Papillot van leng met schelpjes
Papillot van leng met schelpjes
Papillot van leng met schelpjes
Papillot van leng met schelpjes
Ingrediënten
4 personen
Vastkokende aardappelen
800 g
Olijfolie
1 scheutje
Lengfilet
600 g
Tapijtschelpenvongolé of palourdes
250 g
Selder
3
Kerstomaten
12
Sjalotten
1
Look
0,5 teentjes
Kappertjes
2 el
Platte peterselie
Witte wijnof visfumet
4 scheutjes
Peper
Zout
Benodigdheden
Vellen zilverpapier, eventueel een keukenpincet
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Bereiding
1
Spoel de tapijtschelpen (of ‘vongole’) zo’n 3 keer in koud water. Voeg wat zout toe aan het spoelwater, zodat de schelpen zich in zee wanen en een beetje openen. De laatste zandkorrels moeten uit de schelpjes verdwenen zijn.
2
Spoel de stengels (bleek)selder schoon en verwijder de buitenste taaie vezels. bv. Schil ze met een dunschiller, of breek de stengels en trek er de vezels uit.
3
Snij de selder eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van enkele millimeters breed. Verzamel de selderstukjes en alle volgende ingrediënten in dezelfde schaal.
4
Pel de sjalot en de lookteen. Plet het stukje look tot pulp en snipper de sjalot zo fijn mogelijk.
5
Spoel de kleine tomaten en snij ze middendoor. Doe de kappertjes in de schaal, samen met grof gesneden blaadjes platte peterselie. Meng alle ingrediënten.
6
Controleer de lengfilet op achtergebleven graten. Gebruik een keukenpincet of een vlijmscherp mesje om ze te verwijderen. Snij de vis in gelijke porties.
7
Verwarm de oven voor tot 200°C.
8
Leg voldoende dubbelgevouwen vellen zilverpapier klaar. Elk vel is zo’n 40 cm lang. (reken dus 80 cm aluminiumfolie per papillot)
9
Vul de papillots één voor één. Spreid elk vel alu-papier open op de tafel.
10
Begin met een portie verse vis. Kruid de lengfilet met wat peper van de molen en een snuifje zout.
11
Schep er enkele flinke lepels van de vulling met tomaat en kappertjes over en langs. Verdeel ook een kleine portie van de tapijtschelpen in elk pakket.
12
Druppel wat fijne olijfolie over de vulling. Maak de papillot half dicht en schenk er langs de bovenzijde een scheutje witte wijn in.
13
Sluit elk pakketje zorgvuldig zodat er geen vocht of stoom kan ontsnappen. Draai de uiteinden dicht zoals een snoeppapiertje.
14
Zet ze op een ovenschaal en gaar ze gedurende ong. 25 tot 30 minuten in de oven van 200°C. Afhankelijk van de grootte van de porties vis. Controleer de gaarheid.
15
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze gaar in water met een snuifje zout.
16
Serveer iedereen een papillot en doe er aardappelen bij. Maak de papillotten pas open aan tafel, zodat iedereen kan genieten van het aroma dat uit de pakketjes ontsnapt.
1
Spoel de tapijtschelpen (of ‘vongole’) zo’n 3 keer in koud water. Voeg wat zout toe aan het spoelwater, zodat de schelpen zich in zee wanen en een beetje openen. De laatste zandkorrels moeten uit de schelpjes verdwenen zijn.
2
Spoel de stengels (bleek)selder schoon en verwijder de buitenste taaie vezels. bv. Schil ze met een dunschiller, of breek de stengels en trek er de vezels uit.
Bereiding
1
Spoel de tapijtschelpen (of ‘vongole’) zo’n 3 keer in koud water. Voeg wat zout toe aan het spoelwater, zodat de schelpen zich in zee wanen en een beetje openen. De laatste zandkorrels moeten uit de schelpjes verdwenen zijn.
2
Spoel de stengels (bleek)selder schoon en verwijder de buitenste taaie vezels. bv. Schil ze met een dunschiller, of breek de stengels en trek er de vezels uit.
3
Snij de selder eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van enkele millimeters breed. Verzamel de selderstukjes en alle volgende ingrediënten in dezelfde schaal.
4
Pel de sjalot en de lookteen. Plet het stukje look tot pulp en snipper de sjalot zo fijn mogelijk.
5
Spoel de kleine tomaten en snij ze middendoor. Doe de kappertjes in de schaal, samen met grof gesneden blaadjes platte peterselie. Meng alle ingrediënten.
6
Controleer de lengfilet op achtergebleven graten. Gebruik een keukenpincet of een vlijmscherp mesje om ze te verwijderen. Snij de vis in gelijke porties.
7
Verwarm de oven voor tot 200°C.
8
Leg voldoende dubbelgevouwen vellen zilverpapier klaar. Elk vel is zo’n 40 cm lang. (reken dus 80 cm aluminiumfolie per papillot)
9
Vul de papillots één voor één. Spreid elk vel alu-papier open op de tafel.
