Penne met spinazie en pancetta

Dit is een eenvoudige en smeuïge pastaschotel in de stijl van de beroemde pasta alla carbonara. In een wip heb je een pot smaakvolle, dampende pasta op tafel gezet die zelfs de grootste honger stilt. En voor je portemonnee is het een light-maaltijd.

Ingrediënten

  • 500 g penne
  • 8 sneetje pancetta
  • 300 g bladspinazie
  • 100 g pecorino
  • 4 ei
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • peper
  • zout

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Penne met spinazie en pancetta

Breng een ruime pot water aan de kook. Spoel de spinazie en laat de groente goed uitlekken.

Zet een grote stoofpot op een matig vuur en verhit er een scheutje olijfolie in.

Pel intussen de ui en snij hem vervolgens in snippers. Stoof de stukjes ui in de olie tot ze glazig zijn. Roer regelmatig even.

Pel ook het teentje look en hak het in kleine stukjes. Plet de stukjes vervolgens tot pulp met het brede lemmet van je keukenmes en laat de look meegaren met de uisnippers.

Snij de sneetjes pancetta in reepjes en doe ze bij de ui. Roer regelmatig even in de pot. De pancetta hoef je niet krokant te bakken. Zo behoudt het vlees al z’n smaak. Zet nadien het vuur wat zachter.

Zodra het water kookt, doe je er de penne in, samen met een snuif zout. Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking. Als je dat wil, kan je de pasta ook een minuutje minder lang koken. Hij gaart straks immers nog even verder in de saus.

Neem een mengschaal en breek er de eieren in. Kluts ze even met de garde. Neem er de belegen pecorino bij en rasp hem bij de eieren. Meng de kaas met de eieren.

Giet de pasta af en laat de penne uitlekken. Let op: Hou een beetje van het kookvocht van de pasta bij!

Giet de beetgare penne meteen in de stoofpot met ui en pancetta.

Schep de spinazie bij de warme pasta en roer ze eronder. Door de hitte van het gerecht zal de spinazie meteen garen en veel volume verliezen.

Schep 1 pollepeltje van het kookvocht bij de pastaschotel. Dat zal zorgen voor een beetje extra binding. Roer en zet nadien het vuur af.

Schenk de geklutste eieren met pecorino bij de pasta en blijf even roeren, zodat het mengsel zacht gaart en de kaas smelt.

Kruid af met wat peper van de molen aan toe en roer een laatste keer. Er hoeft geen extra zout meer bij, want de kaas en de pancetta zorgen voor de zoute toets.

Serveer meteen.

Penne met spinazie en pancetta