
Voor een parfait heb je geen roomijsmachine nodig. Je maakt het ‘beslag’ en laat het opstijven in de diepvriezer. Jeroen geeft er meloenballetjes bij, gemarineerd in een beetje Cointreau.
Ingrediënten
- 3 ei
- 60 g kristalsuiker
- 1 blaadje gelatine
- 2 citroen
- suikersiroop
- 2.5 dl room
- 2 meloen
- 2 dl vlierbloesemsap
- 20 g bloemsuiker
- 5 cl Cointreau
- enkele takjes munt
Benodigdheden
- een garde
- huishoudfolie
- een springvorm met een doorsnede van 24 cm en 7 cm hoog
- een uitsteekring met een diameter van 6 à 7 cm
- een parisiennelepeltje
- een elektrische staafmixer
Bereiding
De citroenparfait
Splits de eieren.
Klop de eierdooiers met de suiker luchtig (tot ruban) met een garde.
Week de gelatine in koud water.
Pers de citroenen. Leng het sap aan met suikersiroop tot 1 dl.
Verwarm het gezoete citroensap op het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op.
Giet wat citroensap op de ruban en roer los. Doe de losgeklopte ruban bij de rest van het citroensap en laat al roerend indikken op een laag vuur.
Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
Klop de eiwitten stijf.
Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
Spatel eerst het eiwit door het eier-citroenmengsel en dan de room.
Bekleed de bodem van een springvorm met plasticfolie.
Schep het beslag in de vorm en zet minstens 2 uur in de diepvriezer.
Het soepje van cavaillon
Snijd de meloenen in twee en verwijder de pitten. Haal er bolletjes uit met een parisiennelepel.
Haal de rest van het vruchtvlees (de ‘parures’) uit de schil en doe er het vlierbloesemsap bij. Mix tot een soepje met de staafmixer en giet door een zeef.
Meng de meloenballetjes met bloemsuiker en Cointreau (‘givreren’). Laat ze marineren.
Afwerken en serveren
Neem de parfait uit de diepvriezer en haal hem uit de vorm. Houd de rand van de springvorm even onder stromend heet water zodat de parfait loslaat. Zorg dat er geen water in de parfait komt.
Dompel de uitsteekring in heet water.
Snijd met een uitsteekring rondjes uit de parfait. Leg ze in kommetjes.
Giet wat van het soepje rond de parfait.
Leg een paar gemarineerde meloenballetjes op de parfait en werk af met een takje munt.