Kleine mokka-éclairs
Kleine mokka-éclairs
Ingrediënten
4 personen
Bloem
180 g
Boter
100 g
Water
2 dl
Vanillesuiker
1 tl
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Melk
0,5 l
Suiker
100 g
Puddingpoeder
50 g
Oploskoffie
1 el
Oploskoffie
2 tl
Bloemsuiker
150 g
Cacaopoeder
2 tl
Eieren
9
Benodigdheden
Keukenrobot, een keukenweegschaal, twee plastic spuitzakken, een breed rond spuitmondje diameter min 1 cm, een spuitmondje met kleine diameter ong 0, 5 cm, een keukenmachine met klopper vellen bakpapier of bakmatjes, evt een gekarteld broodmes, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
0
Soezendeeg
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de verse vanille. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
2
Laat de boter smelten, voeg een beetje vanillesuiker toe, een snuifje zout en roer. Strooi de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een kleverig en stevig deeg.
3
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
4
Plaats een rond spuitmondje in de top van de spuitzak. Vul de zak met het lauwe soezenbeslag en leg het in de koelkast.
Banketbakkersroom 'mokka'
5
Bereid nu de banketbakkersroom. Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een pot op een zacht vuur. Voeg tussendoor de oploskoffie toe en roer.
9 eieren
6
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper en laat de machine rustig draaien. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het ook invriezen.)
Advertentie
Bekijk hier welke keukenrobot Dagelijkse kost gebruikt en geniet van de KitchenAid Black Friday kortingen!
7
Verhoog de draaisnelheid en laat de klopper alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin de suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
8
Voeg het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
9
Schenk een klein deel van de mokkamelk bij het eiermengsel. Roer meteen met de garde.
10
Giet nu de hele inhoud van de mengpot in de pan met de rest van de warme melk met koffiesmaak. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden mokkapudding overhoudt. Kijk uit dat de banketbakkersroom niet aanbrandt.
11
Plaats een spuitmondje met een kleine opening in een tweede spuitzak. Schep de mokkacrème erin en leg de zak met banketbakkersoom in de koelkast.
De éclairs bakken
12
Verwarm de oven voor tot 200°C. Hou de vlakke ovenplaat (of twee stuks) aan de kant.
13
Bedek elke ovenplaat met een vel bakpapier of een bakmatje.
14
Knip het topje van de spuitzak en spuit porties beslag van zo’n 10 centimeter lang op de bakplaat. Bewaar tussen de ‘worstjes’ beslag telkens drie centimeter ruimte. Zo vermijd je dat ze tijdens het bakken aan elkaar vastkleven.
15
Bak het beslag voor de éclairs eerst 10 minuten op 200°C. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak de soezen nog zo’n 15 minuten.
16
Laat de luchtige gebakjes afkoelen en bereid het glazuur voor de éclairs.
Het glazuur
17
Weeg de bloemsuiker en meng het cacaopoeder erdoorheen.
18
Meng de oploskoffie met een scheutje kokend water. Schenk een derde van de straffe koffie bij het suikermengsel en roer met de garde. Voeg naar behoefte meer koffie toe en blijf mengen tot je een dik stroperig glazuur hebt met voldoende mokkasmaak.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
De éclairs afwerken
19
Prik de spuitmond van de zak met mokkacrème in elke éclair en vul het gebakje met de banketbakkersroom.
TIPJe kan de gebakjes ook overlangs in twee snijden met een gekarteld mes. Spuit vervolgens een laagje mokkacrème tussen de twee helften.
20
Dip de bovenzijde van elke éclair in het mokkaglazuur. Of strijk een laagje glazuur over de gebakjes.
21
Geef het glazuur even de tijd om wat op te stijven en serveer de gebakjes met verse koffie of thee.
0
Soezendeeg
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de verse vanille. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
2
Laat de boter smelten, voeg een beetje vanillesuiker toe, een snuifje zout en roer. Strooi de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een kleverig en stevig deeg.
3
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
4
Plaats een rond spuitmondje in de top van de spuitzak. Vul de zak met het lauwe soezenbeslag en leg het in de koelkast.
Banketbakkersroom 'mokka'
5
Bereid nu de banketbakkersroom. Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een pot op een zacht vuur. Voeg tussendoor de oploskoffie toe en roer.
9 eieren
6
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper en laat de machine rustig draaien. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het ook invriezen.)
Advertentie
Bekijk hier welke keukenrobot Dagelijkse kost gebruikt en geniet van de KitchenAid Black Friday kortingen!
7
Verhoog de draaisnelheid en laat de klopper alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin de suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
8
Voeg het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
9
Schenk een klein deel van de mokkamelk bij het eiermengsel. Roer meteen met de garde.
10
Giet nu de hele inhoud van de mengpot in de pan met de rest van de warme melk met koffiesmaak. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden mokkapudding overhoudt. Kijk uit dat de banketbakkersroom niet aanbrandt.
11
Plaats een spuitmondje met een kleine opening in een tweede spuitzak. Schep de mokkacrème erin en leg de zak met banketbakkersoom in de koelkast.
De éclairs bakken
12
Verwarm de oven voor tot 200°C. Hou de vlakke ovenplaat (of twee stuks) aan de kant.
13
Bedek elke ovenplaat met een vel bakpapier of een bakmatje.
14
Knip het topje van de spuitzak en spuit porties beslag van zo’n 10 centimeter lang op de bakplaat. Bewaar tussen de ‘worstjes’ beslag telkens drie centimeter ruimte. Zo vermijd je dat ze tijdens het bakken aan elkaar vastkleven.
15
Bak het beslag voor de éclairs eerst 10 minuten op 200°C. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak de soezen nog zo’n 15 minuten.
16
Laat de luchtige gebakjes afkoelen en bereid het glazuur voor de éclairs.
