Marmercake met veenbessen en noten
Marmercake met veenbessen en noten
Jeroen bakt een marmercake met stukjes macademianoot en gedroogde veenbessen. Eén derde van het cakebeslag mengt hij met cacaopoeder en de combinatie van het bleke en het donkere beslag zorgt voor een bijzonder effect. De nootjes zorgen voor beet en de droge bessen voor een fruitig-frisse toets. Zet tijdig een pot koffie of thee, want dat is de beste compagnon van zo’n plak cake.
Marmercake met veenbessen en noten
Marmercake met veenbessen en noten
Jeroen bakt een marmercake met stukjes macademianoot en gedroogde veenbessen. Eén derde van het cakebeslag mengt hij met cacaopoeder en de combinatie van het bleke en het donkere beslag zorgt voor een bijzonder effect. De nootjes zorgen voor beet en de droge bessen voor een fruitig-frisse toets. Zet tijdig een pot koffie of thee, want dat is de beste compagnon van zo’n plak cake.
Ingrediënten
4 personen
Amandelpoeder
250 g
Bloem
150 g
Bloemsuiker
150 g
Vanillesuiker
50 g
Boter
200 g
Cacaopoeder
30 g
Melk
0,05 l
Vanillestokje
1
Macademianoten
75 g
Veenbessen
75 g
Zout
1 snuifje
Eieren
5
Benodigdheden
Een keukenweegschaal, een keukenmachine met k hulpstuk om beslag te mengen en een klopper, een bakblik voor cake klassiek, rond of fantasie, een borsteltje een plastic spuitzak, een kleine zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Marmercake met veenbessen en noten
250 g amandelpoeder, 150 g bloem, 150 g bloemsuiker, 50 g vanillesuiker, 200 g boter, 30 g cacaopoeder, 0,05 l melk, 1 vanillestokje, 75 g macademianoten, 75 g veenbessen, 1 snuifje zout, 5 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat ze zacht wordt. Snij ze vervolgens in blokjes.
2
Doe de (flinke scheut) melk in een pannetje. Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peulen bij de melk.
3
Verwarm de vanillemelk op een zacht vuur en breng ze richting het kookpunt. Let erop dat die kleine hoeveelheid niet aanbrandt.
4
Gebruik een keukenweegschaal om de ingrediënten af te wegen.
5
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daar de het amandelpoeder, de bloemsuiker, de vanillesuiker en de malse boter in. Plaats het hulpstuk voor beslag en laat de machine draaien tot alles gemengd is.
6
Scheid de eieren en voeg de dooiers toe. Het eiwit bewaar je in een andere schaal.
7
Schenk er na een paar minuten de vanillemelk (zonder de vanillepeulen) bij. Laat de machine draaien en lepel er de bloem in delen bij. Voeg ook een snuif zout toe.
8
Giet het egaal beslag in een schaal en zet het opzij. Maak de mengkom van de machine schoon en doe er de eiwitten in.
9
Klop de eiwitten tot een hagelwit en stevig schuim.
10
Spatel het eiwitschuim onder het cakebeslag.
11
Schep één derde van het beslag in een andere kom. Voeg daar het cacaopoeder aan toe en schep het donkere beslag in een spuitzak.
12
Hak de macademianoten in stukjes. Meng ze samen met de de droge veenbessen (cranberries) door het bleke deel beslag.
13
Verwarm de oven voor tot 180°C.
14
Smeer de binnenkant van het bakblik in met een beetje boter en bepoeder het vervolgens met wat bloem. Zo kan je de cake na het bakken heel gemakkelijk ontvormen.
15
Schep het bleke beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
16
Knip het puntje van de plastic spuitzak (en gooi het meteen weg). Spuit een dikke ‘worst’, of grote toefen van het cacaobeslag in een vlotte beweging in de kern van het bleke vanillebeslag. (Druk de top van de spuitzak in het vanillebeslag.)
TIPNeem een mes en slinger het doorheen het deel chocoladebeslag, zodat het in pieken vermengd wordt met het bleke beslag. Zo versterk je het marmereffect.
17
Bak de marmercake gedurende 45 tot 50 minuten in de oven van 180°C.
18
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster.
19
Gebruik bij voorkeur een broodmes om de marmercake in dikke plakken of gelijke stukken te snijden. Bepoeder ze eventueel met een laagje bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Marmercake met veenbessen en noten
250 g amandelpoeder, 150 g bloem, 150 g bloemsuiker, 50 g vanillesuiker, 200 g boter, 30 g cacaopoeder, 0,05 l melk, 1 vanillestokje, 75 g macademianoten, 75 g veenbessen, 1 snuifje zout, 5 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat ze zacht wordt. Snij ze vervolgens in blokjes.
2
Doe de (flinke scheut) melk in een pannetje. Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peulen bij de melk.
3
Verwarm de vanillemelk op een zacht vuur en breng ze richting het kookpunt. Let erop dat die kleine hoeveelheid niet aanbrandt.
4
Gebruik een keukenweegschaal om de ingrediënten af te wegen.
5
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daar de het amandelpoeder, de bloemsuiker, de vanillesuiker en de malse boter in. Plaats het hulpstuk voor beslag en laat de machine draaien tot alles gemengd is.
6
Scheid de eieren en voeg de dooiers toe. Het eiwit bewaar je in een andere schaal.
