
Zelfs op vakantie durft Jeroen zijn pastamolen mee te nemen. Ideaal om er bijvoorbeeld verse ravioli mee te maken. Wie handig is met de deegrol, kan net zo goed aan de slag gaan om de beroemde Italiaanse deegkussentjes te maken.
Voor de vulling gebruikt Jeroen originele Parmezaanse kaas als smaakmaker. De ravioli verchijnen op de borden, in het gezelschap van beetgaar gekookte witte asperges en een warme vinaigrette met stukjes kerstomaat, kappertjes en bieslook. Deze bereiding is ideaal als feestelijk voorgerecht of tussengerecht.
Met dit recept krijg je minimum 24 ravioli.
Ingrediënten
- 300 g griesmeel
- 3 ei
- 150 g ricotta
- 100 g Parmezaanse kaas
- bloem
- snuifje zout
- 12 asperge
- snuifje zout
- 250 g kerstomaten
- 1 sjalot
- 0.5 teentje look
- 2 dl olijfolie
- 2 eetlepel balsamico
- 1 eetlepel kappertjes
- bieslook
- peper
- zout
- 40 g rucola
- Parmezaanse kaas
- peper
Benodigdheden
- een keukenweegschaal
- een deegrol optioneel: een pastamolen een fijne rasp
Bereiding
Het pastadeeg
Weeg de pastabloem (griesmeel – ‘semola’) zorgvuldig af en stort ze op je werkplank. Maak in het midden een kuiltje.
Breek de eieren in het kuiltje en gebruik een vork om er beetje bij beetje meer bloem onder te mengen.
Begin met roeren en eindig met kneden. Geef je armspieren een flinke oefening. Maak na een flinke kneedbeurt een bolletje van het pastadeeg, leg er een vochtige handdoek overheen en leg het opzij. Laat het deeg even rusten op kamertemperatuur.
De ravioli
De asperges
Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondomrond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af. Breek vervolgens het kontje van de asperges af. Dan zal je ook meteen merken of ze zorgvuldig geschild zijn.
Vul een kookpot met voldoende koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.
Leg de witte asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt. Als het water bubbelt zet je meteen het gasvuur uit, of neem de pot weg van de kookplaat.
Laat de asperges nog zo’n 5 minuten rusten in het warme water. Controleer of ze de juiste garing hebben: nog knapperig maar toch voldoende knabbelzacht. (De exacte gaartijd is ook afhankelijk van de dikte van de asperges.) Schep de asperges uit het warme water en laat ze uitlekken op een propere keukendoek.
De tomatenvinaigrette
De afwerking
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en voeg een snuif zout toe.
Laat de ravioli één voor één in het hete water glijden. Kook ze gaar in ongeveer 3 minuten. (Afhankelijk van de grootte.)
Schep de gare ravioli uit het water met een schuimspaan. Laat ze uitlekken op een keukenhanddoek.
Spoel wat bieslook en snipper de sprieten fijn. Roer de snippers door de warme vinaigrette met tomaatjes.
Leg op elk bord zo’n 3 witte asperges. Leg er versgekookte ravioli op en rond.
Lepel warme vinaigrette met tomaatjes over de deegkussentjes en verdeel wat rucola over de borden.
Voeg naar smaak extra schilfers Parmezaanse kaas toe en wat grofgemalen (zwarte) peper van de molen.