Reuzenbrochetten met andalousesaus

Jeroen is wat verrast, maar blijkbaar barbecueën onze Franstalige landgenoten bijna dubbel zo vaak als de Vlamingen. Geen idee waarom dat verschil er is, maar één ding staat vast voor alle Belgen: We houden van een stevige bbq en de ‘numero uno’ op de grill is de brochette.

Hopelijk is dit een idee om mee aan de slag te gaan. Geniet van de forse rundbrochetten met een kruidige zelfgemaakte andalousesaus erbij.

Ingrediënten

  • 1 kg rundsvlees
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 250 g champignon
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • peper
  • zout
  • 2 ei
  • 4 dl olie met neutrale smaak
  • 1 eetlepel natuurazijn
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 1 koffielepel tandoori-kruiden
  • 1 koffielepel kippenkruiden
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1 koffielepel currypoeder
  • 0.5 koffielepel Harissa
  • 1 kropsla
  • 1 sjalot
  • dragon
  • scheutje olie
  • scheutje azijn
  • peper
  • zout
  • 4 aardappel
  • olijfolie
  • zout

Benodigdheden

  • min. 4 metalen spiezen (of dikke satéstokken
  • geweekt in water)
  • een heetgestookte barbecue (220°C - 250°C)

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Reuzenbrochetten

Laat het vlees (tot in de kern) op kamertemperatuur komen. (Of verwarm het in een oven of warmhoudlade tot 40°C.)

Snij het vlees in gelijke blokken van minstens 3 cm breed, of vraag aan de slager om dit te doen.

 Doe de stukken rundvlees in een mengschaal en voeg er de Parijse champignons (onversneden) aan toe.

Schil de rode paprika met een dunschiller en verwijder de zaden en vliesjes binnenin. Snij het vruchtvlees in grote stukken van ong. 3x3 cm.

 Pel de ui, snij hem in kwarten en pluk de rokken los.

Doe de stukken paprika en ui bij het vlees en schenk er een scheut fijne olijfolie over. Voeg versgemalen peper toe, een snuif provençaalse kruiden en wat zout. Meng de inhoud van de schaal zodat er een laagje olie kleeft rond elk stuk vlees en elk brokje groente. Laat het mengsel een uur marineren.

Andalousesaus

• Scheid de eieren en doe de dooiers in een hoge beker. Voeg een klein scheutje lauw water toe, een scheutje azijn en een lepel mosterd. Mix de ingrediënten kort.

Schenk er de helft van de olie bij terwijl je de staafmixer op en neer beweegt. (De saus is momenteel nog onvoldoende gebonden.)

Voeg alle ‘smaakjes’ toe om er een kruidige andalousesaus van te maken: tomatenpuree, ketchup, harissa, een scheutje sweet chili saus, kippenkruiden, mild paprikapoeder, currypoeder en tandoori kruiden.

Mix alles door de mayonaise en voeg nu de rest van de olie toe. Ga door tot je een stevige gladde ‘dipsaus’ hebt, met een zalmroze kleur.

Bewaar de andalousesaus koel.

 Stook de bbq heet.

Salade

Spoel de blaadjes kropsla voorzichtig schoon en laat ze uitlekken.

Pel de sjalot, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in flinterdunne halve ringen. Pluk blaadjes dragon en snipper ze fijn.

Verzamel de sla, de sjalot en de snippers dragon in een mengschaal en voeg een snuif zout en versgemalen peper toe.  (Olie en azijn voeg je pas toe kort voor het serveren.  Zo blijft de salade fris en knapperig.)

Grillen en serveren

Spoel de aardappelen grondig schoon en kook ze ongeschild in water met een snuifje zout. Kook de knollen tot ze net niet gaar zijn. (Straks gaan ze op de barbecue.)

Stook de barbecue heet. (220°C - 250°C) Verdeel de gloeiende houtskool. Verzamel de withete exemplaren langs één zijde en voorzie een ‘koelere’ zone om te grillen.

Snij elke dikke aardappel overlangs in twee. Schik de knollen op een schaal en druppel er een beetje olijfolie overheen.

Rijg het vlees en de groenten aan de spiezen. Begin en eindig altijd met een stuk vlees. Prik tussen elk stuk rundvlees een stuk ui, een stuk paprika en een paddenstoel.

Leg de voorgekookte aardappelen op de snijkant, langs de rand van het rooster, boven de minder hete zone. Geef ze wat hitte en kleur.

Leg de brochetten pal boven de heetste kolen en bak het vlees 2 minuten onder deksel. Draai de spiezen om en bak het vlees nog 2 tot 3 minuten.

Opmerking: Wie niet van ‘saignant’ gebakken rundvlees houdt, laat de vleesspiezen langer grillen.

Lepel de andalousesaus in één of meer potjes. Schenk wat fijne olie en een scheut azijn over de sla en meng ze voorzichtig.

Serveer iedereen een spies met rundvlees met een gegrilde aardappel, kropsla en andalousesaus van ‘t huis.

Reuzenbrochetten met andalousesaus