Salade van gemarineerde rode kool met kip

Kolen zijn winterse groenten die zich graag op smaak laten brengen. Je marineert ze in een zoetzuur mengsel met kruidige smaken. Geef de groente de nodige tijd om alle smaken op te nemen.

De aroma’s van de marinade zullen sommigen doen denken aan glühwein. Zodra de kool op smaak is, kan je aan de slag om de salade te bereiden met versgebakken reepjes kip, partjes sinaasappel en een vinaigrette.

 

Ingrediënten

  • 0.5 kool
  • 1 sinaasappel
  • 150 g bruine suiker
  • 75 cl rode wijn
  • 20 cl wijnazijn
  • 2 kruidnagel
  • 4 jeneverbessen
  • 1 steranijsje
  • 1 kaneelstokje
  • 1 chilipeper
  • 4 blaadje laurier
  • 2 teentje look
  • 2 kipfilet
  • 1 bussel waterkers
  • 1 sinaasappel
  • 40 g walnoot
  • 30 g gember
  • 3 koffielepel sesamzaadjes
  • 2 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • kippenkruiden
  • sesamolie
  • 1 dl slaolie
  • boter
  • peper
  • zout

Benodigdheden

  • een groenterasp voor kool (sliertjes)
  • een fijne rasp
  • vershoudfolie

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De gemarineerde kool

Giet de rode wijn en de rode wijnazijn in een pot en breng deze tot tegen het kookpunt.
Stop nu zoveel mogelijk smaak in de marinade. Schep de suiker erin, samen met kruidnagels, steranijs, een kaneelstok en de laurier.
Schil een sinaasappel met een dunschiller. Straks komt het vruchtvlees aan de beurt.
Kneus de jeneverbessen en de kleine chilipeper, en doe ze samen met de sinaasappelschil in de pot.
Nu heb je een ‘infusie’ klaar, waarin de rode kool kan marineren.
Snij de kool in kwarten en rasp ze in slierten. Doe de fijngesneden groente in een ruime pot.
Schenk de hete marinade over de slierten rode kool, en dek de pot af met een deksel of een vel vershoudfolie.
Laat de koolmarinade eerst afkoelen, en zet ze nadien in de koelkast.
Laat de kool minstens 2 uur marineren. Het mag zelfs een heel stuk langer duren.

De afwerking

Schil de sinaasappels en snij er de partjes vruchtvlees uit. Gebruik bij voorkeur de ‘a vif’-techniek voor een mooi én smakelijk resultaat.

kookvraag Wat is à vif snijden?

Spoel de waterkers voorzichtig in ruim water. Pluk de taaiste steeltjes weg en laat de pittige groente uitlekken.

Voor de vinaigrette meng je de honing, de mosterd en een piepklein beetje sesamolie. Roer met de garde en schenk er tussendoor een flinke scheut neutrale slaolie bij. Strooi er de sesamzaadjes in. Proef en werk de vinaigrette af met een klein scheutje azijn, wat peper van de molen en een snuifje zout.

Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Snij elke kippenfilet overlangs in dikke lappen, en vervolgens in lange reepjes van ongeveer 1 cm breed.

Bak de kippenreepjes goudbruin in de bruisende boter. Voeg tussendoor een beetje peper toe. Als de reepjes gebakken zijn, kruid je ze met een snuif kippenkruiden.

Doe de nodig portie rode kool in een mengschaal. (zonder teveel marinade) Voeg ook wat waterkers toe. Doe er warme kippenreepjes bij en schep er een beetje vinaigrette over.

Hak de walnoten in grove en onregelmatige stukjes. Schil het stukje gember en rasp het over de sla. Strooi er ook wat gehakte noten over.

Meng alles met grote voorzichtigheid en bedien de tafelgasten.

Salade van gemarineerde rode kool met kip