Tagliatelle met sardienen
Tagliatelle met sardienen
Sardienen hebben niet het imago van culinaire rockstar onder de vissen, maar deze underdog heeft zo veel te bieden. De visjes zijn mals en smakelijk, en wie van het goeie leven houdt moet ze zeker eens op het menu zetten. Voor deze bereiding gebruikt Jeroen gefileerde sardienen, dus roep even de professionele hulp in van de visboer. Ze verschijnen op de tafel in het gezelschap van tagliatelle en een warme vinaigrette met het allerbeste uit de zuiderse keuken.
Tagliatelle met sardienen
Tagliatelle met sardienen
Sardienen hebben niet het imago van culinaire rockstar onder de vissen, maar deze underdog heeft zo veel te bieden. De visjes zijn mals en smakelijk, en wie van het goeie leven houdt moet ze zeker eens op het menu zetten. Voor deze bereiding gebruikt Jeroen gefileerde sardienen, dus roep even de professionele hulp in van de visboer. Ze verschijnen op de tafel in het gezelschap van tagliatelle en een warme vinaigrette met het allerbeste uit de zuiderse keuken.
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
0,2 l
Kerstomatenof kleine trostomaten
250 g
Sjalottendik
3
Rode chilipeper
1
Look
2 teentjes
Citroenvoor de zeste
1
Zwarte olijvenklein, op olie, ontpit
2 el
Kappertjes
2 el
Rozemarijn
1 takje
Tijm
1 takje
Sardinesontschubd, gefileerd
12
Olijfolie
Peper
Grof zout
Tagliatelle
500 g
Zout
1 snuifje
Benodigdheden
Een vel bakpapier of een bakmatje, een fijne rasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
1
Snij de rode chilipeper in piepkleine stukjes. Laat de pitjes gerust zitten. Een sardien kan dit hete goedje best verdragen, maar wie geen boodschap heeft aan eten met pit, die gebruikt minder of geen chilipeper.
2
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne langwerpige reepjes (julienne).
3
Pel de tenen look en plet ze tot pulp.
4
Verwarm de flinke hoeveelheid olijfolie in een pan op een matig vuur. De saus voor deze pasta is een olie, geïnfuseerd met zuiderse smaken.
5
Doe de zeer fijne snippers chilipeper in de warme olie, samen met de tijm, de laurier en de rozemarijn. (Laat de olie niet te heet worden, zodat je de smaakmakers niet frituurt.)
6
Voeg na een paar minuten ook de snippers sjalot toe en de geplette look. Roer en laat de olie nog enkele minuten smaak opnemen. (Voor de liefhebbers: Voeg ook een scheutje lookolie toe.)
7
Schep de kleine zwarte olijfjes uit de olie, samen met de uitgelekte kappertjes. Zet het vuur onder de saus zacht.
8
Snij de kleine tomaten in halfjes of in kwartjes. Schep ze in de warme vinaigrette. Geef de stukjes tomaat enkel wat warmte. Laat ze in geen geval ‘platkoken’.
9
Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de tagliatelle beetgaar in het kokende water. Reken hiervoor een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de verpakking vermeldt. Laat de pastalinten nadien goed uitlekken.
10
Zet intussen de grill van de oven op de hoogste stand.
11
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik de gefileerde sardienen erop, met de velkant naar boven. Druppel er een klein beetje olijfolie over en kruid de visjes met wat grof zout en peper van de molen.
12
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
13
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
14
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…
15
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
16
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
17
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…
1
Snij de rode chilipeper in piepkleine stukjes. Laat de pitjes gerust zitten. Een sardien kan dit hete goedje best verdragen, maar wie geen boodschap heeft aan eten met pit, die gebruikt minder of geen chilipeper.
2
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne langwerpige reepjes (julienne).
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Bereiding
1
Snij de rode chilipeper in piepkleine stukjes. Laat de pitjes gerust zitten. Een sardien kan dit hete goedje best verdragen, maar wie geen boodschap heeft aan eten met pit, die gebruikt minder of geen chilipeper.
2
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne langwerpige reepjes (julienne).
3
Pel de tenen look en plet ze tot pulp.
4
Verwarm de flinke hoeveelheid olijfolie in een pan op een matig vuur. De saus voor deze pasta is een olie, geïnfuseerd met zuiderse smaken.
5
Doe de zeer fijne snippers chilipeper in de warme olie, samen met de tijm, de laurier en de rozemarijn. (Laat de olie niet te heet worden, zodat je de smaakmakers niet frituurt.)
6
Voeg na een paar minuten ook de snippers sjalot toe en de geplette look. Roer en laat de olie nog enkele minuten smaak opnemen. (Voor de liefhebbers: Voeg ook een scheutje lookolie toe.)
