Kalfsblanquette met puree en bimi

Het is niet omdat het dinsdag is dat er niet zondags gekookt kan worden bij Dagelijkse kost! Jeroen haalt nog eens een echte klassieker van stal in de vorm van kalfsblanquette. Een heerlijke stoofpot met kalfsvlees, champignons en zilveruitjes.

Ingrediënten

  • 200 g zilveruitjes
  • een flinke klont boter
  • 1 klont boter
  • 2 bakje champignon
  • 4 dl water
  • peper
  • keukenzout
  • 2 teentje look
  • enkele takjes tijm
  • 2 blaadje laurier
  • 800 g kalfsvlees
  • 300 g gerookt spek
  • enkele kruidnagels
  • 800 g aardappel
  • 300 g kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepel paneermeel
  • 1 een klont boter
  • 2 eierdooier
  • een scheut melk
  • een snuif nootmuskaat
  • 400 g bimi
  • 50 g bloem
  • een scheutje room
  • 8 cl room

Benodigdheden

  • zeef

Partners

Bereiding

Bereiding

Doe de zilveruitjes in een kom met heet water.

Laat de oven voorverwarmen tot 160 °C.

Laat een flinke klont boter smelten in een grote pot en stoof er de uitjes en de champignons in aan, zonder ze te laten kleuren.

Kruid met peper en zout en voeg er water aan toe.

Pel en plet de look en voeg hem toe, gevolgd door de tijm en de laurier. Breng het geheel op een zacht vuur aan de kook.

Laat in een grote pot een goede klont boter smelten. Kruid het kalfsvlees met peper en zout en stoof ze aan in de boter.

Snijd het spek in reepjes en stoof ze mee aan.

Schep de zilveruitjes, de champignons en de bouillon bij het vlees en breng aan de kook. Voeg er enkele kruidnagels aan toe, zet een deksel op de pot en schuif hem 30 tot 45 minuten in de oven op 160 °C.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
Doe het gehakt in een kom en voeg er een ei en wat paneermeel aan toe. Kruid met peper en zout en meng het gehakt goed.
Laat een klont boter smelten in een pan en voeg er een scheut water aan toe. Rol balletjes van het gehakt en gaar ze in de boter en het bodempje water. Hou ze even apart.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en voeg er een dooier, een klont boter en een scheut melk aan toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en ga er met een pureestamper door, tot je een smeuïge puree hebt.

Laat een nieuw klontje boter smelten in dezelfde pan als die waar de balletjes in gegaard zijn en leg de bimi erin. Voeg er een scheut water en peper en zout aan toe en zet een deksel op de pan. Laat de bimi even garen.
Laat de boter smelten in een steelpan en voeg er de bloem aan toe. Meng ze tot een roux.
 

 

Haal het gare vlees uit de oven en giet het geheel door een zeef om de bouillon op te vangen. Giet de bouillon bij de roux. Breng de saus al roerend aan de kook, voeg er een scheutje room aan toe en kruid met wat peper, zout en nootmuskaat.
 

Meng de saus voorzichtig onder het gegaarde vlees, gevolgd door de balletjes.

Maak een liaison met een dooier en 8 cl room en meng hem onder het vlees en de saus.

tip Laat het geheel nu niet meer koken.

Proef en kruid eventueel wat bij met peper en zout. Serveer de kalfsblanquette met de puree en de bimi.

Kalfsblanquette met puree en bimi