Vanillebavarois met mango en volkoren koekjes

Een bavaroistaart maken is veel gemakkelijker dan je denkt. Neem er wel de tijd voor want je hoort in stappen te werken. De taartbodem, de vanillepudding én de afgewerkte bavarois hebben de tijd nodig om op te stijven. Jeroen serveert het dessert met een rijkelijke portie mangoblokjes erover.

Met dit recept maak je 1 taart van ongeveer 8 porties.

Ingrediënten

  • 200 g volkorenkoekje
  • 50 g boter
  • 3 blaadje gelatine
  • 3 dl volle melk
  • 2 vanillestokje
  • 70 g kristalsuiker
  • 3.5 dl room
  • 5 dooier
  • 2 mango

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Neem een vel bakpapier, iets groter dan de bodem van de springvorm. Leg het vel papier op de losse bodem en klem de rand van de springvorm erop vast.
Smelt de boter voor de bodem van koekjeskruimels. Gebruik een laag vuur en laat ze niet kleuren.
Verkruimel de koekjes in de beker van de blender. Schenk er de malse boter over en mix de beide ingrediënten. De boter zorgt voor binding.
Stort de kruimels in de springvorm. Strijk het oppervlak glad en druk het koekjesmengsel aan tot je een egale en compacte taartbodem krijgt. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter stolt en de bodem stevig wordt.
Vul een beker met koud water en week er de gelatineblaadjes in.
Verhit de melk in een pot op een matig vuur. Breng ze tot tegen het kookpunt en hou ze heet.
Voeg tussendoor de vanille toe. Snij de peulen overlangs in twee en schraap er de zwarte zaadjes uit. Doe zowel de zaadjes als de lege peulen in de warme melk en laat ze zoveel mogelijk smaak afgeven.

Scheid de eieren en doe de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper als hulpstuk.

Laat de machine draaien en schep er de suiker bij. Laat het toestel werken tot je een bleke, luchtige en egale massa krijgt waarin de suiker perfect is opgelost. (Dat heet in vaktermen ‘een ruban’.)
Het eiwit kan je invriezen voor andere bereidingen.
Verwijder de lege vanillepeulen uit de warme melk. Ze hebben hun werk gedaan.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de vanillemelk. Roer voldoende.
Schenk een klein deel van de warme melk bij de ruban van eigeel en meng alles grondig met de garde.
Giet dit mengsel nu bij de rest van de warme vanillemelk en roer. Zet deze ‘crème Anglaise’ op een matig vuur en blijf roeren met de garde tot deze pudding ingedikt is.
Schenk de zachtgele pudding in een ruime schaal en laat hem afkoelen.
Schenk de juiste hoeveelheid room in een mengkom. Klop de room half op met de garde of een handmixer. (Tot de room de dikte heeft van yoghurt.)
Spatel de luchtige slagroom doorheen de koude ‘crème Anglaise’. Zorg ervoor dat beide ingrediënten perfect gemengd zijn.
Neem de opgesteven koekjesbodem erbij en schenk het bavaroismengsel in de springvorm. Schuif de vanillebavarois in de koelkast en geef het dessert enkele uren de tijd op op te stijven.

Afwerken en serveren

Schil de mango’s en snij het vruchtvlees van rond de dikke pit van de vruchten.
Snij het exotisch fruit in zeer kleine blokjes, van ongeveer een halve centimeter breed.
Verwijder de springvorm die rond de bavaroistaart zit. Gebruik een groot en scherp koksmes om er taartpunten uit te snijden.
Serveer op elk bord een spie taart met vanillebavarois en lepel er een rijkelijke portie mangoblokjes op en rond.
Vanillebavarois met mango en volkoren koekjes