
Als de Belgische aardbeien hun jaarlijkse hoogdagen vieren, dan moet ervan geprofiteerd worden. Naar het schijnt zijn het eigenlijk ‘schijnbessen’, maar los van die biologische kwestie zijn ze vooral ongelooflijk lekker en de ideale inspiratiebron voor elke kok. Deze keer laat Jeroen de blozende vruchten een heerlijk roomdessert opvrolijken.
Ingrediënten
- 250 g aardbeiencoulis
- 50 g suiker
- 25 g poeder voor vanillepudding
- 125 g mascarpone
- 125 g room
- 3 ei
- 150 g aardbeien
- Roosvicee
- 75 g suiker
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- 4 dessertglazen of coupes
- een keukenmachine of handmixer
- een (plastic) spuitzak
- een gekarteld spuitmondje (‘douille’)
Bereiding
Het roomdessert
Scheid de eieren. Voeg de suiker toe aan de dooiers en klop het mengsel tot een bleke ‘ruban’. Hou het eiwit bij voor later.
Kort voor het serveren
Spoel de verse aardbeien onder zacht stromend water. Laat de vruchten uitlekken.
Verwijder de groene kroontjes en snij de vruchten in kwarten.
Klop het eiwit (dat je eerder opzij zette) tot een stevig schuim. Wie er de energie voor heeft, gebruikt een garde maar het kan natuurlijk ook met de keukenmachine of een handmixer.
Zodra het eiwit schuimig wordt, voeg je een klein scheutje Roosvicee (vruchtensiroop) toe en de suiker. Meng alles met de garde of laat de machine draaien tot je een hagelwitte zoete meringue hebt.
Knip het tipje van de spuitzak. Steek er een ronde of gekartelde ‘douille’ in en vul de spuitzak met de verse meringue.
Neem de coupes met opgesteven pudding erbij. Leg in elk glas een flink laagje verse aardbeien.
Spuit volgens je eigen fantasie toefjes meringue over elk dessert. Het hele oppervlak mag ermee bedekt zijn.
Gebruik een kleine gasbrander om de verse meringue een goudbruin laagje te geven. Beweeg in cirkels over het dessert, zodat de zoete meringue niet verbrandt.