Steak-friet met champignonroomsaus
Steak-friet met champignonroomsaus
Met dit gerecht zet je een klassieker op de tafel die weinig uitleg of promotie behoeft. Wie op tijd en stond een malse steak met een rijkelijke saus en verse frieten lust, kan meteen aan de slag.
Steak-friet met champignonroomsaus
Steak-friet met champignonroomsaus
Met dit gerecht zet je een klassieker op de tafel die weinig uitleg of promotie behoeft. Wie op tijd en stond een malse steak met een rijkelijke saus en verse frieten lust, kan meteen aan de slag.
Ingrediënten
4 personen
Steaks
4
Boter
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Champignons
250 g
Sjalotten
1
Look
0,5 teentjes
Cognac
0,05 l
Witte wijn
1 scheutje
Tijm
Laurier
1 blaadje
Room
1 scheutje
Benodigdheden
Een degelijke braadpan zonder anti kleeflaag, een vel aluminiumfolie, een friteuse met ossewit
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Vooraf
4 steaks
1
Haal de steaks op voorhand uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen, zodat je het vlees perfect en naar persoonlijke voorkeur kan bakken. Kijk wel uit dat de kat of de hond dit niet in de gaten krijgt…
De steak met champignonroomsaus
2
Verwarmde oven voor op 180°C en zet er een (leeg) ovenschaaltje in. (Straks garen de steaks verder in de oven. En dat doe je best niet in een koud schoteltje.)
boter
3
Zet de braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in. (Op een te hoog vuur zal de boter verbranden.)
peper, zout
4
Kruid de steaks langs de beide zijden met wat peper van de molen en een snuifje zout.
5
Leg ze in de hete boter en laat het vlees een bruin korstje krijgen. Draai de steaks om na 1 à 2 minuten en kleur de andere zijde. De binnenzijde van de steaks is nog rauw.
250 g champignons
6
Neem het (hete) schoteltje uit de oven en leg er de steaks in. Hou de braadpan opzij om er straks de champignons in te bakken en de saus te bereiden.
7
Zet het schoteltje met vlees in de hete oven van 180°C. Hou de klok in de gaten, want de steaks hoeven er niet lang in te staan. Een steak van zo'n 2,5 cm dik is na ongeveer 3 minuten à point. Een steak van 4 cm dik is na ongeveer 3 minuten saignant.
8
Haal de steaks uit de oven, draai ze om en laat het vlees rusten. Dek het schaaltje wel af met een vel aluminiumfolie.
9
Maak de paddenstoelen (indien nodig) schoon met een vodje of borsteltje. Snij elke champignon in kwarten.
1 klontje boter
10
Smelt nog een klein klontje boter in de braadpan van de steaks en doe er de stukjes paddenstoel in. Bak ze op een matig vuur tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Schud ze regelmatig even op.
1 Sjalotten
11
Pel intussen de sjalot en snipper ze in zeer fijne stukjes.
0,5 teentjes Look
12
Pel het stukje look en plet het tot pulp.
peper, zout
13
Meng de sjalottensnippers en de lookpulp onder de gebakken champignons. Laat de sjalot even meestoven. Kruid met een beetje peper en zout.
0,05 l cognac
14
Schenk er na 2 minuten een scheut cognac bij en flambeer de paddenstoelen.
TIPLaat de vlam niet in de pan slaan onder de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
1 scheutje witte wijn, tijm, 1 blaadje laurier
15
Giet er vervolgens een scheutje witte wijn bij en laat de saus pruttelen op een zacht vuur. Voeg er de geritste blaadjes van de tijm aan toe en ook een blaadje laurier.
1 scheutje Room
16
Schenk de room in de saus, roer en laat ze enkele minuten inkoken. Proef en kruid de saus (indien nodig) met wat extra peper van de molen en wat zout. Een champignonroomsaus mag een lichtbruine kleur hebben.
TIPServeer verse waterkers of sla bij dit gerecht.
Een trucje om te controleren of de bakwijze goed is
17
Druk niet op de bovenzijde van het vlees, maar kies de zijkanten van de steak. Knijp het vlees tussen duim en wijsvinger en voel aan de veerkracht of het vlees bleu, saignant, à point of bien cuit is.Vergelijk de veerkracht van het vlees met de stevigheid van de duimmuis van je hand, wanneer je twee vingertoppen tegen elkaar drukt: druk je duim tegen het topje van de wijsvinger. Dan is de veerkracht van de duimmuis vergelijkbaar met een steak die ‘bleu’ gebakken is. De combinatie duim – middelvinger is een indicatie voor de bakwijze ‘saignant’. Duim – ringvinger geeft informatie over een steak die ‘à point’ is, en de stevigheid van een doorbakken steak kan je testen door de duim op de top van de pink te plaatsen.
