Stoemp met witloof, ham en kaas
Stoemp met witloof, ham en kaas
Onze witloofrolletjes met ham in kaassaus zijn een tijdloze klassieker. Maar ook stoemp is zo ‘van ons’. Jeroen combineert beide tot een aardappelstoemp met vers Belgisch witloof, eerlijke gekookte ham en een portie kaas. Dit is spelen ‘op safe’ en toch creatief zijn met het beste wat onze traditionele keuken te bieden heeft. Een dikke aanrader waar je bovendien weinig afwas aan overhoudt.
Stoemp met witloof, ham en kaas
Stoemp met witloof, ham en kaas
Onze witloofrolletjes met ham in kaassaus zijn een tijdloze klassieker. Maar ook stoemp is zo ‘van ons’. Jeroen combineert beide tot een aardappelstoemp met vers Belgisch witloof, eerlijke gekookte ham en een portie kaas. Dit is spelen ‘op safe’ en toch creatief zijn met het beste wat onze traditionele keuken te bieden heeft. Een dikke aanrader waar je bovendien weinig afwas aan overhoudt.
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
1.000 g
Witloofstronkjes
8
Gekookte ham0,5 cm
4
Gemalen kaasbv. emmentaler
150 g
Laurierblaadjes
4
Tijm
2 takjes
Nootmuskaat
Water
0,4 l
Paneermeel
50 g
Boter
1
Peper
Zout
Benodigdheden
Hakmolen, indien mogelijk een ovenvaste stoofpot
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
1
Smelt een klont boter in een ovenvaste stoofpot.
2
Maak het witloof schoon, snij het taaie onderste stukje weg en snij de groente in grove hapklare stukken.
3
Stoof het witloof in de gesmolten boter. Laat de stukken groente een klein beetje kleuren, alvorens je ze omroert.
4
Schil tussendoor de aardappelen. Snij ze in gelijke stukken van ongeveer 2 cm breed. De kleine stukken aardappel zullen sneller garen.
5
Doe de stukken aardappel in de pot met witloof en roer. Laat ze kort meestoven.
6
Verwijder het zwoerd van de kookham. Snij de dikke plakken vlees eerst in reepjes van een halve centimeter breed en vervolgens in kleine blokjes.
7
Strooi ook de stukjes ham in de pot en roer.
8
Verzamel wat tijm en blaadjes laurier en doe de kruiden in de pot. Laat alles een paar minuten stoven en roer regelmatig. Kijk uit dat je stoemp niet aanbrandt.
9
Schenk het (warm) water in de pot, zet het deksel gekanteld op de pot en gaar de stoemp minstens een kwartier op een zacht vuur.
10
Verhit de ovengrill.
11
Controleer of alle ingrediënten gaar zijn en verwijder de uitgekookte tijm en laurier.
12
Neem de pot van het vuur en smelt de gemalen kaas in de stoemp. Roer er ook een extra klontje boter doorheen. Een deel kaas bewaar je voor de afwerking.
13
Proef de stoemp en breng hem op smaak met wat zout, peper van de molen en vers geraspte nootmuskaat. Wie een ovenvaste pot gebruikt strijkt het oppervlak glad. Zoniet: stort de stoemp eerst in een ovenschaal en strijk het oppervlak glad.
14
Doe de extra kaas in een hakmolen en laat het toestel draaien. Als de kaas fijn gehakt is voeg je wat paneermeel toe en laat de hakmolen opnieuw draaien. Strooi een laagje van het paneermengsel met kaas over de stoemp.
15
Zet de ovenvaste pot (of de ovenschaal) onder de gloeiende ovengrill en gratineer de schotel tot er een krokant goudbruin laagje op ligt. Hou het zaakje goed in de gaten.
16
Kijk uit wanneer je de bloedhete pot of schaal uit de oven haalt. Serveer de stoemp in diepe borden.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Bereiding
1
Smelt een klont boter in een ovenvaste stoofpot.
2
Maak het witloof schoon, snij het taaie onderste stukje weg en snij de groente in grove hapklare stukken.
3
Stoof het witloof in de gesmolten boter. Laat de stukken groente een klein beetje kleuren, alvorens je ze omroert.
4
Schil tussendoor de aardappelen. Snij ze in gelijke stukken van ongeveer 2 cm breed. De kleine stukken aardappel zullen sneller garen.
5
Doe de stukken aardappel in de pot met witloof en roer. Laat ze kort meestoven.
6
Verwijder het zwoerd van de kookham. Snij de dikke plakken vlees eerst in reepjes van een halve centimeter breed en vervolgens in kleine blokjes.
7
Strooi ook de stukjes ham in de pot en roer.
