Hutsepot van spruitjes met rookworst
Hutsepot van spruitjes met rookworst
Spruitjes kampen een beetje met een slecht imago, maar toch is het een groente waar we terecht trots op moeten zijn. Over de hele wereld kennen en eten mensen Brussels sprouts, van New York tot Singapore. Jeroen maakt een eenvoudige hutsepot van spruitjes, met een onvervalste rookworst erbij. Eerlijke winterse gezelligheid in een bord.
Hutsepot van spruitjes met rookworst
Hutsepot van spruitjes met rookworst
Spruitjes kampen een beetje met een slecht imago, maar toch is het een groente waar we terecht trots op moeten zijn. Over de hele wereld kennen en eten mensen Brussels sprouts, van New York tot Singapore. Jeroen maakt een eenvoudige hutsepot van spruitjes, met een onvervalste rookworst erbij. Eerlijke winterse gezelligheid in een bord.
Ingrediënten
4 personen
Spruiten
750 g
Uien
3
Rookworst
1
Kippenbouillon
0,6 l
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Boter
Nootmuskaat
Peper
Zout
Aardappelen
800 g
Mosterd
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Hutsepot van spruitjes met rookworst
750 g spruiten, 3 uien, 1 rookworst, 0,6 l Kippenbouillon, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, nootmuskaat, peper, zout, 800 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.
2
Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn.
3
Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn.
4
Controleer of de spruitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop meestal al wat zorgvuldiger schoongemaakt.)
5
Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot.
6
Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.
7
Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.
8
Bevochtig het groentemengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon. Bekijk hier hoe je verse kippenbouillon maakt.
9
Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.
10
Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur.
11
Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen.
12
Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.
mosterd
13
Serveer de dampende hutsepot in een diep bord. Met een lepel mosterd erbij smaakt deze winterse boerenkost extra authentiek.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Hutsepot van spruitjes met rookworst
750 g spruiten, 3 uien, 1 rookworst, 0,6 l Kippenbouillon, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, nootmuskaat, peper, zout, 800 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.
2
Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn.
3
Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn.
4
Controleer of de spruitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop meestal al wat zorgvuldiger schoongemaakt.)
5
Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot.
6
Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.
7
Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.
8
Bevochtig het groentemengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon. Bekijk hier hoe je verse kippenbouillon maakt.
9
Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.
10
Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur.
11
Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen.
12
Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.
mosterd
13
Serveer de dampende hutsepot in een diep bord. Met een lepel mosterd erbij smaakt deze winterse boerenkost extra authentiek.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Spruiten
750 g
Uien
3
Rookworst
1
Kippenbouillon
0,6 l
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Boter
Nootmuskaat
Peper
Zout
Aardappelen
800 g
Mosterd
Hutsepot van spruitjes met rookworst
Spruitjes kampen een beetje met een slecht imago, maar toch is het een groente waar we terecht trots op moeten zijn. Over de hele wereld kennen en eten mensen Brussels sprouts, van New York tot Singapore. Jeroen maakt een eenvoudige hutsepot van spruitjes, met een onvervalste rookworst erbij. Eerlijke winterse gezelligheid in een bord.Instructies
Hutsepot van spruitjes met rookworst
750 g spruiten, 3 uien, 1 rookworst, 0,6 l Kippenbouillon, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, nootmuskaat, peper, zout, 800 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en laat hierin een flinke klont boter smelten.
2
Pel de uien, snij ze middendoor en versnipper ze. De stukjes ui moeten niet zo fijn gesneden zijn.
3
Stoof de stukjes ui in de gesmolten boter tot ze glazig zijn.
4
Controleer of de spruitjes goed schoongemaakt zijn. Spoel ze even onder stromend water en snij elke spruit vervolgens in kwartjes. (De duurdere handgeplukte spruitjes zijn bij aankoop meestal al wat zorgvuldiger schoongemaakt.)
5
Zodra de uien enkele minuten gestoofd hebben, voeg je er de kwartjes spruit aan toe. Het is niet nodig om de spruiten vooraf te koken, omdat we zo veel mogelijk smaak willen overhouden voor de hutsepot.
6
Schil de aardappels en roer intussen regelmatig in de pot met spruitjes. Let erop dat ze niet aanbakken.
7
Snij de aardappels in grove stukken, en voeg ze toe aan de pot met spruitjes. Het zetmeel van de aardappels zal voor een mooie binding zorgen.
8
Bevochtig het groentemengsel met (verse gezeefde) kippenbouillon. Bekijk hier hoe je verse kippenbouillon maakt.
9
Bind de takjes tijm samen met enkele blaadjes laurier. Ze vormen het bouquet garni dat voor extra smaak zal zorgen. Als je verse laurier i.p.v. gedroogde laurier verkiest, dan mag je er iets meer van gebruiken. Leg het kruidentuiltje in de pot, en laat het z’n werk doen.
10
Snij de rookworst in hapklare stukjes of schijfjes. Voeg het vlees toe aan de hutsepot en zet het deksel op de pot. Laat alles zo’n 20 minuten stoven op een zacht vuur.
11
Een hutsepot mag niet geprakt worden zoals een stoemp. Alles regelmatig eens flink door mekaar schudden (‘hutsen’) zal voor het perfecte resultaat zorgen.
12
Proef de hutsepot en kruid naar smaak met vers geraspte nootmuskaat, zwarte peper van de molen en wat zout.
mosterd
13
Serveer de dampende hutsepot in een diep bord. Met een lepel mosterd erbij smaakt deze winterse boerenkost extra authentiek.