
Hutsepot van varkenswangen en heel veel wintergroenten is een slimme truc om je koelkast in één keer leeg te maken. Wielrenner Briek Schotte was verzot op deze Vlaamse klassieker.
Ingrediënten
- 2 liter groentebouillon
- reuzel
- 2 ajuin
- 2 tenen knoflook
- 1 pastinaak
- 2 wortel
- 1 stengel prei
- 3 stengels selder
- 0.5 groene kool
- 100 g spruiten
- 800 g aardappel
- tijm
- laurier
- peper
- zout
- 800 g varkenswang
- 4 eetlepel mosterd
Benodigdheden
Bereiding
De hutsepot
Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
Smelt de reuzel in een grote kookpot op het vuur.
Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de reuzel.
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen fijn en plet ze met een mes. Doe ze bij de uien.
Schil de pastinaak en de wortelen. Snijd ze in stukken en doe ze bij de uien.
Maak de prei en de selder schoon. Snijd ze in stukken en doe ze ook in de kookpot.
Snijd de groene kool grof en halveer de spruiten. Doe ze bij de rest van de groenten.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Spoel ze niet zodat er veel zetmeel behouden blijft. Doe ze ook in de kookpot.
Kruid met tijm, laurier, peper en zout.
Giet er de warme bouillon over.
Snijd de vliesjes van de varkenswangen (of vraag aan je slager om dat te doen). Kruid ze met peper en zout.
Leg de wangen bij de groenten. Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2 uur garen in de voorverwarmde oven. Haal het deksel weg na 1 tot 1,5 uur zodat het vocht kan inkoken.
Haal de kookpot uit de oven en schud ermee zodat de aardappelen breken en de groenten en het vlees zich mengen (‘hutsen’). Kruid eventueel wat bij met peper en zout.
Serveer de hutsepot met een lepel mosterd.