Yoghurtcake met citroen en vanilleroom
Yoghurtcake met citroen en vanilleroom
Yoghurtcake met citroen en vanilleroom
Yoghurtcake met citroen en vanilleroom
Ingrediënten
4 personen
Melkerijboter
180 g
Suiker
290 g
Bloem
250 g
Griekse yoghurt
250 g
Citroen
1
Bakpoeder
1 tl
Vanillestokjes
2
Eieren
5
Room
0,2 l
Bloemsuiker
Benodigdheden
Een keukenmachine met kneedhaak voor het beslag, een klassieke rechthoekige bakvorm voor de cake, een rasp, een borsteltje of dik penseel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De cake
180 g melkerijboter, 250 g suiker, 250 g bloem, 250 g Griekse yoghurt, 1 citroen, 1 tl bakpoeder, 1 vanillestokje
1
Weeg alle ingrediënten voor de cake zorgvuldig.
2
Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. (Wanneer je koude boter gebruikt, dan snij je die best in kleine blokjes.)
3
Voeg de suiker toe aan de boter en meng de twee ingrediënten met de machine.
5 eieren
4
Laat de machine draaien op lage snelheid en voeg de eieren één voor één toe.
5
Snij een vanillestokje overlangs in twee en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peul. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel van boter en suiker.
6
Rasp de schil (zeste) van de citroen en doe dat ook bij het beslag.
TIPKies bij voorkeur voor een biologisch geteelde citroen. Rasp ook enkel het gele deel van de schil. De witte onderlaag kan de cake te bitter maken.
7
Zeef de bloem en voeg ze bij het beslag.
8
Schep ook de Griekse yoghurt in de mengkom met het cakebeslag.
9
Voeg ten slotte het bakpoeder toe.
10
Laat de machine draaien op medium snelheid tot je een egaal cakebeslag krijgt.
11
Verwarm de oven voor op 180°C.
12
Smelt een klontje boter in een pannetje en smeer de cakevorm zorgvuldig in met het gesmolten vet.
13
Strooi een lepeltje bloem in de cakevorm. Zorg ervoor (met het betere schud-, draai- en keerwerk) dat de bodem en de 4 zijkanten met wat bloem bekleefd zijn. Verwijder de overtollige bloem uit de vorm. Zo zal je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm kunnen halen.
14
Spatel het beslag in de cakevorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak de cake gedurende een klein uur op 180°C (50 à 60 minuten gemiddeld). Let op: De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Prik na ongeveer 50 minuten met een satéstok of een breinaald in de cake. Zodra er geen beslag aan de prikker blijft kleven, is de cake voldoende gebakken.
De opgeklopte room
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 40 g suiker
15
Snij de vanillestok overlangs en schraap de zaadjes uit de halve peultjes. Voeg de verse vanille toe aan de room, samen met wat suiker. Klop de room tot smeuïge slagroom (niet te stijf, dus).
Afwerking
bloemsuiker
16
Haal de cake uit de vorm en bepoeder het gebak met wat bloemsuiker. Serveer de cake lauw of afgekoeld met een flinke schep vanilleroom. Werk naar smaak een bordje af met wat extra geraspte zeste van citroen.
De cake
180 g melkerijboter, 250 g suiker, 250 g bloem, 250 g Griekse yoghurt, 1 citroen, 1 tl bakpoeder, 1 vanillestokje
1
Weeg alle ingrediënten voor de cake zorgvuldig.
2
Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. (Wanneer je koude boter gebruikt, dan snij je die best in kleine blokjes.)
3
Voeg de suiker toe aan de boter en meng de twee ingrediënten met de machine.
5 eieren
4
Laat de machine draaien op lage snelheid en voeg de eieren één voor één toe.
5
Snij een vanillestokje overlangs in twee en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peul. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel van boter en suiker.
6
Rasp de schil (zeste) van de citroen en doe dat ook bij het beslag.
TIPKies bij voorkeur voor een biologisch geteelde citroen. Rasp ook enkel het gele deel van de schil. De witte onderlaag kan de cake te bitter maken.
7
Zeef de bloem en voeg ze bij het beslag.
8
Schep ook de Griekse yoghurt in de mengkom met het cakebeslag.
9
Voeg ten slotte het bakpoeder toe.
10
Laat de machine draaien op medium snelheid tot je een egaal cakebeslag krijgt.
11
Verwarm de oven voor op 180°C.
12
Smelt een klontje boter in een pannetje en smeer de cakevorm zorgvuldig in met het gesmolten vet.
