Risotto met zeevruchten
Risotto met zeevruchten
Risotto met zeevruchten
Risotto met zeevruchten
Ingrediënten
4 personen
Mosselen
1.000 g
Gamba's
12
Inktvis
1
Ui
1
Selder
1 stengel
Look
3 teentjes
Rode chilipepers
0,5
Witte wijn
0,3 l
Boter
2 klontje
Citroenen
0,5
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Risottorijst
150 g
Mosselvocht
0,3 l
Uit
1
Parmezaanse kaas
50 g
Saffraan
1
Benodigdheden
Een zeef, een rasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De visbereiding
1.000 g mosselen, 12 gamba's, 1 inktvis, 1 ui, 1 stengel selder, 2 teentjes Look, 0,5 rode chilipepers, 0,3 l witte wijn, 1 klontje boter, 0,5 citroenen, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen in ruim koud water met zout. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon met een scherp mesje.
2
Snij de ui en de (gewassen) selder in grove stukken. Smelt boter in een ruime pot en stoof de groenten.
3
Doe na een minuut de mosselen in de pot, voeg peper van de molen toe en de witte wijn. Zet het deksel erop en kook de mosselen bijna-gaar in 4 minuten.
4
Giet de mosselen in een zeef en verzamel het smakelijke mosselvocht met wijn. Zet de mosselen opzij.
Risotto maken
150 g risottorijst, 0,3 l mosselvocht, 1 uit, 1 teentje Look, 50 g Parmezaanse kaas, 1 saffraan, 1 klontje boter
5
Pel en halveer de ui. Snipper hem zo fijn mogelijk, zodat de ui straks bijna wegsmelt in de risotto. Snipper ook de teen look zo fijn mogelijk.
6
Smelt een klont boter in een stoofpot. Stoof de snippers ui en look glazig en voeg aansluitend de risottorijst toe. Roer en schenk het mosselvocht erbij (eventueel aangelengd met wat extra witte wijn. Gebruik 2 delen vocht voor elk deel rijst en zet het deksel op de pot. Laat de rijst garen op een zacht vuur.TIP: Jeroens favoriete rijst is die van Gabriele Ferron uit Verona.
7
Verwijder de koppen en pantsers van de kleine gamba’s. Maak een ondiepe insnede lang de rug van elke garnaal en verwijder het darmkanneet
8
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kleine gamba’s kort en krachtig. Schep ze nadien uit de pan.
9
Snipper het stukje rode chilipeper zo fijn mogelijk. Laat de pitjes zitten, tenzij je niet van pikant houdt.
10
Maak (indien nodig) de inktvis schoon. Gebruik de tube en de tentakels. Snij de tube in ringen of repen en de tentakels in kleine stukken.
11
Kneus en pel de looktenen. Doe ze in de pan met wat extra olijfolie en de snippers chilipeper. Voeg de stukken inktvis toe en bak ze. Knijp er een scheutje citroensap over.
12
Haal de mosselen uit hun schelpen.
13
Werk de gare risotto af met een flinke klont boter en fijn geraspte Parmezaanse kaas. Voeg ook een capsule saffraanpoeder toe, of enkele draadjes van de specerij.
14
Doe de mosselen en de gebakken inktvis in de pot met risotto en meng voorzichtig. De gekneusde tenen knoflook gooi je weg. Proef en voeg eventueel een beetje zout toe.
15
Gooi de gamba’s nog kort in een hete pan.
16
Serveer zeevruchtenrisotto in diepe borden en leg er enkele gamba’s op.
De visbereiding
1.000 g mosselen, 12 gamba's, 1 inktvis, 1 ui, 1 stengel selder, 2 teentjes Look, 0,5 rode chilipepers, 0,3 l witte wijn, 1 klontje boter, 0,5 citroenen, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen in ruim koud water met zout. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon met een scherp mesje.
2
Snij de ui en de (gewassen) selder in grove stukken. Smelt boter in een ruime pot en stoof de groenten.
3
Doe na een minuut de mosselen in de pot, voeg peper van de molen toe en de witte wijn. Zet het deksel erop en kook de mosselen bijna-gaar in 4 minuten.
4
Giet de mosselen in een zeef en verzamel het smakelijke mosselvocht met wijn. Zet de mosselen opzij.
Risotto maken
150 g risottorijst, 0,3 l mosselvocht, 1 uit, 1 teentje Look, 50 g Parmezaanse kaas, 1 saffraan, 1 klontje boter
5
Pel en halveer de ui. Snipper hem zo fijn mogelijk, zodat de ui straks bijna wegsmelt in de risotto. Snipper ook de teen look zo fijn mogelijk.
6
Smelt een klont boter in een stoofpot. Stoof de snippers ui en look glazig en voeg aansluitend de risottorijst toe. Roer en schenk het mosselvocht erbij (eventueel aangelengd met wat extra witte wijn. Gebruik 2 delen vocht voor elk deel rijst en zet het deksel op de pot. Laat de rijst garen op een zacht vuur.TIP: Jeroens favoriete rijst is die van Gabriele Ferron uit Verona.
