Varkensslaapjes met frietjes
Varkensslaapjes met frietjes
Varkensslaapjes met frietjes
Varkensslaapjes met frietjes
Ingrediënten
4 personen
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
3 sneetjes
Varkensslaapjes
1.000 g
Boter
Peper
Zout
Ajuin
1
Look
2 teentjes
Wortels
2
Bleekselder
3 stengels
Bruin bier
0,5 l
Luikse stroop
2 el
Graanmosterd
2 el
Kruidnagels
2
Laurier
Tijm
Rozemarijn
1 takje
Scherpe mosterd
Frietaardappelen
1.000 g
Witloof
4 stronkjes
Mayonaise
2 el
Veldsla
200 g
Azijn
1 scheutje
Benodigdheden
Een dunschiller, een friteuse, keukentouw, keukenpapier, een mandoline
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
1.000 g varkensslaapjes
2
Ontvlies de varkensslaapjes (of vraag aan de slager om dat te doen).
boter, peper, zout
3
Smelt een klont boter in een ruime kookpot en bak de varkensslaapjes aan. Kruid met peper en zout.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem fijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
5
Schep het vlees uit de kookpot en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pot. Stoof de stukjes ui en de knoflookpulp aan.
2 Wortels
6
Schil de wortelen en snijd ze overlangs in kwarten. Snijd de groente vervolgens in kleine blokjes en voeg ze bij de ui.
3 stengels bleekselder
7
Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze ook in de kookpot.
0,5 l bruin bier
8
Schep het vlees terug in de pot en bevochtig met bruin bier.
2 el Luikse stroop, 2 el graanmosterd, 2 kruidnagels
9
Voeg de Luikse siroop en de graanmosterd toe. Breng verder op smaak met de kruidnagels.
laurier, tijm, 1 takje rozemarijn
10
Bind de laurier, tijm en rozemarijn stevig vast met keukentouw tot een bouquet garni. Laat de kruidentuil meestoven. Kruid met peper en zout.
3 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, scherpe mosterd
11
Snijd de korsten van het brood. Smeer wat scherpe mosterd op de sneetjes.
12
Leg de sneetjes brood met de mosterdkant bovenop het vlees en de groenten in de kookpot.
13
Laat zo’n 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
De frietjes
14
Verwarm de friteuse voor tot 150 °C.
1.000 g frietaardappelen
15
Schil de aardappelen en rasp ze met de mandoline (of snijd ze met de hand in dunne frieten).
16
Spoel ze in veel koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
17
Bak de frieten een eerste keer in het frituurvet, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaal met wat keukenpapier.
18
Verhit het frietvet vervolgens tot 190 °C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
zout
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
De witloofsalade
4 stronkjes witloof
20
Snijd het kontje van de witloofstronken, snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise, 200 g veldsla
21
Schep de mayonaise in de schaal en meng goed. Doe er de veldsla bij.
1 scheutje azijn, peper, zout
22
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en zout.
Serveren
23
Serveer iedereen botermalse varkensslaapjes met saus, en portie witloofsalade en verse frietjes.
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
1.000 g varkensslaapjes
2
Ontvlies de varkensslaapjes (of vraag aan de slager om dat te doen).
boter, peper, zout
3
Smelt een klont boter in een ruime kookpot en bak de varkensslaapjes aan. Kruid met peper en zout.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem fijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
5
Schep het vlees uit de kookpot en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pot. Stoof de stukjes ui en de knoflookpulp aan.
2 Wortels
6
Schil de wortelen en snijd ze overlangs in kwarten. Snijd de groente vervolgens in kleine blokjes en voeg ze bij de ui.
3 stengels bleekselder
7
Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze ook in de kookpot.
0,5 l bruin bier
8
Schep het vlees terug in de pot en bevochtig met bruin bier.
2 el Luikse stroop, 2 el graanmosterd, 2 kruidnagels
9
Voeg de Luikse siroop en de graanmosterd toe. Breng verder op smaak met de kruidnagels.
laurier, tijm, 1 takje rozemarijn
10
Bind de laurier, tijm en rozemarijn stevig vast met keukentouw tot een bouquet garni. Laat de kruidentuil meestoven. Kruid met peper en zout.
3 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, scherpe mosterd
11
Snijd de korsten van het brood. Smeer wat scherpe mosterd op de sneetjes.
12
Leg de sneetjes brood met de mosterdkant bovenop het vlees en de groenten in de kookpot.
13
Laat zo’n 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
De frietjes
14
Verwarm de friteuse voor tot 150 °C.