Het glazuur
17
Weeg de bloemsuiker en meng het cacaopoeder erdoorheen.
18
Meng de oploskoffie met een scheutje kokend water. Schenk een derde van de straffe koffie bij het suikermengsel en roer met de garde. Voeg naar behoefte meer koffie toe en blijf mengen tot je een dik stroperig glazuur hebt met voldoende mokkasmaak.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
De éclairs afwerken
19
Prik de spuitmond van de zak met mokkacrème in elke éclair en vul het gebakje met de banketbakkersroom.
TIPJe kan de gebakjes ook overlangs in twee snijden met een gekarteld mes. Spuit vervolgens een laagje mokkacrème tussen de twee helften.
20
Dip de bovenzijde van elke éclair in het mokkaglazuur. Of strijk een laagje glazuur over de gebakjes.
21
Geef het glazuur even de tijd om wat op te stijven en serveer de gebakjes met verse koffie of thee.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Bloem
180 g
Boter
100 g
Water
2 dl
Vanillesuiker
1 tl
Vanillestokje
1
Zout
1 snuifje
Melk
0,5 l
Suiker
100 g
Puddingpoeder
50 g
Oploskoffie
1 el
Oploskoffie
2 tl
Bloemsuiker
150 g
Cacaopoeder
2 tl
Eieren
9
Kleine mokka-éclairs
Koffie is het ideale aroma voor een vers gebakje. Bak een riante hoeveelheid kleine éclairs gevuld met banketbakkersroom met koffie-aroma en werk ze af met een laagje mokkaglazuur. Ideaal voor een uitgebreide koffieklets, voor een familiefeestje of als zoete verrassing ter ere van eender welke gelegenheid.Instructies
0
Soezendeeg
1
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Zet een kookpot op een matig vuur en giet het water in de pot. Voeg er de boter bij en de verse vanille. Snij de vanillestok overlangs door en schraap met een mespuntje de zaadjes uit de beide helften van de peul.
2
Laat de boter smelten, voeg een beetje vanillesuiker toe, een snuifje zout en roer. Strooi de bloem in de pot. Zet het vuur op een laag pitje en meng alle ingrediënten met een houten lepel, tot ze samenklitten tot een kleverig en stevig deeg.
3
Haal de pot van het vuur en voeg nu de eieren één voor één toe. Meng tussendoor krachtig tot elk ei in het beslag verwerkt is. Dit vraagt een beetje inspanning! Om je een idee te geven: het beslag moet de dikte hebben van stopverf.
4
Plaats een rond spuitmondje in de top van de spuitzak. Vul de zak met het lauwe soezenbeslag en leg het in de koelkast.
Banketbakkersroom 'mokka'
5
Bereid nu de banketbakkersroom. Meet de juiste hoeveelheid melk en verwarm ze in een pot op een zacht vuur. Voeg tussendoor de oploskoffie toe en roer.
9 eieren
6
Scheid de eieren en verzamel enkel de dooiers in de mengkom van de keukenmachine. Plaats de klopper en laat de machine rustig draaien. Weeg de suiker en doe deze bij het eigeel. (Het eiwit kan je gebruiken voor een latere bereiding. Je kan het ook invriezen.)
7
Verhoog de draaisnelheid en laat de klopper alles mengen tot een bleke egale ‘ruban’, waarin de suikerkorrels zijn opgelost. Dit duurt enkele minuten.
8
Voeg het puddingpoeder toe. Dat zorgt in de eerste plaats voor de binding. Laat de machine alles grondig mengen.
9
Schenk een klein deel van de mokkamelk bij het eiermengsel. Roer meteen met de garde.
10
Giet nu de hele inhoud van de mengpot in de pan met de rest van de warme melk met koffiesmaak. Gebruik een matig tot zacht vuur en blijf continu roeren met de garde, tot je een gebonden mokkapudding overhoudt. Kijk uit dat de banketbakkersroom niet aanbrandt.
11
Plaats een spuitmondje met een kleine opening in een tweede spuitzak. Schep de mokkacrème erin en leg de zak met banketbakkersoom in de koelkast.
De éclairs bakken
12
Verwarm de oven voor tot 200°C. Hou de vlakke ovenplaat (of twee stuks) aan de kant.
13
Bedek elke ovenplaat met een vel bakpapier of een bakmatje.
14
Knip het topje van de spuitzak en spuit porties beslag van zo’n 10 centimeter lang op de bakplaat. Bewaar tussen de ‘worstjes’ beslag telkens drie centimeter ruimte. Zo vermijd je dat ze tijdens het bakken aan elkaar vastkleven.
15
Bak het beslag voor de éclairs eerst 10 minuten op 200°C. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en bak de soezen nog zo’n 15 minuten.
16
Laat de luchtige gebakjes afkoelen en bereid het glazuur voor de éclairs.
Het glazuur
17
Weeg de bloemsuiker en meng het cacaopoeder erdoorheen.
18
Meng de oploskoffie met een scheutje kokend water. Schenk een derde van de straffe koffie bij het suikermengsel en roer met de garde. Voeg naar behoefte meer koffie toe en blijf mengen tot je een dik stroperig glazuur hebt met voldoende mokkasmaak.
De éclairs afwerken
19
Prik de spuitmond van de zak met mokkacrème in elke éclair en vul het gebakje met de banketbakkersroom.
TIPJe kan de gebakjes ook overlangs in twee snijden met een gekarteld mes. Spuit vervolgens een laagje mokkacrème tussen de twee helften.
20
Dip de bovenzijde van elke éclair in het mokkaglazuur. Of strijk een laagje glazuur over de gebakjes.
21
Geef het glazuur even de tijd om wat op te stijven en serveer de gebakjes met verse koffie of thee.