De verse frietjes
18
Gebruik een degelijke frietaardappel. Het klassieke bintje is ideaal.
19
Het recept van Jeroen voor verse frietjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Vooraf
4 steaks
1
Haal de steaks op voorhand uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen, zodat je het vlees perfect en naar persoonlijke voorkeur kan bakken. Kijk wel uit dat de kat of de hond dit niet in de gaten krijgt…
De steak met champignonroomsaus
2
Verwarmde oven voor op 180°C en zet er een (leeg) ovenschaaltje in. (Straks garen de steaks verder in de oven. En dat doe je best niet in een koud schoteltje.)
boter
3
Zet de braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in. (Op een te hoog vuur zal de boter verbranden.)
peper, zout
4
Kruid de steaks langs de beide zijden met wat peper van de molen en een snuifje zout.
5
Leg ze in de hete boter en laat het vlees een bruin korstje krijgen. Draai de steaks om na 1 à 2 minuten en kleur de andere zijde. De binnenzijde van de steaks is nog rauw.
250 g champignons
6
Neem het (hete) schoteltje uit de oven en leg er de steaks in. Hou de braadpan opzij om er straks de champignons in te bakken en de saus te bereiden.
7
Zet het schoteltje met vlees in de hete oven van 180°C. Hou de klok in de gaten, want de steaks hoeven er niet lang in te staan. Een steak van zo'n 2,5 cm dik is na ongeveer 3 minuten à point. Een steak van 4 cm dik is na ongeveer 3 minuten saignant.
8
Haal de steaks uit de oven, draai ze om en laat het vlees rusten. Dek het schaaltje wel af met een vel aluminiumfolie.
9
Maak de paddenstoelen (indien nodig) schoon met een vodje of borsteltje. Snij elke champignon in kwarten.
1 klontje boter
10
Smelt nog een klein klontje boter in de braadpan van de steaks en doe er de stukjes paddenstoel in. Bak ze op een matig vuur tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Schud ze regelmatig even op.
1 Sjalotten
11
Pel intussen de sjalot en snipper ze in zeer fijne stukjes.
0,5 teentjes Look
12
Pel het stukje look en plet het tot pulp.
peper, zout
13
Meng de sjalottensnippers en de lookpulp onder de gebakken champignons. Laat de sjalot even meestoven. Kruid met een beetje peper en zout.
0,05 l cognac
14
Schenk er na 2 minuten een scheut cognac bij en flambeer de paddenstoelen.
TIPLaat de vlam niet in de pan slaan onder de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
1 scheutje witte wijn, tijm, 1 blaadje laurier
15
Giet er vervolgens een scheutje witte wijn bij en laat de saus pruttelen op een zacht vuur. Voeg er de geritste blaadjes van de tijm aan toe en ook een blaadje laurier.
1 scheutje Room
16
Schenk de room in de saus, roer en laat ze enkele minuten inkoken. Proef en kruid de saus (indien nodig) met wat extra peper van de molen en wat zout. Een champignonroomsaus mag een lichtbruine kleur hebben.
TIPServeer verse waterkers of sla bij dit gerecht.
Een trucje om te controleren of de bakwijze goed is
17
Druk niet op de bovenzijde van het vlees, maar kies de zijkanten van de steak. Knijp het vlees tussen duim en wijsvinger en voel aan de veerkracht of het vlees bleu, saignant, à point of bien cuit is.Vergelijk de veerkracht van het vlees met de stevigheid van de duimmuis van je hand, wanneer je twee vingertoppen tegen elkaar drukt: druk je duim tegen het topje van de wijsvinger. Dan is de veerkracht van de duimmuis vergelijkbaar met een steak die ‘bleu’ gebakken is. De combinatie duim – middelvinger is een indicatie voor de bakwijze ‘saignant’. Duim – ringvinger geeft informatie over een steak die ‘à point’ is, en de stevigheid van een doorbakken steak kan je testen door de duim op de top van de pink te plaatsen.
De verse frietjes
18
Gebruik een degelijke frietaardappel. Het klassieke bintje is ideaal.
