
Konijnenbouten zijn ideaal om er een lekkere en eerlijke stoofpot mee te bereiden. Het magere vlees wordt mals en sappig in een saus met veel sjalot, een flinke scheut porto, honing en veel verse tijm. Jeroen serveert er een koude aardappelsalade bij met een rijkelijk ‘versierde’ mayonaise en blaadjes waterkers. Een smakelijke match van warm en koud op je bord.
Ingrediënten
- 4 konijnenbout
- 4 sjalot
- 2 teentje look
- 2 eetlepel honing
- 2 eetlepel mosterd
- 10 takje tijm
- 2 blaadje laurier
- 3 dl kippenbouillon
- 25 cl porto
- 1 scheutje natuurazijn
- 1 klontje boter
- peper
- zout
- 1 kg aardappel
- 4 lente-uitje
- 0.5 bussel waterkers
- dragon
- 12 augurk
- 2 eetlepel kappertjes
- 8 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel graanmosterd
Benodigdheden
- een ovenvaste stoofpot met deksel
- een eindje keukentouw
Bereiding
Voorbereiding
Voor het konijn
Pel de sjalotten en snij ze in ringen van zo’n halve centimeter breed.
Pel de look en hou de tenen in één stuk.
Kruid de konijnenbouten onder en boven met peper van de molen en wat zout.
Smelt een flinke klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de konijnenbouten in de bruisende boter en geef ze wat kleur. Draai het vlees na een paar minuten om en kleur ook de ommezijde van de stukken konijn.
Schep de bouten uit de pot en vervang ze door de sjalotringen en de look. Laat de sjalotten op het gemakje bakken, tot ze een karamelkleur krijgen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verzamel een bosje verse tijm. Verdeel de hoeveelheid in twee. Bind één portie tijm én de laurierblaadjes met keukentouw tot een busseltje.
Doe het kruidentuiltje in de pot, samen met de honing. Roer en blijf in de buurt. Zet het vuur zachter als je vreest voor aanbranden.
Bestrooi de inhoud van de pan met een dun laagje bloem. De bloem zal de saus licht binden. Roer en leg de bouten terug in de pot.
Schenk de porto in de pot, roer en schenk er ook de kippenbouillon bij.
Omdat we een zoetere saus aan het brouwen zijn, moet er een beetje zuur aan de bereiding toegevoegd worden. Dat doe je onder de vorm van scherpe mosterd.
Kruid de pot met een voldoende peper van de molen, en een snuif zout. Roer even, plaats het deksel op de pot en schuif de bouten in saus in de hete oven van 200°C.
Gun de stoofpot een verblijf van zo’n 40 tot 45 minuten in de oven van 200°C.