7
Verwijder de koppen en pantsers van de kleine gamba’s. Maak een ondiepe insnede lang de rug van elke garnaal en verwijder het darmkanneet
8
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kleine gamba’s kort en krachtig. Schep ze nadien uit de pan.
9
Snipper het stukje rode chilipeper zo fijn mogelijk. Laat de pitjes zitten, tenzij je niet van pikant houdt.
10
Maak (indien nodig) de inktvis schoon. Gebruik de tube en de tentakels. Snij de tube in ringen of repen en de tentakels in kleine stukken.
11
Kneus en pel de looktenen. Doe ze in de pan met wat extra olijfolie en de snippers chilipeper. Voeg de stukken inktvis toe en bak ze. Knijp er een scheutje citroensap over.
12
Haal de mosselen uit hun schelpen.
13
Werk de gare risotto af met een flinke klont boter en fijn geraspte Parmezaanse kaas. Voeg ook een capsule saffraanpoeder toe, of enkele draadjes van de specerij.
14
Doe de mosselen en de gebakken inktvis in de pot met risotto en meng voorzichtig. De gekneusde tenen knoflook gooi je weg. Proef en voeg eventueel een beetje zout toe.
15
Gooi de gamba’s nog kort in een hete pan.
16
Serveer zeevruchtenrisotto in diepe borden en leg er enkele gamba’s op.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Mosselen
1.000 g
Gamba's
12
Inktvis
1
Ui
1
Selder
1 stengel
Look
3 teentjes
Rode chilipepers
0,5
Witte wijn
0,3 l
Boter
2 klontje
Citroenen
0,5
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Risottorijst
150 g
Mosselvocht
0,3 l
Uit
1
Parmezaanse kaas
50 g
Saffraan
1
Risotto met zeevruchten
Een echte Italiaanse risotto lepel je met plezier naar binnen, vooral als de zachte rijstkorrels rijkelijk voorzien zijn van het beste uit de zee. Een heerlijke herinnering aan een zomerse zeevruchtenmaaltijd ...Instructies
De visbereiding
1.000 g mosselen, 12 gamba's, 1 inktvis, 1 ui, 1 stengel selder, 2 teentjes Look, 0,5 rode chilipepers, 0,3 l witte wijn, 1 klontje boter, 0,5 citroenen, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
1
Spoel de mosselen in ruim koud water met zout. Schraap de schelpen (indien nodig) schoon met een scherp mesje.
2
Snij de ui en de (gewassen) selder in grove stukken. Smelt boter in een ruime pot en stoof de groenten.
3
Doe na een minuut de mosselen in de pot, voeg peper van de molen toe en de witte wijn. Zet het deksel erop en kook de mosselen bijna-gaar in 4 minuten.
4
Giet de mosselen in een zeef en verzamel het smakelijke mosselvocht met wijn. Zet de mosselen opzij.
Risotto maken
150 g risottorijst, 0,3 l mosselvocht, 1 uit, 1 teentje Look, 50 g Parmezaanse kaas, 1 saffraan, 1 klontje boter
5
Pel en halveer de ui. Snipper hem zo fijn mogelijk, zodat de ui straks bijna wegsmelt in de risotto. Snipper ook de teen look zo fijn mogelijk.
6
Smelt een klont boter in een stoofpot. Stoof de snippers ui en look glazig en voeg aansluitend de risottorijst toe. Roer en schenk het mosselvocht erbij (eventueel aangelengd met wat extra witte wijn. Gebruik 2 delen vocht voor elk deel rijst en zet het deksel op de pot. Laat de rijst garen op een zacht vuur.TIP: Jeroens favoriete rijst is die van Gabriele Ferron uit Verona.
7
Verwijder de koppen en pantsers van de kleine gamba’s. Maak een ondiepe insnede lang de rug van elke garnaal en verwijder het darmkanneet
8
Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kleine gamba’s kort en krachtig. Schep ze nadien uit de pan.
9
Snipper het stukje rode chilipeper zo fijn mogelijk. Laat de pitjes zitten, tenzij je niet van pikant houdt.
10
Maak (indien nodig) de inktvis schoon. Gebruik de tube en de tentakels. Snij de tube in ringen of repen en de tentakels in kleine stukken.
11
Kneus en pel de looktenen. Doe ze in de pan met wat extra olijfolie en de snippers chilipeper. Voeg de stukken inktvis toe en bak ze. Knijp er een scheutje citroensap over.
12
Haal de mosselen uit hun schelpen.
13
Werk de gare risotto af met een flinke klont boter en fijn geraspte Parmezaanse kaas. Voeg ook een capsule saffraanpoeder toe, of enkele draadjes van de specerij.
14
Doe de mosselen en de gebakken inktvis in de pot met risotto en meng voorzichtig. De gekneusde tenen knoflook gooi je weg. Proef en voeg eventueel een beetje zout toe.
15
Gooi de gamba’s nog kort in een hete pan.
16
Serveer zeevruchtenrisotto in diepe borden en leg er enkele gamba’s op.