19
Het recept van Jeroen voor verse frietjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Steaks
4
Boter
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Champignons
250 g
Sjalotten
1
Look
0,5 teentjes
Cognac
0,05 l
Witte wijn
1 scheutje
Tijm
Laurier
1 blaadje
Room
1 scheutje
Steak-friet met champignonroomsaus
Met dit gerecht zet je een klassieker op de tafel die weinig uitleg of promotie behoeft. Wie op tijd en stond een malse steak met een rijkelijke saus en verse frieten lust, kan meteen aan de slag.Instructies
Vooraf
4 steaks
1
Haal de steaks op voorhand uit de koelkast. Laat ze op kamertemperatuur komen, zodat je het vlees perfect en naar persoonlijke voorkeur kan bakken. Kijk wel uit dat de kat of de hond dit niet in de gaten krijgt…
De steak met champignonroomsaus
2
Verwarmde oven voor op 180°C en zet er een (leeg) ovenschaaltje in. (Straks garen de steaks verder in de oven. En dat doe je best niet in een koud schoteltje.)
boter
3
Zet de braadpan op een matig vuur en smelt er een klont boter in. (Op een te hoog vuur zal de boter verbranden.)
peper, zout
4
Kruid de steaks langs de beide zijden met wat peper van de molen en een snuifje zout.
5
Leg ze in de hete boter en laat het vlees een bruin korstje krijgen. Draai de steaks om na 1 à 2 minuten en kleur de andere zijde. De binnenzijde van de steaks is nog rauw.
250 g champignons
6
Neem het (hete) schoteltje uit de oven en leg er de steaks in. Hou de braadpan opzij om er straks de champignons in te bakken en de saus te bereiden.
7
Zet het schoteltje met vlees in de hete oven van 180°C. Hou de klok in de gaten, want de steaks hoeven er niet lang in te staan. Een steak van zo'n 2,5 cm dik is na ongeveer 3 minuten à point. Een steak van 4 cm dik is na ongeveer 3 minuten saignant.
8
Haal de steaks uit de oven, draai ze om en laat het vlees rusten. Dek het schaaltje wel af met een vel aluminiumfolie.
9
Maak de paddenstoelen (indien nodig) schoon met een vodje of borsteltje. Snij elke champignon in kwarten.
1 klontje boter
10
Smelt nog een klein klontje boter in de braadpan van de steaks en doe er de stukjes paddenstoel in. Bak ze op een matig vuur tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Schud ze regelmatig even op.
1 Sjalotten
11
Pel intussen de sjalot en snipper ze in zeer fijne stukjes.
0,5 teentjes Look
12
Pel het stukje look en plet het tot pulp.
peper, zout
13
Meng de sjalottensnippers en de lookpulp onder de gebakken champignons. Laat de sjalot even meestoven. Kruid met een beetje peper en zout.
0,05 l cognac
14
Schenk er na 2 minuten een scheut cognac bij en flambeer de paddenstoelen.
TIPLaat de vlam niet in de pan slaan onder de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
1 scheutje witte wijn, tijm, 1 blaadje laurier
15
Giet er vervolgens een scheutje witte wijn bij en laat de saus pruttelen op een zacht vuur. Voeg er de geritste blaadjes van de tijm aan toe en ook een blaadje laurier.
1 scheutje Room
16
Schenk de room in de saus, roer en laat ze enkele minuten inkoken. Proef en kruid de saus (indien nodig) met wat extra peper van de molen en wat zout. Een champignonroomsaus mag een lichtbruine kleur hebben.
TIPServeer verse waterkers of sla bij dit gerecht.
Een trucje om te controleren of de bakwijze goed is
17
Druk niet op de bovenzijde van het vlees, maar kies de zijkanten van de steak. Knijp het vlees tussen duim en wijsvinger en voel aan de veerkracht of het vlees bleu, saignant, à point of bien cuit is.Vergelijk de veerkracht van het vlees met de stevigheid van de duimmuis van je hand, wanneer je twee vingertoppen tegen elkaar drukt: druk je duim tegen het topje van de wijsvinger. Dan is de veerkracht van de duimmuis vergelijkbaar met een steak die ‘bleu’ gebakken is. De combinatie duim – middelvinger is een indicatie voor de bakwijze ‘saignant’. Duim – ringvinger geeft informatie over een steak die ‘à point’ is, en de stevigheid van een doorbakken steak kan je testen door de duim op de top van de pink te plaatsen.
De verse frietjes
18
Gebruik een degelijke frietaardappel. Het klassieke bintje is ideaal.
19
Het recept van Jeroen voor verse frietjes.