10
Begin met een portie verse vis. Kruid de lengfilet met wat peper van de molen en een snuifje zout.
11
Schep er enkele flinke lepels van de vulling met tomaat en kappertjes over en langs. Verdeel ook een kleine portie van de tapijtschelpen in elk pakket.
12
Druppel wat fijne olijfolie over de vulling. Maak de papillot half dicht en schenk er langs de bovenzijde een scheutje witte wijn in.
13
Sluit elk pakketje zorgvuldig zodat er geen vocht of stoom kan ontsnappen. Draai de uiteinden dicht zoals een snoeppapiertje.
14
Zet ze op een ovenschaal en gaar ze gedurende ong. 25 tot 30 minuten in de oven van 200°C. Afhankelijk van de grootte van de porties vis. Controleer de gaarheid.
15
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze gaar in water met een snuifje zout.
16
Serveer iedereen een papillot en doe er aardappelen bij. Maak de papillotten pas open aan tafel, zodat iedereen kan genieten van het aroma dat uit de pakketjes ontsnapt.
1
Spoel de tapijtschelpen (of ‘vongole’) zo’n 3 keer in koud water. Voeg wat zout toe aan het spoelwater, zodat de schelpen zich in zee wanen en een beetje openen. De laatste zandkorrels moeten uit de schelpjes verdwenen zijn.
2
Spoel de stengels (bleek)selder schoon en verwijder de buitenste taaie vezels. bv. Schil ze met een dunschiller, of breek de stengels en trek er de vezels uit.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Vastkokende aardappelen
800 g
Olijfolie
1 scheutje
Lengfilet
600 g
Tapijtschelpenvongolé of palourdes
250 g
Selder
3
Kerstomaten
12
Sjalotten
1
Look
0,5 teentjes
Kappertjes
2 el
Platte peterselie
Witte wijnof visfumet
4 scheutjes
Peper
Zout
Papillot van leng met schelpjes
Voor een kok zijn pas geslepen messen een beetje als verse lakens. Denk er af en toe eens aan om die van u ook een slijpbeurt te geven. Jeroen kan zijn messen goed gebruiken om de groenten voor de papillotten zeer fijn te snijden. Hij vult de pakketjes van zilverpapier verder nog met verse vis en schelpen. Hij koos voor leng, die familie is van de kabeljauw.Papillotten houden tijdens het garen alle aroma’s vast, zodat het openmaken meteen de honger aanwakkert. Een smakelijk en gezond gerecht in cadeauverpakking!Instructies
Bereiding
1
Spoel de tapijtschelpen (of ‘vongole’) zo’n 3 keer in koud water. Voeg wat zout toe aan het spoelwater, zodat de schelpen zich in zee wanen en een beetje openen. De laatste zandkorrels moeten uit de schelpjes verdwenen zijn.
2
Spoel de stengels (bleek)selder schoon en verwijder de buitenste taaie vezels. bv. Schil ze met een dunschiller, of breek de stengels en trek er de vezels uit.
3
Snij de selder eerst overlangs in repen en vervolgens in stukjes van enkele millimeters breed. Verzamel de selderstukjes en alle volgende ingrediënten in dezelfde schaal.
4
Pel de sjalot en de lookteen. Plet het stukje look tot pulp en snipper de sjalot zo fijn mogelijk.
5
Spoel de kleine tomaten en snij ze middendoor. Doe de kappertjes in de schaal, samen met grof gesneden blaadjes platte peterselie. Meng alle ingrediënten.
6
Controleer de lengfilet op achtergebleven graten. Gebruik een keukenpincet of een vlijmscherp mesje om ze te verwijderen. Snij de vis in gelijke porties.
7
Verwarm de oven voor tot 200°C.
8
Leg voldoende dubbelgevouwen vellen zilverpapier klaar. Elk vel is zo’n 40 cm lang. (reken dus 80 cm aluminiumfolie per papillot)
9
Vul de papillots één voor één. Spreid elk vel alu-papier open op de tafel.
10
Begin met een portie verse vis. Kruid de lengfilet met wat peper van de molen en een snuifje zout.
11
Schep er enkele flinke lepels van de vulling met tomaat en kappertjes over en langs. Verdeel ook een kleine portie van de tapijtschelpen in elk pakket.
12
Druppel wat fijne olijfolie over de vulling. Maak de papillot half dicht en schenk er langs de bovenzijde een scheutje witte wijn in.
13
Sluit elk pakketje zorgvuldig zodat er geen vocht of stoom kan ontsnappen. Draai de uiteinden dicht zoals een snoeppapiertje.
14
Zet ze op een ovenschaal en gaar ze gedurende ong. 25 tot 30 minuten in de oven van 200°C. Afhankelijk van de grootte van de porties vis. Controleer de gaarheid.
15
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grote stukken. Kook ze gaar in water met een snuifje zout.
16
Serveer iedereen een papillot en doe er aardappelen bij. Maak de papillotten pas open aan tafel, zodat iedereen kan genieten van het aroma dat uit de pakketjes ontsnapt.