
Een pot macaroni gaat er altijd wel in, zeker als je er een lekkere saus bij serveert. Jeroen verwerkt er drie kazen in die voor een smeuïge en karaktervolle saus zorgen. Zorg tenslotte voor een pan met goudbruin gebakken gehakt én een winterse savooikool. Meng het hele gezelschap en verhuis de dampende schaal zo snel mogelijk naar de eettafel.
Ingrediënten
- 300 g gehakt
- 0.5 savooikool
- klontje boter
- snuifje salie
- snuifje rozemarijn
- snuifje oregano
- peterselie
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 5 dl melk
- 125 g ricotta
- 75 g Gouda
- 75 g Parmezaanse kaas
- 0.5 citroen
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 400 g macaroni
Benodigdheden
- een kaasrasp
Bereiding
Het gehakt en de savooikool
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg er een snuif zout aan toe.
Zet een ruime braadpan op een matig vuur. Smelt er een klontje boter in.
Geef het gehakt intussen extra smaak met een selectie gedroogde kruiden: snuifjes salie, rozemarijn en oregano. Meng de kruiden door het gemalen vlees.
Verdeel het gehakt in de hete pan. Laat het vlees een paar minuten onaangeroerd bakken. Pas daarna roer je het even om. Verkruimel het vlees niet te veel en geef het een goudbruin korstje. Hou het gebakken gehakt opzij.
Verwijder de taaiste buitenste bladeren van de savooikool. Snij de groente in kwarten en vervolgens in brede repen.
Spoel de snippers kool in ruim water, zodat restjes aarde en zand verdwijnen. Laat de savooi uitlekken.
Kook de versneden savooi in het gezouten water. Reken hiervoor 5 tot 6 minuten. Zeef de kool uit het water en breng dat opnieuw aan de kook, om er de macaroni in te garen.
De kaassaus
Het gerecht afwerken
Kook de macaroni beetgaar.
Schep de stukjes savooikool en het gehakt in de kaassaus en roer.
Laat de macaroni uitlekken en stort de pasta in de saus.
Roer en proef nog een keer. Gebruik naar smaak meer peper en een beetje zout.
Serveer het gerecht in een grote schotel. Strooi er wat fijngesnipperde peterselie overheen.