Aardbeien en limoenroom op een krokante bodem
Aardbeien en limoenroom op een krokante bodem
Aardbeien en limoenroom op een krokante bodem
Aardbeien en limoenroom op een krokante bodem
Ingrediënten
4 personen
Limoensap
0,05 l
Boter
125 g
Bloemsuiker
40 g
Bloemsuiker
0,5 el
Vanillesuiker
15 g
Room
0,12 l
Eigelen
0,5
Suiker
50 g
Bloem
150 g
Amandelen
50 g
Aardbeien
150 g
Munt
1 takje
Witte chocolade
1
Benodigdheden
Blender, hakmolen, een keukenweegschaal, een fruitpers, een fijne rasp, een keukenmachine met het k menghulpstuk, een vel bakpapier of een bakmatje, een deegrol, een uitsteekring diameter ong 8 centimeter
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.
De limoenbereiding
0,05 l limoensap, 25 g boter, 40 g bloemsuiker, 15 g vanillesuiker, 0,12 l Room, 0,5 eigelen
2
Rasp de fijne groene schil van een derde van je limoenen (dus van ongeveer een halve limoen als je dit recept voor vier personen maakt, van een hele als je voor acht personen kookt, enz.). Zet dit opzij voor de bereiding van de krokante bodem.
3
Pers alle limoenen en giet het sap in een pannetje. Voeg de boter toe en de juiste hoeveelheid bloemsuiker. Zet er een matig vuur onder zodat de boter smelt.
4
Roer met de garde en voeg meteen ook het ei en de extra dooier toe. (Doe dit alvorens het sap te warm is.)
5
Blijf voortdurend roeren met de garde tot het mengsel opwarmt en een beetje indikt (zoals bij de bereiding van een pudding). Werk op een zacht vuur om klonters of aanbakken te vermijden.
6
Schenk het mengsel in een kom en laat de limoencrème koel worden.
7
(Werk intussen aan het koekjesdeeg voor de krokante bodem.)
8
Zodra de limoenroom voldoende afgekoeld is, kan je de bereiding afwerken. Meet de juiste hoeveelheid (volle) room en voeg de vanillesuiker toe. Klop de room half op. (tot yoghurtdikte)
9
Schep de luchtige room bij de limoencrème en spatel tot de beide perfect gemengd zijn. Zet het fruitige mengsel in de koelkast en laat het opstijven.
De krokante bodem
100 g boter, 50 g suiker, 150 g bloem, 50 g amandelen
10
Maal de gepelde amandelen fijn in de blender of een hakmolen. (Je mag er nog kleine stukjes noot in proeven.)
11
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe er de malse boter in, samen met gewogen hoeveelheden bloem, suiker, gehakte amandelen en de limoenzeste die je eerder opzij hebt gezet.
12
Laat het toestel enkele minuten draaien tot je een egaal koekjesdeeg krijgt. Schep het nadien uit de mengkom en kneed het kort met de hand.
13
Verwarm de oven voor op 175°C.
14
Leg een bakmatje op een vlakke ovenschaal.
15
Rol daarop het koekjesdeeg uit tot een lap van zo’n halve centimeter dik. Bak het vel deeg goudgeel krokant op 175°C gedurende 18 minuten. Zet nadien de oven uit.
16
Schuif de warme versgebakken (en nog zachte) bodem op je werkplank. Steek meteen rondjes uit met behulp van een uitsteekring. Je zal er wellicht 4 tot 5 rondjes uithalen als je met de hoeveelheden voor 4 personen kookt.
17
Schep de rondjes voorzichtig op een bakplaat en plaats de taartjesbodems in de (nog warme) oven. Laat ze daar gerust 20 minuten staan, terwijl de oven rustig afkoelt. Zo worden de rondjes krokant.
18
Bewaar de restjes koekjesdeeg voor snoepers of om er creatief mee te zijn.
Het aardbeienslaatje
150 g aardbeien, 1 takje Munt, 0,5 el bloemsuiker
19
Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij elke vrucht in gelijke kleine stukjes. (Elke aardbei in 6 tot 8 stukjes.)
20
Spoel de takjes munt en pluk de blaadjes los. Snipper ze in flinterdunne reepjes.
21
Meng de stukjes fruit met de munt en een lepeltje bloemsuiker.
Serveren
1 witte chocolade
22
Leg een lauw-warme krokante bodem op elk bord. (Kleef die eventueel vast op het bord, met een klein toefje van de afgekoelde limoenroom.)
