
Als hoofdgerecht serveert Jeroen kerstgehaktbrood, knolselderpuree en kool met spekjes.
Ingrediënten
- 1 kg wildgehakt
- 100 g abrikoos
- 75 g pistachenoten
- 1 ui
- 1 teentje look
- salie
- scheutje cognac
- 3 sneetje wit brood
- snuifje steranijspoeder
- snuifje kaneelpoeder
- boter
- zout
- peper
- 3 ei
- 0.5 knolselder
- 1 ui
- 1 teentje look
- 5 cl room
- klontje boter
- peper
- selderijzout
- 0.5 savooikool
- 3 plak gerookt spek
- boter
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 800 g aardappel
- klontje boter
- scheutje olijfolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een borsteltje
- evt. een blender of staafmixer
Bereiding
Het gehaktbrood
Hak de pistachenoten en de droge abrikozen in fijne maar ‘herkenbare’ stukjes.
Doe de korstjes van het brood en snij het in kleine dobbelstenen. Klop de eieren op en meng het brood eronder.
Snipper de ui fijn, plet de lookteen tot pulp.
Smelt wat boter in een pan en bak de uisnippers met look zachtbruin. Blus de pan met een scheut cognac of calvados. Flambeer de pan voorzichtig of laat de meeste alcohol verdampen. Roer de aanbaksels los.
Doe het wildgehakt in een mengschaal, voeg de noten, de abrikozen, de gebakken uisnippers en het broodpapje toe. Meng alles zorgvuldig.
Kruid het vleesmengsel met een snuifje gemalen steranijs, wat kaneelpoeder, peper van de molen en zout. Doseer de winterse kruiden, zodat ze de smaak niet overheersen.
Leg een bakmatje of een vel bakpapier op de vlakke ovenschaal, of wrijf een braadslee in met een klontje boter. Bol het vleesmengsel tot een egaal gehaktbrood en leg het op of in de schaal.
Smelt een beetje boter en strijk er het gehaktbrood mee in.
Voor de warmeluchtoven: Schuif het vlees in de oven onder een hete grill, tot het een korstje krijgt. Zet de grill uit, stel de oven in op 180°C en bak het vleesbrood 1 uur.
(Werk intussen aan de andere bereidingen.)
De knolselderpuree
Schil de knolselder en snij het deel dat je nodig hebt in dobbelstenen. Snipper de ui en plet de look tot pulp.
Smelt een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uien en roer er de lookpulp doorheen. Laat de snippers ui gerust een beetje bakken. Voeg aansluitend de stukken knolselder toe en laat ze ruim 5 minuten bakken. Roer af en toe. Geef de blokjes selder kleur, zonder dat de snippers ui en de look verbranden.
Schenk water in de pot, tot de inhoud voor 1/3 onder staat. Stoof de knolselder gaar en ‘plat’. Reken hiervoor zo’n 20 minuten.
Voeg een scheutje room toe aan de gare groenten.
Proef de knolselderpuree en breng hem op smaak met wat peper en selderzout.
De kool met spek
De aardappelen
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Laat ze nadien afkoelen. (Werk intussen aan de andere bereidingen.)
Smelt boter in een braadpan en voeg een scheutje olijfolie toe. Snij de aardappelen in grove stukken en bak ze goudbruin. Kruid ze tussendoor met wat peper en zout.