Aardappelcakes met gehakt
Aardappelcakes met gehakt
Aardappelcakes met gehakt
Aardappelcakes met gehakt
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Loskokende aardappelenbv. bintje
1.000 g
Olijfolie
Sjalotten
1
Look
1 teentje
Rode chilipepers
0,5
Koriander
1 bosje
Gemengd gehakt
250 g
Garam masalaIndiaas mengsel van specerijen
1 snuifje
Peper
Zout
Bloem
4 el
Boter
1
Benodigdheden
Een passe vite roerzeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor op 200°C.
2
Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal en smeer ze in met een laagje olijfolie.
3
Pof de aardappelen in de hete oven. Dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van de knollen. Wacht tot de aardappelen gaar zijn, alvorens je de bereiding verder zet.
De vulling
4
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snipper ze zo fijn mogelijk.
5
Pel de look en plet de teen tot pulp. Verwijder (naar smaak) de hete pitjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes.
6
Verhit een ruime braadpan en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Bak het gehakt in de hete olie. Prak het gehakt met een vork zodat het in brokjes uiteenvalt. (Let wel, het hoeven geen al te kleine stukjes vlees te zijn.)
8
Opmerking: Als het vlees tijdens het bakken teveel vocht verliest, giet het vocht dan weg. Het gehakt moet bakken, en niet koken.
9
Zodra het vlees gekleurd is, voeg je de snippers sjalot, de puntjes rode chilipeper en de geplette look toe.
10
Kruid het mengsel met een snuifje garam masala (kruidenmix), een beetje peper en zout. Laat het mengsel nog even bakken en zet het vuur af.
De aardappelcakes
11
Prik een gepofte aardappel op een vork en verwijder de schil voorzichtig. Kleed ook de andere aardappelen uit.
12
Neem een ruime mengschaal en zet er de passe-vite (roerzeef) boven. Draai alle geschilde aardappelen erdoor. Voeg naar smaak een beetje zout toe en meng.
13
Giet het gekruide gebakken gehakt in een tweede mengschaal. Doe er een handje gepureerde aardappelen bij.
14
Spoel de koriander en pluk er de blaadjes af. Snipper het kruid fijn en meng het onder het gehakt. Doe dit gerust met (propere) handen.
15
Rol kleine stevige balletjes van het gehaktmengsel. Ze mogen een diameter hebben van 3 tot 4 centimeter.
16
Geef de balletjes nu een jas van aardappelpuree. Neem een portie puree in de hand en plaats een balletje gehakt in het midden. Kneed de aardappelpuree nu met zorg rond het vleesballetje. Plat de bollen een beetje af. Dan krijg je broodvormige cakes van zo’n 6 tot 8 centimeter breed.
17
Doe wat bloem in een schaal en bepoeder de aardappelcakes zorgvuldig.
18
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
19
Bak de cakes langs beide zijden goudbruin. Zet het vuur niet te hard!
20
Enkele minuten later kan je de warme cakes serveren.
21
Opmerking: Je kunt de aardappelcakes perfect op voorhand maken en laten afkoelen. Let er wel op dat je ze na het bakken nog zo’n 15 minuten in een oven van 180°C plaatst. Zo worden ze warm tot in de kern.
De aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor op 200°C.
2
Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal en smeer ze in met een laagje olijfolie.
3
Pof de aardappelen in de hete oven. Dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van de knollen. Wacht tot de aardappelen gaar zijn, alvorens je de bereiding verder zet.
De vulling
4
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snipper ze zo fijn mogelijk.
5
Pel de look en plet de teen tot pulp. Verwijder (naar smaak) de hete pitjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes.
6
Verhit een ruime braadpan en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Bak het gehakt in de hete olie. Prak het gehakt met een vork zodat het in brokjes uiteenvalt. (Let wel, het hoeven geen al te kleine stukjes vlees te zijn.)
8
Opmerking: Als het vlees tijdens het bakken teveel vocht verliest, giet het vocht dan weg. Het gehakt moet bakken, en niet koken.
9
Zodra het vlees gekleurd is, voeg je de snippers sjalot, de puntjes rode chilipeper en de geplette look toe.
10
Kruid het mengsel met een snuifje garam masala (kruidenmix), een beetje peper en zout. Laat het mengsel nog even bakken en zet het vuur af.
De aardappelcakes
11
Prik een gepofte aardappel op een vork en verwijder de schil voorzichtig. Kleed ook de andere aardappelen uit.
12
Neem een ruime mengschaal en zet er de passe-vite (roerzeef) boven. Draai alle geschilde aardappelen erdoor. Voeg naar smaak een beetje zout toe en meng.
13
Giet het gekruide gebakken gehakt in een tweede mengschaal. Doe er een handje gepureerde aardappelen bij.
