Mokkaflan en vanilleflan
Mokkaflan en vanilleflan
Ingrediënten
4 personen
Eieren
10
Melk
0,5 l
Room
0,5 l
Vanillestok
1
Kristalsuiker
320 g
Oploskoffie
1 el
Water
1 scheutje
Benodigdheden
Ramequins vuurvaste schaaltjes, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
1
Verwarm de oven voor tot 100 °C.
10 eieren
2
Splits de eieren. De eiwitten kun je eventueel invriezen voor later gebruik.
0,5 l melk, 0,5 l Room
3
Doe de room met de melk in een kookpot en breng aan de kook.
1 vanillestok
4
Snijd een vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe zaadjes en de peul bij de melk met room.
200 g kristalsuiker
5
Roer met een garde de eierdooiers los met de suiker.
1 el oploskoffie
6
Giet een klein scheutje warme melk bij de oploskoffie. Roer los.
7
Haal de vanillepeul uit de melk.
8
Giet de rest van de warme melk bij het ei-suikermengsel. Roer los.
9
Verdeel het mengsel in twee. Roer door één helft de koffie.
10
Laat beide mengsels afkoelen.
De karamel
120 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
11
Verwarm de suiker met een klein scheutje water in een steelpan op het vuur. Laat smelten tot het karamel wordt.
TIPGebruik een heel schone steelpan. Kleine onzuiverheden kunnen verbranden en de karamel doen mislukken.
12
Doop een borsteltje in koud water en ga langs de zijkanten van de pot. Dat zorgt ervoor dat de karamel niet verbrandt aan de randen. Je hoeft er verder niet in te roeren. Zodra de karamel kleurt en al het water verdampt is, haal je hem van het vuur.
13
Doe een scheutje water bij de karamel om wat af te koelen.
14
Verdeel de karamel over de ovenvaste schaaltjes (ramequins).
15
Laat de karamel heel even afkoelen.
Afwerken en serveren
16
Verdeel het flanbeslag over potjes: een deel met vanille en een deel met mokka.
17
Bak de flans 1 uur in de voorverwarmde oven.
18
Laat de flans even afkoelen.
19
Houd de onderkant van een ramequin in heet water zodat de flan los komt. Keer de flan om op een bordje.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
1
Verwarm de oven voor tot 100 °C.
10 eieren
2
Splits de eieren. De eiwitten kun je eventueel invriezen voor later gebruik.
0,5 l melk, 0,5 l Room
3
Doe de room met de melk in een kookpot en breng aan de kook.
1 vanillestok
4
Snijd een vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe zaadjes en de peul bij de melk met room.
200 g kristalsuiker
5
Roer met een garde de eierdooiers los met de suiker.
1 el oploskoffie
6
Giet een klein scheutje warme melk bij de oploskoffie. Roer los.
7
Haal de vanillepeul uit de melk.
8
Giet de rest van de warme melk bij het ei-suikermengsel. Roer los.
9
Verdeel het mengsel in twee. Roer door één helft de koffie.
10
Laat beide mengsels afkoelen.
De karamel
120 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
11
Verwarm de suiker met een klein scheutje water in een steelpan op het vuur. Laat smelten tot het karamel wordt.
TIPGebruik een heel schone steelpan. Kleine onzuiverheden kunnen verbranden en de karamel doen mislukken.
12
Doop een borsteltje in koud water en ga langs de zijkanten van de pot. Dat zorgt ervoor dat de karamel niet verbrandt aan de randen. Je hoeft er verder niet in te roeren. Zodra de karamel kleurt en al het water verdampt is, haal je hem van het vuur.
13
Doe een scheutje water bij de karamel om wat af te koelen.
14
Verdeel de karamel over de ovenvaste schaaltjes (ramequins).
15
Laat de karamel heel even afkoelen.
Afwerken en serveren
16
Verdeel het flanbeslag over potjes: een deel met vanille en een deel met mokka.
17
Bak de flans 1 uur in de voorverwarmde oven.
18
Laat de flans even afkoelen.
19
Houd de onderkant van een ramequin in heet water zodat de flan los komt. Keer de flan om op een bordje.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Eieren
10
Melk
0,5 l
Room
0,5 l
Vanillestok
1
Kristalsuiker
320 g
Oploskoffie
1 el
Water
1 scheutje
Mokkaflan en vanilleflan
Een superklassiek dessert in twee versies: flan met koffiesmaak en flan met vanillesmaak. Je kunt er eentje kiezen of van allebei proeven natuurlijk.Instructies
1
Verwarm de oven voor tot 100 °C.
10 eieren
2
Splits de eieren. De eiwitten kun je eventueel invriezen voor later gebruik.
0,5 l melk, 0,5 l Room
3
Doe de room met de melk in een kookpot en breng aan de kook.
1 vanillestok
4
Snijd een vanillestok in de lengte open. Schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe zaadjes en de peul bij de melk met room.
200 g kristalsuiker
5
Roer met een garde de eierdooiers los met de suiker.
1 el oploskoffie
6
Giet een klein scheutje warme melk bij de oploskoffie. Roer los.
7
Haal de vanillepeul uit de melk.
8
Giet de rest van de warme melk bij het ei-suikermengsel. Roer los.
9
Verdeel het mengsel in twee. Roer door één helft de koffie.
10
Laat beide mengsels afkoelen.
De karamel
120 g kristalsuiker, 1 scheutje Water
11
Verwarm de suiker met een klein scheutje water in een steelpan op het vuur. Laat smelten tot het karamel wordt.
TIPGebruik een heel schone steelpan. Kleine onzuiverheden kunnen verbranden en de karamel doen mislukken.
12
Doop een borsteltje in koud water en ga langs de zijkanten van de pot. Dat zorgt ervoor dat de karamel niet verbrandt aan de randen. Je hoeft er verder niet in te roeren. Zodra de karamel kleurt en al het water verdampt is, haal je hem van het vuur.
13
Doe een scheutje water bij de karamel om wat af te koelen.
14
Verdeel de karamel over de ovenvaste schaaltjes (ramequins).
15
Laat de karamel heel even afkoelen.
Afwerken en serveren
16
Verdeel het flanbeslag over potjes: een deel met vanille en een deel met mokka.
17
Bak de flans 1 uur in de voorverwarmde oven.
18
Laat de flans even afkoelen.
19
Houd de onderkant van een ramequin in heet water zodat de flan los komt. Keer de flan om op een bordje.