23
Schep bovenop elk rondje een flinke laag limoenroom. Druk in het midden van de portie crème een kuiltje. Gebruik de bolle zijde van een eetlepel.
24
Schep in het kuiltje een royale portie van de aardbeiensalade en rasp ten slotte een beetje witte chocolade over het dessert.
Voorbereiding
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.
De limoenbereiding
0,05 l limoensap, 25 g boter, 40 g bloemsuiker, 15 g vanillesuiker, 0,12 l Room, 0,5 eigelen
2
Rasp de fijne groene schil van een derde van je limoenen (dus van ongeveer een halve limoen als je dit recept voor vier personen maakt, van een hele als je voor acht personen kookt, enz.). Zet dit opzij voor de bereiding van de krokante bodem.
3
Pers alle limoenen en giet het sap in een pannetje. Voeg de boter toe en de juiste hoeveelheid bloemsuiker. Zet er een matig vuur onder zodat de boter smelt.
4
Roer met de garde en voeg meteen ook het ei en de extra dooier toe. (Doe dit alvorens het sap te warm is.)
5
Blijf voortdurend roeren met de garde tot het mengsel opwarmt en een beetje indikt (zoals bij de bereiding van een pudding). Werk op een zacht vuur om klonters of aanbakken te vermijden.
6
Schenk het mengsel in een kom en laat de limoencrème koel worden.
7
(Werk intussen aan het koekjesdeeg voor de krokante bodem.)
8
Zodra de limoenroom voldoende afgekoeld is, kan je de bereiding afwerken. Meet de juiste hoeveelheid (volle) room en voeg de vanillesuiker toe. Klop de room half op. (tot yoghurtdikte)
9
Schep de luchtige room bij de limoencrème en spatel tot de beide perfect gemengd zijn. Zet het fruitige mengsel in de koelkast en laat het opstijven.
De krokante bodem
100 g boter, 50 g suiker, 150 g bloem, 50 g amandelen
10
Maal de gepelde amandelen fijn in de blender of een hakmolen. (Je mag er nog kleine stukjes noot in proeven.)
11
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe er de malse boter in, samen met gewogen hoeveelheden bloem, suiker, gehakte amandelen en de limoenzeste die je eerder opzij hebt gezet.
12
Laat het toestel enkele minuten draaien tot je een egaal koekjesdeeg krijgt. Schep het nadien uit de mengkom en kneed het kort met de hand.
13
Verwarm de oven voor op 175°C.
14
Leg een bakmatje op een vlakke ovenschaal.
15
Rol daarop het koekjesdeeg uit tot een lap van zo’n halve centimeter dik. Bak het vel deeg goudgeel krokant op 175°C gedurende 18 minuten. Zet nadien de oven uit.
16
Schuif de warme versgebakken (en nog zachte) bodem op je werkplank. Steek meteen rondjes uit met behulp van een uitsteekring. Je zal er wellicht 4 tot 5 rondjes uithalen als je met de hoeveelheden voor 4 personen kookt.
17
Schep de rondjes voorzichtig op een bakplaat en plaats de taartjesbodems in de (nog warme) oven. Laat ze daar gerust 20 minuten staan, terwijl de oven rustig afkoelt. Zo worden de rondjes krokant.
18
Bewaar de restjes koekjesdeeg voor snoepers of om er creatief mee te zijn.
Het aardbeienslaatje
150 g aardbeien, 1 takje Munt, 0,5 el bloemsuiker
19
Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij elke vrucht in gelijke kleine stukjes. (Elke aardbei in 6 tot 8 stukjes.)
20
Spoel de takjes munt en pluk de blaadjes los. Snipper ze in flinterdunne reepjes.
21
Meng de stukjes fruit met de munt en een lepeltje bloemsuiker.
Serveren
1 witte chocolade
22
Leg een lauw-warme krokante bodem op elk bord. (Kleef die eventueel vast op het bord, met een klein toefje van de afgekoelde limoenroom.)
23
Schep bovenop elk rondje een flinke laag limoenroom. Druk in het midden van de portie crème een kuiltje. Gebruik de bolle zijde van een eetlepel.