7
Schep de kleine zwarte olijfjes uit de olie, samen met de uitgelekte kappertjes. Zet het vuur onder de saus zacht.
8
Snij de kleine tomaten in halfjes of in kwartjes. Schep ze in de warme vinaigrette. Geef de stukjes tomaat enkel wat warmte. Laat ze in geen geval ‘platkoken’.
9
Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de tagliatelle beetgaar in het kokende water. Reken hiervoor een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de verpakking vermeldt. Laat de pastalinten nadien goed uitlekken.
10
Zet intussen de grill van de oven op de hoogste stand.
11
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik de gefileerde sardienen erop, met de velkant naar boven. Druppel er een klein beetje olijfolie over en kruid de visjes met wat grof zout en peper van de molen.
12
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
13
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
14
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…
15
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
16
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
17
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…
1
Snij de rode chilipeper in piepkleine stukjes. Laat de pitjes gerust zitten. Een sardien kan dit hete goedje best verdragen, maar wie geen boodschap heeft aan eten met pit, die gebruikt minder of geen chilipeper.
2
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne langwerpige reepjes (julienne).
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Olijfolie
0,2 l
Kerstomatenof kleine trostomaten
250 g
Sjalottendik
3
Rode chilipeper
1
Look
2 teentjes
Citroenvoor de zeste
1
Zwarte olijvenklein, op olie, ontpit
2 el
Kappertjes
2 el
Rozemarijn
1 takje
Tijm
1 takje
Sardinesontschubd, gefileerd
12
Olijfolie
Peper
Grof zout
Tagliatelle
500 g
Zout
1 snuifje
Tagliatelle met sardienen
Sardienen hebben niet het imago van culinaire rockstar onder de vissen, maar deze underdog heeft zo veel te bieden. De visjes zijn mals en smakelijk, en wie van het goeie leven houdt moet ze zeker eens op het menu zetten. Voor deze bereiding gebruikt Jeroen gefileerde sardienen, dus roep even de professionele hulp in van de visboer. Ze verschijnen op de tafel in het gezelschap van tagliatelle en een warme vinaigrette met het allerbeste uit de zuiderse keuken.Instructies
Bereiding
1
Snij de rode chilipeper in piepkleine stukjes. Laat de pitjes gerust zitten. Een sardien kan dit hete goedje best verdragen, maar wie geen boodschap heeft aan eten met pit, die gebruikt minder of geen chilipeper.
2
Pel de sjalotten, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in hele fijne langwerpige reepjes (julienne).
3
Pel de tenen look en plet ze tot pulp.
4
Verwarm de flinke hoeveelheid olijfolie in een pan op een matig vuur. De saus voor deze pasta is een olie, geïnfuseerd met zuiderse smaken.
5
Doe de zeer fijne snippers chilipeper in de warme olie, samen met de tijm, de laurier en de rozemarijn. (Laat de olie niet te heet worden, zodat je de smaakmakers niet frituurt.)
6
Voeg na een paar minuten ook de snippers sjalot toe en de geplette look. Roer en laat de olie nog enkele minuten smaak opnemen. (Voor de liefhebbers: Voeg ook een scheutje lookolie toe.)
7
Schep de kleine zwarte olijfjes uit de olie, samen met de uitgelekte kappertjes. Zet het vuur onder de saus zacht.
8
Snij de kleine tomaten in halfjes of in kwartjes. Schep ze in de warme vinaigrette. Geef de stukjes tomaat enkel wat warmte. Laat ze in geen geval ‘platkoken’.
9
Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de tagliatelle beetgaar in het kokende water. Reken hiervoor een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de verpakking vermeldt. Laat de pastalinten nadien goed uitlekken.
10
Zet intussen de grill van de oven op de hoogste stand.
11
Leg een vel bakpapier of een bakmatje op een vlakke ovenschaal. Schik de gefileerde sardienen erop, met de velkant naar boven. Druppel er een klein beetje olijfolie over en kruid de visjes met wat grof zout en peper van de molen.
12
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
13
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
14
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…
15
Schuif de sardienen onder de bloedhete grill. Al na luttele minuten gaan ze knisperen en zijn de dunne visjes gaar. (Controleer de visjes, want de exacte gaartijd is afhankelijk van hun formaat. Laat de sardienen in geen geval uitdrogen, want de kern van het visvlees mag nog een beetje glazig zijn.)
16
Vul de borden met een flinke schep van de warme lintpasta, schep er wat van de warme vinaigrette met tomaatjes over en schik er de sardienen uit de oven bovenop.
17
Rasp een klein beetje van de dunne gele schil van citroen over elk bord. En laat het niet koud worden…