Vanilleparfait met chocoladesaus

Een ijsdessert maken zonder ijsmachine lijkt vaak onmogelijk. En toch kan het! Zet eens een parfait op het menu. Deze huisgemaakte ijstaart kan je op 1001 manieren smaak geven en vergezellen van een saus of garnituur. Speel wel op veilig en bereid de parfait bij voorkeur een dag op voorhand. Voor dit recept laat Jeroen zich inspireren door de onvervangbaar lekkere ‘dame blanche’.

Ingrediënten

 • 3 dooier
 • 80 g kristalsuiker
 • 40 g vanillesuiker
 • 500 g room
 • 2 vanillestok
 • 200 g donkere chocolade
 • scheutje melk
 • scheutje bruine rum
 • een klontje boter
 • bresiliennenootjes

Benodigdheden

 • een keukenmachine met klopper
 • een keukenweegschaal
 • een rechthoekige cakevorm
 • vershoudfolie

Partners

Bereiding

De vanilleparfait

Breek de eieren en verzamel de hele eieren met de extra dooiers in een diepe pan.

Klop de eieren los met de garde. Weeg de juiste hoeveelheden suiker en vanillesuiker en giet ze bij de geklutste eieren. INFO: Jeroens huisgemaakte vanillesuiker bestaat uit een bokaal kristalsuiker met leeggeschraapte vanillepeulen. Na verloop van tijd geeft de vanille z’n aroma af aan de suiker.

Snij de vanillestokjes overlangs in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit. Doe ze in het pannetje met eieren en suiker.

Klop het mengsel al wat schuimig, alvorens je de pan verwarmt.

Zet de pan op een zacht vuur en blijf kloppen met de garde tot je een luchtige sabayon krijgt. Klop in een achtvorm of draai je pan van links naar rechts tijdens het klopwerk. Dit vraagt flink wat inspanning…TIP: Een conische pan is handig voor deze bereiding. Dankzij de kenmerkende onderzijde zonder scherpe hoek, kan je het mengsel gemakkelijk luchtig kloppen met de garde.

Werk tijdens het kloppen vanuit de pols. Hou het vuur onder controle zodat de eigelen niet in een omelet veranderen. Neem de pan tussendoor af en toe even weg van de warmtebron.

Blijf doorgaan tot je een schuimige massa krijgt waarin de garde sporen achterlaat. Proef het resultaat.

Schep de luchtige eiermousse in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper in het toestel en laat de machine draaien tot de mousse volledig afgekoeld is. Tegelijkertijd wordt het schuim extra luchtig. Geef de machine hiervoor de nodige tijd.

Giet intussen de volle room in een diepe mengkom en klop met de garde tot de room de dikte heeft van yoghurt of mayonaise. Dus: lobbige, maar geen stijve slagroom.

Schenk de koude mousse bij de slagroom en spatel tot je een egaal mengsel krijgt.

Schenk het parfaitmengsel in de cakevorm. Strijk het oppervlak glad en bedek de bovenkant met een vel vershoudfolie. Druk de folie aan tot tegen het mengsel.

Zet de parfait in de diepvries en geef het dessert enkele uren de tijd om vast te vriezen. (afhankelijk van de vrieskracht van je toestel)

De chocoladesaus

Verwarm een scheutje melk op een zacht vuur.

Breek de donkere chocolade in stukjes, doe ze in de melk en roer met de garde.

Schenk (naar smaak) een scheutje bruine rum in de saus en roer.

Eindig met een klontje boter voor extra glans.

Afwerking en opdienen

Breng water aan de kook en giet het grootste deel in een ovenschaal. Giet ook kokend water in een beker om er je mes in op te warmen.
Neem het bakblik met parfait uit de diepvries.
Plaats het blik met parfait enkele seconden in het heet bad.
Keer het blik om en laat de parfait uit de vorm glijden.
Gebruik een mes met een warm lemmet om het ijsdessert in dikke plakken te snijden. Zet gerust een beetje kracht op het mes.
Serveer de porties vanilleparfait met een lepel warme chocoladesaus erover.
Werk de borden af met wat brésiliennenootjes.
Vanilleparfait met chocoladesaus