
Dit enigszins culinair voorgerecht is een variant op de klassieke ‘escabèche’, waarbij je een zure marinade gebruikt. Deze kooktechniek staat garant voor extra veel smaak. Je gebruikt er die ondergewaardeerde maar toch zo lekkere verse sardienen voor. Het is ook een ideale gelegenheid om nog eens met mooie snijbonen te werken. Ideaal om er een zomerse maaltijd mee te beginnen.
Ingrediënten
- 4 sardine
- 25 cl ciderazijn
- 25 cl water
- 0.5 ui
- 0.5 limoen
- 40 g rietsuiker
- 1 theelepel koriandergraan
- 1 theelepel peperbolletjes
- peper
- zout
- 500 g snijbonen
- 0.5 bussel lente-ui
- koriander
- dragon
- 50 g rucola
- bicarbonaat
- 3 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepel water
- 1 eetlepel honing
- sesamolie
- 1 koffielepel wasabi
- 0.5 limoen
- 20 g gember
Benodigdheden
- een vijzel
- een zeef
- een silicone bakmatje of een vel bakpapier
Bereiding
De gemarineerde sardines (escabèche)
Vraag aan je visboer om de sardines zorgvuldig te fileren. Wie er handig in is, kan natuurlijk zelf aan de slag gaan.
Meng de juiste hoeveelheden water en ciderazijn en breng het mengsel aan de kook.
Voeg meteen de rietsuiker toe.
Schil de rode ui en snij de groente in ringen.
Snij de limoen in schijfjes en voeg ze toe.
Kneus de korianderzaadjes en de roze peper in de vijzel. Voeg de specerijen toe aan de marinade.
Breng het mengsel heel even aan de kook en laat de marinade nadien goed afkoelen.
(Werk intussen de boontjes en de vinaigrette af.)
Schik de sardines in een schaal. Schenk de afgekoelde marinade doorheen een zeef over de visfilets. Hou de rode uiringen die je uit de marinade hebt gezeefd aan de kant.
Laat de sardines 20 minuten marineren in het vocht. Zet de schaal in de koelkast.
Zet de ovengrill op.
Haal de sardienen uit de marinade. Het zoetzure vocht heeft z’n werk gedaan.
Leg de sardienen met de velkant naar boven op de ovenplaat (op een bakmatje of een vel bakpapier). Strooi een beetje peper en grof zout over de visjes.
Na zo’n 5 minuten grillen zijn ze perfect gegaard. (Kort en krachtig, zodat het visvlees binnenin niet overgaar is.)