Mokka brownie met koffieganache
Mokka brownie met koffieganache
Mokka brownie met koffieganache
Mokka brownie met koffieganache
Ingrediënten
4 personen
Boter
300 g
Donkere chocolade
250 g
Eieren
4
Suiker
300 g
Bloem
60 g
Cacaopoeder
80 g
Bakpoeder
1 tl
Grof zout
1 snuifje
Oploskoffie
1 el
Oploskoffie
1 tl
Room
0,1 l
Pure chocolade
200 g
Benodigdheden
Een keukenmachine met klopper, een garde, 2 ovenschalen, bakpapier
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De mokka brownie
1
Zet een pot met (warm) water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water.
250 g boter, 250 g donkere chocolade
2
Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.
4 eieren
3
Neem de mengkom van de keukenmachine en breek daarin de eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
300 g suiker
4
Weeg de juiste hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
60 g bloem, 80 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 snuifje grof zout
5
Neem intussen een mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheid bloem in, samen met het cacaopoeder, het bakpoeder en een snuif grof zout.
1 el oploskoffie
6
Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter. Voeg nog een lepel oploskoffie toe.
7
Schenk het koffie-chocolademengsel bij de opgeklopte eieren.
8
Voeg ook lepel per lepel de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
9
Verwarm de oven voor op 175°C.
10
Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
11
Schenk het koffie-chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
12
Bak het beslag zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
13
Laat het gebak goed afkoelen en opstijven met een beetje gewicht erop. Gebruik hiervoor een tweede ovenschaal.
De koffieganache
0,1 l Room
14
Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room af. Breng de room vervolgens aan de kook in een pannetje.
50 g boter, 1 tl oploskoffie
15
Weeg de nodige hoeveelheid boter en voeg ze toe aan de room, samen met de oploskoffie. Laat de boter smelten in de warme room.
200 g pure chocolade
16
Breek de chocolade in stukjes, hak ze nog wat fijner en doe ze in een mengkom.
17
Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade. Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’.
Afwerken en serveren
18
Giet de ganache over de gebakken brownie. Laat minstens een halfuur opstijven in de koelkast.
19
Verdeel de mokka brownie vervolgens voorzichtig in vierkantjes van zo'n 5 x 5 cm. Gebruik hiervoor bv. een broodmes.
De mokka brownie
1
Zet een pot met (warm) water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water.
250 g boter, 250 g donkere chocolade
2
Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.
4 eieren
3
Neem de mengkom van de keukenmachine en breek daarin de eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
300 g suiker
4
Weeg de juiste hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
60 g bloem, 80 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 snuifje grof zout
5
Neem intussen een mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheid bloem in, samen met het cacaopoeder, het bakpoeder en een snuif grof zout.
1 el oploskoffie
6
Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter. Voeg nog een lepel oploskoffie toe.
7
Schenk het koffie-chocolademengsel bij de opgeklopte eieren.
8
Voeg ook lepel per lepel de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
9
Verwarm de oven voor op 175°C.
10
Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
11
Schenk het koffie-chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
12
Bak het beslag zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
13
Laat het gebak goed afkoelen en opstijven met een beetje gewicht erop. Gebruik hiervoor een tweede ovenschaal.
De koffieganache
0,1 l Room
14
Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room af. Breng de room vervolgens aan de kook in een pannetje.
50 g boter, 1 tl oploskoffie
15
Weeg de nodige hoeveelheid boter en voeg ze toe aan de room, samen met de oploskoffie. Laat de boter smelten in de warme room.
200 g pure chocolade
16
Breek de chocolade in stukjes, hak ze nog wat fijner en doe ze in een mengkom.
17
Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade. Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’.
Afwerken en serveren
18
Giet de ganache over de gebakken brownie. Laat minstens een halfuur opstijven in de koelkast.
19
Verdeel de mokka brownie vervolgens voorzichtig in vierkantjes van zo'n 5 x 5 cm. Gebruik hiervoor bv. een broodmes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Boter
300 g
Donkere chocolade
250 g
Eieren
4
Suiker
300 g
Bloem
60 g
Cacaopoeder
80 g
Bakpoeder
1 tl
Grof zout
1 snuifje
Oploskoffie
1 el
Oploskoffie
1 tl
Room
0,1 l
Pure chocolade
200 g
Mokka brownie met koffieganache
In Amerika bakken ze niet alleen hun broodjes bruin, maar ook hun desserts. Wij gaan in dit recept aan de haal met hun wereldberoemde brownies en voegen er een heerlijke koffiesmaak aan toe.Instructies
De mokka brownie
1
Zet een pot met (warm) water op een matig vuur. Breng het water tot tegen het kookpunt en dompel vervolgens een tweede pot of pan in het warme water.
250 g boter, 250 g donkere chocolade
2
Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Laat de boter en de chocolade zacht smelten in het bain-marie.
4 eieren
3
Neem de mengkom van de keukenmachine en breek daarin de eieren. Zet de keukenmachine op een matige snelheid en klop de eieren tot een luchtige en schuimige massa.
300 g suiker
4
Weeg de juiste hoeveelheid suiker af. Voeg de suiker toe zodra de eitjes luchtig geklopt zijn. Laat alles nog even mengen tot je een bleek schuimig mengsel krijgt.
60 g bloem, 80 g cacaopoeder, 1 tl bakpoeder, 1 snuifje grof zout
5
Neem intussen een mengschaal en doe er de afgewogen hoeveelheid bloem in, samen met het cacaopoeder, het bakpoeder en een snuif grof zout.
1 el oploskoffie
6
Roer tussendoor even in de smeltende chocolade met boter. Voeg nog een lepel oploskoffie toe.
7
Schenk het koffie-chocolademengsel bij de opgeklopte eieren.
8
Voeg ook lepel per lepel de bloem met cacaopoeder en bakpoeder toe. Laat alles kort mengen in de keukenmachine.
9
Verwarm de oven voor op 175°C.
10
Neem een gewone ovenschaal en boter de bodem en de randen van de schaal in. Bedek de bodem en de randen met een vel bakpapier. De boter zal ervoor zorgen dat het papier aan de schaal kleeft.
11
Schenk het koffie-chocoladebeslag in de ovenschaal. Strijk het vlak.
12
Bak het beslag zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven. Na het bakken zal het gebak nog een beetje wak zijn.
13
Laat het gebak goed afkoelen en opstijven met een beetje gewicht erop. Gebruik hiervoor een tweede ovenschaal.
De koffieganache
0,1 l Room
14
Neem een maatbeker en meet de hoeveelheid room af. Breng de room vervolgens aan de kook in een pannetje.
50 g boter, 1 tl oploskoffie
15
Weeg de nodige hoeveelheid boter en voeg ze toe aan de room, samen met de oploskoffie. Laat de boter smelten in de warme room.
200 g pure chocolade
16
Breek de chocolade in stukjes, hak ze nog wat fijner en doe ze in een mengkom.
17
Giet de kokende room met gesmolten boter op de stukjes chocolade. Meng met de garde tot de chocolade gesmolten is. Het resultaat is een ‘ganache’.
Afwerken en serveren
18
Giet de ganache over de gebakken brownie. Laat minstens een halfuur opstijven in de koelkast.
19
Verdeel de mokka brownie vervolgens voorzichtig in vierkantjes van zo'n 5 x 5 cm. Gebruik hiervoor bv. een broodmes.