13
Strooi een lepeltje bloem in de cakevorm. Zorg ervoor (met het betere schud-, draai- en keerwerk) dat de bodem en de 4 zijkanten met wat bloem bekleefd zijn. Verwijder de overtollige bloem uit de vorm. Zo zal je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm kunnen halen.
14
Spatel het beslag in de cakevorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak de cake gedurende een klein uur op 180°C (50 à 60 minuten gemiddeld). Let op: De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Prik na ongeveer 50 minuten met een satéstok of een breinaald in de cake. Zodra er geen beslag aan de prikker blijft kleven, is de cake voldoende gebakken.
De opgeklopte room
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 40 g suiker
15
Snij de vanillestok overlangs en schraap de zaadjes uit de halve peultjes. Voeg de verse vanille toe aan de room, samen met wat suiker. Klop de room tot smeuïge slagroom (niet te stijf, dus).
Afwerking
bloemsuiker
16
Haal de cake uit de vorm en bepoeder het gebak met wat bloemsuiker. Serveer de cake lauw of afgekoeld met een flinke schep vanilleroom. Werk naar smaak een bordje af met wat extra geraspte zeste van citroen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Melkerijboter
180 g
Suiker
290 g
Bloem
250 g
Griekse yoghurt
250 g
Citroen
1
Bakpoeder
1 tl
Vanillestokjes
2
Eieren
5
Room
0,2 l
Bloemsuiker
Yoghurtcake met citroen en vanilleroom
Deze cake is een variatie op dé oercake, de quatre quarts. De toetsen die de Griekse yoghurt en de citroen eraan geven, zorgen ervoor dat dit een heerlijk frisse en luchtige cake is.Instructies
De cake
180 g melkerijboter, 250 g suiker, 250 g bloem, 250 g Griekse yoghurt, 1 citroen, 1 tl bakpoeder, 1 vanillestokje
1
Weeg alle ingrediënten voor de cake zorgvuldig.
2
Doe de malse boter in de mengkom van de keukenmachine. (Wanneer je koude boter gebruikt, dan snij je die best in kleine blokjes.)
3
Voeg de suiker toe aan de boter en meng de twee ingrediënten met de machine.
5 eieren
4
Laat de machine draaien op lage snelheid en voeg de eieren één voor één toe.
5
Snij een vanillestokje overlangs in twee en schraap met een mespunt de zaadjes uit de peul. Voeg de zaadjes toe aan het mengsel van boter en suiker.
6
Rasp de schil (zeste) van de citroen en doe dat ook bij het beslag.
TIPKies bij voorkeur voor een biologisch geteelde citroen. Rasp ook enkel het gele deel van de schil. De witte onderlaag kan de cake te bitter maken.
7
Zeef de bloem en voeg ze bij het beslag.
8
Schep ook de Griekse yoghurt in de mengkom met het cakebeslag.
9
Voeg ten slotte het bakpoeder toe.
10
Laat de machine draaien op medium snelheid tot je een egaal cakebeslag krijgt.
11
Verwarm de oven voor op 180°C.
12
Smelt een klontje boter in een pannetje en smeer de cakevorm zorgvuldig in met het gesmolten vet.
13
Strooi een lepeltje bloem in de cakevorm. Zorg ervoor (met het betere schud-, draai- en keerwerk) dat de bodem en de 4 zijkanten met wat bloem bekleefd zijn. Verwijder de overtollige bloem uit de vorm. Zo zal je de cake na het bakken makkelijk uit de vorm kunnen halen.
14
Spatel het beslag in de cakevorm en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak de cake gedurende een klein uur op 180°C (50 à 60 minuten gemiddeld). Let op: De exacte baktijd is afhankelijk van het type oven. Prik na ongeveer 50 minuten met een satéstok of een breinaald in de cake. Zodra er geen beslag aan de prikker blijft kleven, is de cake voldoende gebakken.
De opgeklopte room
0,2 l Room, 1 vanillestokje, 40 g suiker
15
Snij de vanillestok overlangs en schraap de zaadjes uit de halve peultjes. Voeg de verse vanille toe aan de room, samen met wat suiker. Klop de room tot smeuïge slagroom (niet te stijf, dus).
Afwerking
bloemsuiker
16
Haal de cake uit de vorm en bepoeder het gebak met wat bloemsuiker. Serveer de cake lauw of afgekoeld met een flinke schep vanilleroom. Werk naar smaak een bordje af met wat extra geraspte zeste van citroen.