14
Spoel de koriander en pluk er de blaadjes af. Snipper het kruid fijn en meng het onder het gehakt. Doe dit gerust met (propere) handen.
15
Rol kleine stevige balletjes van het gehaktmengsel. Ze mogen een diameter hebben van 3 tot 4 centimeter.
16
Geef de balletjes nu een jas van aardappelpuree. Neem een portie puree in de hand en plaats een balletje gehakt in het midden. Kneed de aardappelpuree nu met zorg rond het vleesballetje. Plat de bollen een beetje af. Dan krijg je broodvormige cakes van zo’n 6 tot 8 centimeter breed.
17
Doe wat bloem in een schaal en bepoeder de aardappelcakes zorgvuldig.
18
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
19
Bak de cakes langs beide zijden goudbruin. Zet het vuur niet te hard!
20
Enkele minuten later kan je de warme cakes serveren.
21
Opmerking: Je kunt de aardappelcakes perfect op voorhand maken en laten afkoelen. Let er wel op dat je ze na het bakken nog zo’n 15 minuten in een oven van 180°C plaatst. Zo worden ze warm tot in de kern.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Loskokende aardappelenbv. bintje
1.000 g
Olijfolie
Sjalotten
1
Look
1 teentje
Rode chilipepers
0,5
Koriander
1 bosje
Gemengd gehakt
250 g
Garam masalaIndiaas mengsel van specerijen
1 snuifje
Peper
Zout
Bloem
4 el
Boter
1
Aardappelcakes met gehakt
Doe een keer creatief met onze patat! Deze gebakken aardappelcakes hebben een hart van kruidig gehakt. Ze zijn perfect als snack en als bijgerecht. Of maak er een volwaardige lunch of diner van en serveer de cakes met een vers rucolaslaatje erbij.Instructies
De aardappelen poffen
1
Verwarm de oven voor op 200°C.
2
Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal en smeer ze in met een laagje olijfolie.
3
Pof de aardappelen in de hete oven. Dit duurt ongeveer een uur, afhankelijk van de grootte van de knollen. Wacht tot de aardappelen gaar zijn, alvorens je de bereiding verder zet.
De vulling
4
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snipper ze zo fijn mogelijk.
5
Pel de look en plet de teen tot pulp. Verwijder (naar smaak) de hete pitjes en snipper de chilipeper in piepkleine stukjes.
6
Verhit een ruime braadpan en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Bak het gehakt in de hete olie. Prak het gehakt met een vork zodat het in brokjes uiteenvalt. (Let wel, het hoeven geen al te kleine stukjes vlees te zijn.)
8
Opmerking: Als het vlees tijdens het bakken teveel vocht verliest, giet het vocht dan weg. Het gehakt moet bakken, en niet koken.
9
Zodra het vlees gekleurd is, voeg je de snippers sjalot, de puntjes rode chilipeper en de geplette look toe.
10
Kruid het mengsel met een snuifje garam masala (kruidenmix), een beetje peper en zout. Laat het mengsel nog even bakken en zet het vuur af.
De aardappelcakes
11
Prik een gepofte aardappel op een vork en verwijder de schil voorzichtig. Kleed ook de andere aardappelen uit.
12
Neem een ruime mengschaal en zet er de passe-vite (roerzeef) boven. Draai alle geschilde aardappelen erdoor. Voeg naar smaak een beetje zout toe en meng.
13
Giet het gekruide gebakken gehakt in een tweede mengschaal. Doe er een handje gepureerde aardappelen bij.
14
Spoel de koriander en pluk er de blaadjes af. Snipper het kruid fijn en meng het onder het gehakt. Doe dit gerust met (propere) handen.
15
Rol kleine stevige balletjes van het gehaktmengsel. Ze mogen een diameter hebben van 3 tot 4 centimeter.
16
Geef de balletjes nu een jas van aardappelpuree. Neem een portie puree in de hand en plaats een balletje gehakt in het midden. Kneed de aardappelpuree nu met zorg rond het vleesballetje. Plat de bollen een beetje af. Dan krijg je broodvormige cakes van zo’n 6 tot 8 centimeter breed.
17
Doe wat bloem in een schaal en bepoeder de aardappelcakes zorgvuldig.
18
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur.
19
Bak de cakes langs beide zijden goudbruin. Zet het vuur niet te hard!
20
Enkele minuten later kan je de warme cakes serveren.
21
Opmerking: Je kunt de aardappelcakes perfect op voorhand maken en laten afkoelen. Let er wel op dat je ze na het bakken nog zo’n 15 minuten in een oven van 180°C plaatst. Zo worden ze warm tot in de kern.