24
Schep in het kuiltje een royale portie van de aardbeiensalade en rasp ten slotte een beetje witte chocolade over het dessert.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 35m
Ingrediënten
Limoensap
0,05 l
Boter
125 g
Bloemsuiker
40 g
Bloemsuiker
0,5 el
Vanillesuiker
15 g
Room
0,12 l
Eigelen
0,5
Suiker
50 g
Bloem
150 g
Amandelen
50 g
Aardbeien
150 g
Munt
1 takje
Witte chocolade
1
Aardbeien en limoenroom op een krokante bodem
Zodra de Belgische aardbeien in de winkelrekken belanden ziet elke hobbykok z’n kans schoon. Aardbeien zijn lekker op 1001 manieren. Dit is er alvast eentje waarbij Jeroen het fruit combineert met een luchtige, rijkelijke en bijzonder frisse limoencrème. Beide komen terecht op krokante rondjes van koekjesdeeg en na het stapelen hou je een pracht van een dessert over.Instructies
Voorbereiding
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen, zodat je ze mals kan verwerken.
De limoenbereiding
0,05 l limoensap, 25 g boter, 40 g bloemsuiker, 15 g vanillesuiker, 0,12 l Room, 0,5 eigelen
2
Rasp de fijne groene schil van een derde van je limoenen (dus van ongeveer een halve limoen als je dit recept voor vier personen maakt, van een hele als je voor acht personen kookt, enz.). Zet dit opzij voor de bereiding van de krokante bodem.
3
Pers alle limoenen en giet het sap in een pannetje. Voeg de boter toe en de juiste hoeveelheid bloemsuiker. Zet er een matig vuur onder zodat de boter smelt.
4
Roer met de garde en voeg meteen ook het ei en de extra dooier toe. (Doe dit alvorens het sap te warm is.)
5
Blijf voortdurend roeren met de garde tot het mengsel opwarmt en een beetje indikt (zoals bij de bereiding van een pudding). Werk op een zacht vuur om klonters of aanbakken te vermijden.
6
Schenk het mengsel in een kom en laat de limoencrème koel worden.
7
(Werk intussen aan het koekjesdeeg voor de krokante bodem.)
8
Zodra de limoenroom voldoende afgekoeld is, kan je de bereiding afwerken. Meet de juiste hoeveelheid (volle) room en voeg de vanillesuiker toe. Klop de room half op. (tot yoghurtdikte)
9
Schep de luchtige room bij de limoencrème en spatel tot de beide perfect gemengd zijn. Zet het fruitige mengsel in de koelkast en laat het opstijven.
De krokante bodem
100 g boter, 50 g suiker, 150 g bloem, 50 g amandelen
10
Maal de gepelde amandelen fijn in de blender of een hakmolen. (Je mag er nog kleine stukjes noot in proeven.)
11
Neem de mengkom van de keukenmachine en doe er de malse boter in, samen met gewogen hoeveelheden bloem, suiker, gehakte amandelen en de limoenzeste die je eerder opzij hebt gezet.
12
Laat het toestel enkele minuten draaien tot je een egaal koekjesdeeg krijgt. Schep het nadien uit de mengkom en kneed het kort met de hand.
13
Verwarm de oven voor op 175°C.
14
Leg een bakmatje op een vlakke ovenschaal.
15
Rol daarop het koekjesdeeg uit tot een lap van zo’n halve centimeter dik. Bak het vel deeg goudgeel krokant op 175°C gedurende 18 minuten. Zet nadien de oven uit.
16
Schuif de warme versgebakken (en nog zachte) bodem op je werkplank. Steek meteen rondjes uit met behulp van een uitsteekring. Je zal er wellicht 4 tot 5 rondjes uithalen als je met de hoeveelheden voor 4 personen kookt.
17
Schep de rondjes voorzichtig op een bakplaat en plaats de taartjesbodems in de (nog warme) oven. Laat ze daar gerust 20 minuten staan, terwijl de oven rustig afkoelt. Zo worden de rondjes krokant.
18
Bewaar de restjes koekjesdeeg voor snoepers of om er creatief mee te zijn.
Het aardbeienslaatje
150 g aardbeien, 1 takje Munt, 0,5 el bloemsuiker
19
Verwijder het kroontje van de aardbeien en snij elke vrucht in gelijke kleine stukjes. (Elke aardbei in 6 tot 8 stukjes.)
20
Spoel de takjes munt en pluk de blaadjes los. Snipper ze in flinterdunne reepjes.
21
Meng de stukjes fruit met de munt en een lepeltje bloemsuiker.
Serveren
1 witte chocolade
22
Leg een lauw-warme krokante bodem op elk bord. (Kleef die eventueel vast op het bord, met een klein toefje van de afgekoelde limoenroom.)
23
Schep bovenop elk rondje een flinke laag limoenroom. Druk in het midden van de portie crème een kuiltje. Gebruik de bolle zijde van een eetlepel.
24
Schep in het kuiltje een royale portie van de aardbeiensalade en rasp ten slotte een beetje witte chocolade over het dessert.