
Je kunt misschien denken dat ‘looksoep’ een killer is voor enige romantiek of intieme conversaties, maar dat is zeker niet het geval. Door de garing zal de soep een subtiele looksmaak hebben die geen nadelige gevolgen heeft. Je maakt er zelfs een feestelijke soep van, door ze te dresseren met wat heerlijke Spaanse ham en waterkerscoulis. Een bordje dat gegarandeerd goeie punten zal scoren aan tafel.
Ingrediënten
- 3 liter kippen- of groentebouillon
- 6 teentje look
- 2 prei
- 3 ui
- 100 g ham
- 1 dl room
- 1 scheutje sherry
- 1 scheutje olijfolie
- 1 boter
- 1 snuifje lookpoeder
- peper
- zout
- 1 dooier
- 1 bussel waterkers
- 4 eetlepel druivenpitolie
- 1 snuifje bicarbonaat
- 1 scheutje water
- peper
- zout
Benodigdheden
- een blender
- een grote zeef
Bereiding
Voor de looksoep
Ontdooi de nodige kippen- of groentebouillon. Wie een portie verse bouillon wil maken, kan hier terecht voor het recept.
Haal de sneetjes ham even op voorhand uit de koelkast. Dan zal het vlees meer smaak hebben.
Pel de tenen look en snij ze in schijfjes.
Zet een soepketel of ruime stoofpot op een zacht vuur. Doe er een flinke scheut olijfolie in.
Fruit de schijfjes look in de olie. Let erop dat het vuur voldoende zacht is en de look niet kan verbranden.
Pel intussen de uien, snij ze grof en voeg ze bij de look.
Snij het donkerste loof en de wortelstukjes van de prei. Snij de stammen overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water.
Laat de groenten een kwartier stoven. Roer regelmatig in de pot. Uiteindelijk mogen de groenten vrij ‘platgestoofd’ zijn.
Schenk de bouillon erbij en laat de soep op een zacht vuur pruttelen. Reken hiervoor zo’n 30 minuten. Intussen kan je de coulis van waterkers bereiden.
Mix de soep glad met je staafmixer. Kruid ze naar smaak met peper van de molen, wat zout en een beetje lookpoeder.
Voeg ook een scheutje droge sherry toe. Mix de soep nog een tweede keer.
Giet de soep door een grote zeef. Gebruik een pollepel om ze door die zeef te duwen. De droge groentepulp die in de zeef achterblijft, gooi je weg.
Vlak voor het serveren, werk je de soep af met een ‘liaison’ van ei en room.
Schenk de room in een mengbeker en voeg er het eigeel aan toe. (De regel zegt: gebruik één dooier per deciliter room.) Kluts de beide ingrediënten samen met een vork of een garde.
Verwarm de gezeefde soep, maar laat ze niet koken. Voeg alvast een klont koude boter toe aan de soep.
Schenk de ‘liaison’ in de warme soep en mix met de staafmixer. De soep krijgt hierdoor een romige binding.