruttelen.
26
Snij het varkensgebraad in plakken. Gebruik daarvoor een vlijmscherp mes. Snij altijd haaks op de vezel van het vlees.
27
Snij de gegratineerde groenten met aardappel in porties en schep die zorgvuldig uit de schaal. Serveer iedereen een stapeltje aardappelen met groenten, een eerlijke plak gebraad en een schep warme saus met blond bier.
1
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
2
Schil de aardappelen en laat ze op z’n geheel. Kook de knollen net-niet-gaar (beetgaar) in water met een snuif zout.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Instructies

Voorbereiding

1
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
2
Schil de aardappelen en laat ze op z’n geheel. Kook de knollen net-niet-gaar (beetgaar) in water met een snuif zout.

Het gebraad bakken

1.000 g varkensgebraad, 3 Sjalotten, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 1 boter, peper, zout
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een stevig vuur. Zet het vuur zachter zodra de boter gesmolten is.
5
Pel intussen de sjalotten en snij ze in grove stukken. Kneus de tenen look en verwijder de pel. Leg ook een tak rozemarijn klaar.
6
Kruid het vlees langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Gebruik een scherp mes om enkele ondiepe insnijdingen te maken in het laagje spek van het gebraad.
7
Leg het gebraad in de pot, op de vetzijde. Laat het zo’n 3 minuten kleuren. Draai het vlees om en leg de stukken sjalot ernaast. De sjalot zorgt voor smaak, en ze helpt vermijden dat de boter rondom het vlees verbrandt. Na enkele minuten is het vlees gekleurd.
8
Doe de tak rozemarijn en de tenen look in de pot. Wie er van houdt kan ook een kruidnagel toevoegen.
9
Zet het deksel op de pot en plaats het vlees in de hete oven van 200°C. De richttijd voor het garen van varkensgebraad: bedraagt 25 minuten per kilo vlees. Werk intussen de groenteschotel af.
10
Haal de pot met gebraad nadien uit de oven en pak het varkensvlees in met aluminiumfolie. Draai het vlees om en laat het voldoende lang rusten. Ook hier reken je een rustperiode van 25 minuten per kilogram vlees.

De groenteschotel

3 uien, 1 klontje boter, 2 Preistengels, 1.000 g aardappelen, 1 teentje Look, peper, zout, 100 g kaas, tijm
11
Pel de uien en snij ze in dikke halve ringen.
12
Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof er de uien in.
13
Verwijder het wortelstuk en het donkerste loof van de prei en snij de stammen overlangs. Spoel ze schoon onder stromend water. Snij de prei in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de uien. Roer regelmatig. Laat de prei en de uien een klein beetje karameliseren.
14
Neem een ruime ovenschotel (ong. 7 cm hoog) en vet de binnenzijde in met een beetje boter. Pel een teen look, snij hem middendoor en wrijf er de ovenschaal mee in.
15
Strooi op de bodem van de schaal wat peper van de molen en een snuifje zout.
16
Snij de gekookte aardappelen in schijven van zo’n anderhalve centimeter breed. Bedek de bodem van de ovenschotel met een deel van de schijfjes aardappel.
17
Schep de helft van de gestoofde groenten bovenop de aardappelen. Verdeel de groenten gelijkmatig.
18
Leg daarbovenop een nieuwe laag aardappelschijfjes, gevolgd door de rest van de gestoofde prei en ui.
19
Eindig met een derde en laatste laagje aardappelschijfjes.
20
Strooi vers gemalen peper en wat zout op het bovenste laagje aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm, hak ze fijn en strooi het groen over het gerecht.
21
Werk de ovenschotel af met een laag gemalen kaas.
22
Verlaag de temperatuur van de oven waarin je het vlees hebt gegaard. Gratineer de groenten ongeveer 30 minuten op 175°C.

De afwerking

1 fles blond bier, 1 el graanmosterd, 1 scheutje Room
23
Vis de tak rozemarijn uit de vleesjus. Verwijder eventueel ook de gare looktenen.
24
Roer de mosterd door de saus en schenk er het bier bij. Laat de saus een kwartiertje zeer zacht koken, zodat tegelijk ook de alcohol verdampt.
25
Werk de saus af met een scheutje room. Roer en laat de saus nog enkele minuten zacht pruttelen.
26
Snij het varkensgebraad in plakken. Gebruik daarvoor een vlijmscherp mes. Snij altijd haaks op de vezel van het vlees.
27
Snij de gegratineerde groenten met aardappel in porties en schep die zorgvuldig uit de schaal. Serveer iedereen een stapeltje aardappelen met groenten, een eerlijke plak gebraad en een schep warme saus met blond bier.
1
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
2
Schil de aardappelen en laat ze op z’n geheel. Kook de knollen net-niet-gaar (beetgaar) in water met een snuif zout.

Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen (thumbnail)Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen
4 personen
1u 15m
Ingrediënten
Varkensgebraad
1.000 g
Sjalotten
3
Look
3 teentjes
Rozemarijn
1 takje
Boter
1
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Uien
3
Preistengels
2
Aardappelen
1.000 g
Kaas
100 g
Tijm
Blond bier
1 fles
Graanmosterd
1 el
Room
1 scheutje

Varkensgebraad met gegratineerde aardappelen

Een klassiek stuk varkensgebraad wordt altijd gesmaakt, zeker als er een smakelijke saus met sjalot, rozemarijn en blond bier bij geserveerd wordt. Daarbij hoort een gegratineerde ovenschotel met ui, prei en schijfjes aardappel. Een ongecompliceerd gerecht dat feestelijk lekker smaakt.
Instructies

Voorbereiding

1
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt.
2
Schil de aardappelen en laat ze op z’n geheel. Kook de knollen net-niet-gaar (beetgaar) in water met een snuif zout.

Het gebraad bakken

1.000 g varkensgebraad, 3 Sjalotten, 2 teentjes Look, 1 takje rozemarijn, 1 boter, peper, zout
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Smelt een klont boter in een stoofpot op een stevig vuur. Zet het vuur zachter zodra de boter gesmolten is.
5
Pel intussen de sjalotten en snij ze in grove stukken. Kneus de tenen look en verwijder de pel. Leg ook een tak rozemarijn klaar.
6
Kruid het vlees langs beide zijden met peper van de molen en wat zout. Gebruik een scherp mes om enkele ondiepe insnijdingen te maken in het laagje spek van het gebraad.
7
Leg het gebraad in de pot, op de vetzijde. Laat het zo’n 3 minuten kleuren. Draai het vlees om en leg de stukken sjalot ernaast. De sjalot zorgt voor smaak, en ze helpt vermijden dat de boter rondom het vlees verbrandt. Na enkele minuten is het vlees gekleurd.
8
Doe de tak rozemarijn en de tenen look in de pot. Wie er van houdt kan ook een kruidnagel toevoegen.
9
Zet het deksel op de pot en plaats het vlees in de hete oven van 200°C. De richttijd voor het garen van varkensgebraad: bedraagt 25 minuten per kilo vlees. Werk intussen de groenteschotel af.
10
Haal de pot met gebraad nadien uit de oven en pak het varkensvlees in met aluminiumfolie. Draai het vlees om en laat het voldoende lang rusten. Ook hier reken je een rustperiode van 25 minuten per kilogram vlees.

De groenteschotel

3 uien, 1 klontje boter, 2 Preistengels, 1.000 g aardappelen, 1 teentje Look, peper, zout, 100 g kaas, tijm
11
Pel de uien en snij ze in dikke halve ringen.
12
Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof er de uien in.
13
Verwijder het wortelstuk en het donkerste loof van de prei en snij de stammen overlangs. Spoel ze schoon onder stromend water. Snij de prei in grove stukken en laat ze enkele minuten meestoven met de uien. Roer regelmatig. Laat de prei en de uien een klein beetje karameliseren.
14
Neem een ruime ovenschotel (ong. 7 cm hoog) en vet de binnenzijde in met een beetje boter. Pel een teen look, snij hem middendoor en wrijf er de ovenschaal mee in.
15
Strooi op de bodem van de schaal wat peper van de molen en een snuifje zout.
16
Snij de gekookte aardappelen in schijven van zo’n anderhalve centimeter breed. Bedek de bodem van de ovenschotel met een deel van de schijfjes aardappel.
17
Schep de helft van de gestoofde groenten bovenop de aardappelen. Verdeel de groenten gelijkmatig.
18
Leg daarbovenop een nieuwe laag aardappelschijfjes, gevolgd door de rest van de gestoofde prei en ui.
19
Eindig met een derde en laatste laagje aardappelschijfjes.
20
Strooi vers gemalen peper en wat zout op het bovenste laagje aardappelen. Rits de blaadjes van de tijm, hak ze fijn en strooi het groen over het gerecht.
21
Werk de ovenschotel af met een laag gemalen kaas.
22
Verlaag de temperatuur van de oven waarin je het vlees hebt gegaard. Gratineer de groenten ongeveer 30 minuten op 175°C.

De afwerking

1 fles blond bier, 1 el graanmosterd, 1 scheutje Room
23
Vis de tak rozemarijn uit de vleesjus. Verwijder eventueel ook de gare looktenen.
24
Roer de mosterd door de saus en schenk er het bier bij. Laat de saus een kwartiertje zeer zacht koken, zodat tegelijk ook de alcohol verdampt.
25
Werk de saus af met een scheutje room. Roer en laat de saus nog enkele minuten zacht pruttelen.
26
Snij het varkensgebraad in plakken. Gebruik daarvoor een vlijmscherp mes. Snij altijd haaks op de vezel van het vlees.
27
Snij de gegratineerde groenten met aardappel in porties en schep die zorgvuldig uit de schaal. Serveer iedereen een stapeltje aardappelen met groenten, een eerlijke plak gebraad en een schep warme saus met blond bier.