1.000 g frietaardappelen
15
Schil de aardappelen en rasp ze met de mandoline (of snijd ze met de hand in dunne frieten).
16
Spoel ze in veel koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
17
Bak de frieten een eerste keer in het frituurvet, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaal met wat keukenpapier.
18
Verhit het frietvet vervolgens tot 190 °C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
zout
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
De witloofsalade
4 stronkjes witloof
20
Snijd het kontje van de witloofstronken, snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise, 200 g veldsla
21
Schep de mayonaise in de schaal en meng goed. Doe er de veldsla bij.
1 scheutje azijn, peper, zout
22
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en zout.
Serveren
23
Serveer iedereen botermalse varkensslaapjes met saus, en portie witloofsalade en verse frietjes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Varkensslaapjes
1.000 g
Boter
Peper
Zout
Ajuin
1
Look
2 teentjes
Wortels
2
Bleekselder
3 stengels
Bruin bier
0,5 l
Luikse stroop
2 el
Graanmosterd
2 el
Kruidnagels
2
Laurier
Tijm
Rozemarijn
1 takje
Klein volkoren tijgerbrood - €0,99brood
3 sneetjes
Scherpe mosterd
Frietaardappelen
1.000 g
Witloof
4 stronkjes
Mayonaise
2 el
Veldsla
200 g
Azijn
1 scheutje
Varkensslaapjes met frietjes
Jeroens recept voor varkenswangen met oud bruin bier valt bij velen in de smaak. Voor dit stoofpotje werkt hij met de slaap, een minstens even lekker en dankbaar stuk varkensvlees. Serveer met een snelle witloofsalade en verse frietjes.Instructies
1
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
1.000 g varkensslaapjes
2
Ontvlies de varkensslaapjes (of vraag aan de slager om dat te doen).
boter, peper, zout
3
Smelt een klont boter in een ruime kookpot en bak de varkensslaapjes aan. Kruid met peper en zout.
1 ajuin, 2 teentjes Look
4
Pel de ui en snijd hem fijn. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes.
5
Schep het vlees uit de kookpot en zet het even aan de kant. Laat de braadjus in de pot. Stoof de stukjes ui en de knoflookpulp aan.
2 Wortels
6
Schil de wortelen en snijd ze overlangs in kwarten. Snijd de groente vervolgens in kleine blokjes en voeg ze bij de ui.
3 stengels bleekselder
7
Spoel de bleekselder en snijd de stengels in stukken. Doe ze ook in de kookpot.
0,5 l bruin bier
8
Schep het vlees terug in de pot en bevochtig met bruin bier.
2 el Luikse stroop, 2 el graanmosterd, 2 kruidnagels
9
Voeg de Luikse siroop en de graanmosterd toe. Breng verder op smaak met de kruidnagels.
laurier, tijm, 1 takje rozemarijn
10
Bind de laurier, tijm en rozemarijn stevig vast met keukentouw tot een bouquet garni. Laat de kruidentuil meestoven. Kruid met peper en zout.
3 sneetjes Klein volkoren tijgerbrood - €0,99, scherpe mosterd
11
Snijd de korsten van het brood. Smeer wat scherpe mosterd op de sneetjes.
12
Leg de sneetjes brood met de mosterdkant bovenop het vlees en de groenten in de kookpot.
13
Laat zo’n 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.
De frietjes
14
Verwarm de friteuse voor tot 150 °C.
1.000 g frietaardappelen
15
Schil de aardappelen en rasp ze met de mandoline (of snijd ze met de hand in dunne frieten).
16
Spoel ze in veel koud water en dep ze goed droog met een schone keukenhanddoek.
17
Bak de frieten een eerste keer in het frituurvet, maar laat ze nog niet kleuren. Laat de frietjes koud worden in een schaal met wat keukenpapier.
18
Verhit het frietvet vervolgens tot 190 °C. Bak de koude frieten nu goudbruin en knapperig.
zout
19
Giet de frieten opnieuw in een schaal met keukenpapier, zodat ze even kunnen uitlekken. Strooi er naar smaak wat zout over.
De witloofsalade
4 stronkjes witloof
20
Snijd het kontje van de witloofstronken, snijd elke stronk vervolgens doormidden. Snijd het witloof in fijne reepjes en doe ze in een mengschaal.
2 el mayonaise, 200 g veldsla
21
Schep de mayonaise in de schaal en meng goed. Doe er de veldsla bij.
1 scheutje azijn, peper, zout
22
Proef en werk het slaatje af met een scheutje azijn, wat peper van de molen en zout.
Serveren
23
Serveer iedereen botermalse varkensslaapjes met saus, en portie witloofsalade en verse frietjes.