8
Verzamel wat tijm en blaadjes laurier en doe de kruiden in de pot. Laat alles een paar minuten stoven en roer regelmatig. Kijk uit dat je stoemp niet aanbrandt.
9
Schenk het (warm) water in de pot, zet het deksel gekanteld op de pot en gaar de stoemp minstens een kwartier op een zacht vuur.
10
Verhit de ovengrill.
11
Controleer of alle ingrediënten gaar zijn en verwijder de uitgekookte tijm en laurier.
12
Neem de pot van het vuur en smelt de gemalen kaas in de stoemp. Roer er ook een extra klontje boter doorheen. Een deel kaas bewaar je voor de afwerking.
13
Proef de stoemp en breng hem op smaak met wat zout, peper van de molen en vers geraspte nootmuskaat. Wie een ovenvaste pot gebruikt strijkt het oppervlak glad. Zoniet: stort de stoemp eerst in een ovenschaal en strijk het oppervlak glad.
14
Doe de extra kaas in een hakmolen en laat het toestel draaien. Als de kaas fijn gehakt is voeg je wat paneermeel toe en laat de hakmolen opnieuw draaien. Strooi een laagje van het paneermengsel met kaas over de stoemp.
15
Zet de ovenvaste pot (of de ovenschaal) onder de gloeiende ovengrill en gratineer de schotel tot er een krokant goudbruin laagje op ligt. Hou het zaakje goed in de gaten.
16
Kijk uit wanneer je de bloedhete pot of schaal uit de oven haalt. Serveer de stoemp in diepe borden.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
1.000 g
Witloofstronkjes
8
Gekookte ham0,5 cm
4
Gemalen kaasbv. emmentaler
150 g
Laurierblaadjes
4
Tijm
2 takjes
Nootmuskaat
Water
0,4 l
Paneermeel
50 g
Boter
1
Peper
Zout
Stoemp met witloof, ham en kaas
Onze witloofrolletjes met ham in kaassaus zijn een tijdloze klassieker. Maar ook stoemp is zo ‘van ons’. Jeroen combineert beide tot een aardappelstoemp met vers Belgisch witloof, eerlijke gekookte ham en een portie kaas. Dit is spelen ‘op safe’ en toch creatief zijn met het beste wat onze traditionele keuken te bieden heeft. Een dikke aanrader waar je bovendien weinig afwas aan overhoudt.Instructies
Bereiding
1
Smelt een klont boter in een ovenvaste stoofpot.
2
Maak het witloof schoon, snij het taaie onderste stukje weg en snij de groente in grove hapklare stukken.
3
Stoof het witloof in de gesmolten boter. Laat de stukken groente een klein beetje kleuren, alvorens je ze omroert.
4
Schil tussendoor de aardappelen. Snij ze in gelijke stukken van ongeveer 2 cm breed. De kleine stukken aardappel zullen sneller garen.
5
Doe de stukken aardappel in de pot met witloof en roer. Laat ze kort meestoven.
6
Verwijder het zwoerd van de kookham. Snij de dikke plakken vlees eerst in reepjes van een halve centimeter breed en vervolgens in kleine blokjes.
7
Strooi ook de stukjes ham in de pot en roer.
8
Verzamel wat tijm en blaadjes laurier en doe de kruiden in de pot. Laat alles een paar minuten stoven en roer regelmatig. Kijk uit dat je stoemp niet aanbrandt.
9
Schenk het (warm) water in de pot, zet het deksel gekanteld op de pot en gaar de stoemp minstens een kwartier op een zacht vuur.
10
Verhit de ovengrill.
11
Controleer of alle ingrediënten gaar zijn en verwijder de uitgekookte tijm en laurier.
12
Neem de pot van het vuur en smelt de gemalen kaas in de stoemp. Roer er ook een extra klontje boter doorheen. Een deel kaas bewaar je voor de afwerking.
13
Proef de stoemp en breng hem op smaak met wat zout, peper van de molen en vers geraspte nootmuskaat. Wie een ovenvaste pot gebruikt strijkt het oppervlak glad. Zoniet: stort de stoemp eerst in een ovenschaal en strijk het oppervlak glad.
14
Doe de extra kaas in een hakmolen en laat het toestel draaien. Als de kaas fijn gehakt is voeg je wat paneermeel toe en laat de hakmolen opnieuw draaien. Strooi een laagje van het paneermengsel met kaas over de stoemp.
15
Zet de ovenvaste pot (of de ovenschaal) onder de gloeiende ovengrill en gratineer de schotel tot er een krokant goudbruin laagje op ligt. Hou het zaakje goed in de gaten.
16
Kijk uit wanneer je de bloedhete pot of schaal uit de oven haalt. Serveer de stoemp in diepe borden.