
Dit is misschien wel het gedroomde voorgerechtje wanneer je iets te vieren hebt. Kwalitatieve sint-jakobsnootjes zijn niet zo goedkoop want het zacht-zoete vlees blijft een delicatesse. Hier serveert Jeroen ze met een smeuïge risotto met erwtjes, chorizo en wat verse munt. Als je de hoeveelheden aanpast, kan je dit gerecht uiteraard ook als hoofdgerecht op de tafel zetten.
Ingrediënten
- 200 g risottorijst
- 6 dl groentebouillon
- 200 g erwten
- 1 ui
- 1 teentje look
- 60 g Parmezaanse kaas
- 100 g chorizo
- 1 blaadje laurier
- 1 takje tijm
- 12 sint-jakobsnootje
- 1 scheutje olijfolie
- boter
- peper
- zout
- 0.5 bussel munt
- peper
- zout
Benodigdheden
- een kaasrasp
Bereiding
Voor de risotto
Ontdooi de groentebouillon, of maak vooraf een keteltje verse bouillon klaar.
Pel de ui en snipper die zeer fijn. De helft ervan gebruik je voor de risotto.
Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot. Stoof daarin de (helft) van de snippers ui.
Voeg na enkele minuten de rijst toe en laat de korrels kort mee bakken. Roer in de pot en schenk er vervolgens de groentebouillon bij. (Gebruik dubbel zoveel bouillon als rijst, dus: 1/3 rijst, 2/3 bouillon.)
Zet het vuur zachter en plaats het deksel op de pot. Laat de rijst rustig garen, zonder in de pot te roeren. Controleer regelmatig het resultaat.
Neem een andere pot en smelt er een klontje boter in, op een matig vuur.
Plet de look tot pulp.
Stoof de rest van de stukjes ui en de lookpulp in de hete boter.
Snij het stukje chorizo eerst in dikke schijfjes en vervolgens in zeer kleine blokjes. Voeg ze bij de ui.
Roer in de pot en voeg na een minuutje de erwten toe. (verse of diepvrieserwten) Voeg de laurier en de tijm toe. Laat de erwten ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur. Controleer regelmatig even het resultaat.
Wanneer de rijst gaar is voeg je er een klontje boter aan toe en de gestoofde erwtjes met chorizo. Roer voorzichtig in de risotto, tot de boter gesmolten is.
Rasp de Parmezaanse kaas erbij, en roer de risotto nog een keer met de nodige voorzichtigheid.
Opmerking: Als de risotto niet smeuïg genoeg is, voeg dan een beetje extra groentebouillon toe.