Kroketjes van ham met witloof
Kroketjes van ham met witloof
Ingrediënten
4 personen
Witloof
2 stronk
Gekookte ham
300 g
Emmentaler
150 g
Parmezaanse kaas
150 g
Bloem
350 g
Boter
200 g
Melk
0,75 l
Gelatine
2 blaadje
Citroenen
2
Olie
Nootmuskaat
Peper
Zout
Paneermeel
150 g
Peterselie
1 bosje
Eieren
2
Benodigdheden
Een ovenschaal, huishoudfolie, een friteuse, keukenpapier, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De kroketjes
2 stronk witloof, 300 g gekookte ham, 150 g emmentaler, 150 g Parmezaanse kaas, 200 g bloem, 200 g boter, 0,75 l melk, 2 blaadje gelatine, 1 citroen, olie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
1
Snijd de kontjes van het witloof en snipper de stronken fijn.
2
Verwarm een klontje boter in een pan en stoof het witloof gaar. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
3
Week de gelatine in koud water.
4
Smelt de boter en roer er evenveel bloem door. Laat even bakken. Giet de melk bij de roux en roer tot een stevige bechamelsaus.
5
Knijp de gelatine uit en doe de uitgeknepen blaadjes bij de saus.
6
Rasp de Emmental en de Parmezaan en roer ze door de saus.
7
Snijd de ham in kleine blokjes. Doe het witloof en de ham bij de saus.
8
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Knijp er het sap van ¼ citroen bij.
10
Splits de eieren en roer de eierdooiers door de bereiding. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
11
Vet een ovenschaal licht in met olie. Stort er de pâte in uit en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tegen de pâte. Laat volledig opstijven in de koelkast.
Paneren en frituren
150 g bloem, 150 g paneermeel
12
Doe de bloem en het paneermeel elk in een diep bord. Klop in een derde bord de eieren los met een vork.
13
Vul een schaal met heet water. Snijd de pâte in blokjes en dompel het mes tussen de snijbeurten in het hete water. Rol tot balletjes.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
14
Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Laat de kroketten opstijven in de koelkast of diepvriezer.
15
Verwarm intussen de friteuse tot 180 °C.
16
Snijd de steeltjes van de peterselie en frituur ze krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en werk eventueel af met een snuifje zout.
17
Frituur de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
18
Serveer de kroketten met gefrituurde peterselie en een kwartje citroen.
De kroketjes
2 stronk witloof, 300 g gekookte ham, 150 g emmentaler, 150 g Parmezaanse kaas, 200 g bloem, 200 g boter, 0,75 l melk, 2 blaadje gelatine, 1 citroen, olie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
1
Snijd de kontjes van het witloof en snipper de stronken fijn.
2
Verwarm een klontje boter in een pan en stoof het witloof gaar. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
3
Week de gelatine in koud water.
4
Smelt de boter en roer er evenveel bloem door. Laat even bakken. Giet de melk bij de roux en roer tot een stevige bechamelsaus.
5
Knijp de gelatine uit en doe de uitgeknepen blaadjes bij de saus.
6
Rasp de Emmental en de Parmezaan en roer ze door de saus.
7
Snijd de ham in kleine blokjes. Doe het witloof en de ham bij de saus.
8
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Knijp er het sap van ¼ citroen bij.
10
Splits de eieren en roer de eierdooiers door de bereiding. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
11
Vet een ovenschaal licht in met olie. Stort er de pâte in uit en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tegen de pâte. Laat volledig opstijven in de koelkast.
Paneren en frituren
150 g bloem, 150 g paneermeel
12
Doe de bloem en het paneermeel elk in een diep bord. Klop in een derde bord de eieren los met een vork.
13
Vul een schaal met heet water. Snijd de pâte in blokjes en dompel het mes tussen de snijbeurten in het hete water. Rol tot balletjes.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
14
Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Laat de kroketten opstijven in de koelkast of diepvriezer.
15
Verwarm intussen de friteuse tot 180 °C.
16
Snijd de steeltjes van de peterselie en frituur ze krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en werk eventueel af met een snuifje zout.
17
Frituur de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
18
Serveer de kroketten met gefrituurde peterselie en een kwartje citroen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u
Ingrediënten
Witloof
2 stronk
Gekookte ham
300 g
Emmentaler
150 g
Parmezaanse kaas
150 g
Bloem
350 g
Boter
200 g
Melk
0,75 l
Gelatine
2 blaadje
Citroenen
2
Olie
Nootmuskaat
Peper
Zout
Paneermeel
150 g
Peterselie
1 bosje
Eieren
2
Kroketjes van ham met witloof
Ben jij ook zo dol op witloof met ham en kaas uit de oven? Dan zijn deze kroketten zeker iets voor jou. Maak een stevige bechamelsaus als basis zodat er niet te veel vocht onder het paneerlaagje zit. Dan loop je het risico dat de kroketten openbarsten tijdens het frituren.Instructies
De kroketjes
2 stronk witloof, 300 g gekookte ham, 150 g emmentaler, 150 g Parmezaanse kaas, 200 g bloem, 200 g boter, 0,75 l melk, 2 blaadje gelatine, 1 citroen, olie, nootmuskaat, peper, zout, 2 eieren
1
Snijd de kontjes van het witloof en snipper de stronken fijn.
2
Verwarm een klontje boter in een pan en stoof het witloof gaar. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
3
Week de gelatine in koud water.
4
Smelt de boter en roer er evenveel bloem door. Laat even bakken. Giet de melk bij de roux en roer tot een stevige bechamelsaus.
5
Knijp de gelatine uit en doe de uitgeknepen blaadjes bij de saus.
6
Rasp de Emmental en de Parmezaan en roer ze door de saus.
7
Snijd de ham in kleine blokjes. Doe het witloof en de ham bij de saus.
8
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
9
Knijp er het sap van ¼ citroen bij.
10
Splits de eieren en roer de eierdooiers door de bereiding. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
11
Vet een ovenschaal licht in met olie. Stort er de pâte in uit en dek af met huishoudfolie. Duw de folie tegen de pâte. Laat volledig opstijven in de koelkast.
Paneren en frituren
150 g bloem, 150 g paneermeel
12
Doe de bloem en het paneermeel elk in een diep bord. Klop in een derde bord de eieren los met een vork.
13
Vul een schaal met heet water. Snijd de pâte in blokjes en dompel het mes tussen de snijbeurten in het hete water. Rol tot balletjes.
14
Haal de balletjes eerst door de bloem, dan door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Laat de kroketten opstijven in de koelkast of diepvriezer.
15
Verwarm intussen de friteuse tot 180 °C.
16
Snijd de steeltjes van de peterselie en frituur ze krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en werk eventueel af met een snuifje zout.
17
Frituur de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
18
Serveer de kroketten met gefrituurde peterselie en een kwartje citroen.