7
Schenk er na een paar minuten de vanillemelk (zonder de vanillepeulen) bij. Laat de machine draaien en lepel er de bloem in delen bij. Voeg ook een snuif zout toe.
8
Giet het egaal beslag in een schaal en zet het opzij. Maak de mengkom van de machine schoon en doe er de eiwitten in.
9
Klop de eiwitten tot een hagelwit en stevig schuim.
10
Spatel het eiwitschuim onder het cakebeslag.
11
Schep één derde van het beslag in een andere kom. Voeg daar het cacaopoeder aan toe en schep het donkere beslag in een spuitzak.
12
Hak de macademianoten in stukjes. Meng ze samen met de de droge veenbessen (cranberries) door het bleke deel beslag.
13
Verwarm de oven voor tot 180°C.
14
Smeer de binnenkant van het bakblik in met een beetje boter en bepoeder het vervolgens met wat bloem. Zo kan je de cake na het bakken heel gemakkelijk ontvormen.
15
Schep het bleke beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
16
Knip het puntje van de plastic spuitzak (en gooi het meteen weg). Spuit een dikke ‘worst’, of grote toefen van het cacaobeslag in een vlotte beweging in de kern van het bleke vanillebeslag. (Druk de top van de spuitzak in het vanillebeslag.)
TIPNeem een mes en slinger het doorheen het deel chocoladebeslag, zodat het in pieken vermengd wordt met het bleke beslag. Zo versterk je het marmereffect.
17
Bak de marmercake gedurende 45 tot 50 minuten in de oven van 180°C.
18
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster.
19
Gebruik bij voorkeur een broodmes om de marmercake in dikke plakken of gelijke stukken te snijden. Bepoeder ze eventueel met een laagje bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Amandelpoeder
250 g
Bloem
150 g
Bloemsuiker
150 g
Vanillesuiker
50 g
Boter
200 g
Cacaopoeder
30 g
Melk
0,05 l
Vanillestokje
1
Macademianoten
75 g
Veenbessen
75 g
Zout
1 snuifje
Eieren
5
Marmercake met veenbessen en noten
Jeroen bakt een marmercake met stukjes macademianoot en gedroogde veenbessen. Eén derde van het cakebeslag mengt hij met cacaopoeder en de combinatie van het bleke en het donkere beslag zorgt voor een bijzonder effect. De nootjes zorgen voor beet en de droge bessen voor een fruitig-frisse toets. Zet tijdig een pot koffie of thee, want dat is de beste compagnon van zo’n plak cake.Instructies
Marmercake met veenbessen en noten
250 g amandelpoeder, 150 g bloem, 150 g bloemsuiker, 50 g vanillesuiker, 200 g boter, 30 g cacaopoeder, 0,05 l melk, 1 vanillestokje, 75 g macademianoten, 75 g veenbessen, 1 snuifje zout, 5 eieren
1
Haal de boter tijdig uit de koelkast, zodat ze zacht wordt. Snij ze vervolgens in blokjes.
2
Doe de (flinke scheut) melk in een pannetje. Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de zaadjes én de lege peulen bij de melk.
3
Verwarm de vanillemelk op een zacht vuur en breng ze richting het kookpunt. Let erop dat die kleine hoeveelheid niet aanbrandt.
4
Gebruik een keukenweegschaal om de ingrediënten af te wegen.
5
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daar de het amandelpoeder, de bloemsuiker, de vanillesuiker en de malse boter in. Plaats het hulpstuk voor beslag en laat de machine draaien tot alles gemengd is.
6
Scheid de eieren en voeg de dooiers toe. Het eiwit bewaar je in een andere schaal.
7
Schenk er na een paar minuten de vanillemelk (zonder de vanillepeulen) bij. Laat de machine draaien en lepel er de bloem in delen bij. Voeg ook een snuif zout toe.
8
Giet het egaal beslag in een schaal en zet het opzij. Maak de mengkom van de machine schoon en doe er de eiwitten in.
9
Klop de eiwitten tot een hagelwit en stevig schuim.
10
Spatel het eiwitschuim onder het cakebeslag.
11
Schep één derde van het beslag in een andere kom. Voeg daar het cacaopoeder aan toe en schep het donkere beslag in een spuitzak.
12
Hak de macademianoten in stukjes. Meng ze samen met de de droge veenbessen (cranberries) door het bleke deel beslag.
13
Verwarm de oven voor tot 180°C.
14
Smeer de binnenkant van het bakblik in met een beetje boter en bepoeder het vervolgens met wat bloem. Zo kan je de cake na het bakken heel gemakkelijk ontvormen.
15
Schep het bleke beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad.
16
Knip het puntje van de plastic spuitzak (en gooi het meteen weg). Spuit een dikke ‘worst’, of grote toefen van het cacaobeslag in een vlotte beweging in de kern van het bleke vanillebeslag. (Druk de top van de spuitzak in het vanillebeslag.)
TIPNeem een mes en slinger het doorheen het deel chocoladebeslag, zodat het in pieken vermengd wordt met het bleke beslag. Zo versterk je het marmereffect.
17
Bak de marmercake gedurende 45 tot 50 minuten in de oven van 180°C.
18
Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster.
19
Gebruik bij voorkeur een broodmes om de marmercake in dikke plakken of gelijke stukken te snijden. Bepoeder ze eventueel met een laagje bloemsuiker.