
Geen volwaardig menu zonder een zoete afsluiter die helemaal in het thema past. Bouw een toren van versgebakken soesjes, gevuld met roompudding met sinaasappelaroma. Met de juiste versiering verander je het bouwsel in een smakelijke en speelse kerstboom. Het is een fantasierijke en overheerlijke afsluiter van een gevarieerd kerstmenu om trots te serveren. Iedereen eet een hoeveelheid dessert naar wens en wat overblijft van je feestelijk bouwwerk smaakt een dag later minstens zo goed.
De ingrediënten zijn voor een boom van ongeveer 60 soesjes.
Ingrediënten
- 1 vel kruimeldeeg
- 100 g suiker
- 50 g puddingpoeder
- 5 dl melk
- 25 cl slagroom
- 1 sinaasappel
- 4 ei
- 180 g patisseriebloem
- 100 g boter
- 125 milliliter melk
- 125 milliliter water
- 1 vanillestokje
- zout
- 3 ei
- 200 g donkere chocolade
- 75 g boter
- 1 dl room
- snoepje
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een maatbeker
- vershoudfolie
- enkele vellen bakpapier
- eventueel een extra ovenplaat
- een lage ronde taartvorm of bakring (diameter ong. 20 cm)
- een dunschiller
- een zeef
- een keukenmachine
- een houten lepel
- twee (plastic) spuitzakken
- een breed rond spuitmondje
- een smal rond spuitmondje
Bereiding
De taartbodem
De vulling: roompudding (crème suisse) met sinaas
Giet de melk in een steelpan of kleine kookpot en breng ze op een matig vuur tot tegen het kookpunt.
Spoel de sinaasappel schoon. Schil met een dunschiller lapjes oranje schil van de vrucht. Laat ze citrussmaak afgeven aan de melk.
Scheid de eieren en doe enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het probleemloos invriezen.)
Weeg de juiste hoeveelheid suiker en doe deze bij de dooiers. Laat de klopper van de keukenmachine draaien tot je een 'ruban' verkrijgt. Dat is een bleke egale massa, waarin de suikerkristallen volledig zijn opgelost.
Laat de keukenmachine verder draaien en voeg het puddingpoeder met vanillesmaak toe.
Zeef de warme melk en breng ze kort aan de kook. Schenk een klein deel ervan bij het dooiermengsel. Laat de machine nog kort draaien.
Zet de rest van de warme melk terug op een matig tot zacht vuur en schenk er het dooiermengsel in. Roer meteen en onophoudelijk met de garde tot je een dikke pudding krijgt. (banketbakkersroom).
Giet de pudding op een grote vlakke schotel en bedek de dikke laag met vershoudfolie. Druk de folie tegen de pudding zodat er geen vel op komt. Laat de pudding afkoelen en opstijven. (Bereid intussen de soezen.)
Zodra de pudding koud en opgesteven is, klop je de slagroom op tot yoghurtdikte.
Schep de pudding in een mengschaal en klop hem los met een garde. Spatel er vervolgens de half opgeklopte room door tot je een gladde romige vulling met sinaasappelaroma krijgt.
Snij de punt van de plastic spuitzak en plaats er een smal spuitmondje in. Schep de roompudding in de zak en bewaar de crème koel.
De soezen bakken
Neem de pot van het vuur. Voeg het eerste ei toe en roer tot krachtig tot het in het beslag verwerkt is. Verwerkt de rest van de eieren op dezelfde manier tot je een beslag krijgt dat zo compact is als stopverf. Dit vraagt wat inspanning.