Karamelflan
Karamelflan
Karamelflan
Karamelflan
Ingrediënten
4 personen
Melk
0,25 l
Room
0,25 l
Eieren
5
Suiker
220 g
Vanillestokje
1
Water
Benodigdheden
Min 1 vuurvast aardewerken potje een ramequin per persoon
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De flan
0,25 l melk, 0,25 l Room, 5 eieren, 100 g suiker, 1 vanillestokje
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig af.Alleen zo krijg je de perfecte flan.
2
Doe de melk en de room in een pannetje en laat het mengsel op een zacht vuur opwarmen. (Het hoeft niet te koken.)
3
Snij een vanillestokje overlangs en schraap met het punt van je mes de zaadjes uit de peul.
4
Meng de zaadjes in het mengsel van melk en room en voeg ook de vanillepeul toe.
5
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Het eiwit gebruiken we niet.
6
Klop de dooiers even los met de garde en voeg de suiker toe. Meng de suiker en het eigeel onmiddellijk.
7
Schenk het warme mengsel van melk en room bij de dooiers met suiker. Meng alles grondig met de garde. Opmerking: Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Zo verdwijnt ook het schuimlaagje op het mengsel.
8
Neem een ovenplaat en zet er de vuurvaste potjes op. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 100°C.
De karamel
120 g suiker, Water
9
Giet de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op een hoog vuur. Hou alvast ook een glas met een scheutje koud water bij de hand. (Hou de kinderen uit de buurt, want kokende suiker is ziedendheet.)
10
Nu is het de kunst om een perfecte karamel te bereiden.Blijf bij de les en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, schenk je voorzichtig een beetje extra water in de pan, zodat het karameliseren stopt. (Let op voor spatten!)
11
Laat nog een beetje van het water verdampen en schenk nu in elk potje een bodempje karamelsaus.
Afwerking
12
Giet vervolgens in elk potje een deel van het flanbeslag. (Verwijder vooraf de vanillepeul.)
13
Gaar de flan 60 tot 75 minuten in de oven van 100°C. (De exacte gaartijd is afhankelijk van het type oven.)
14
Laat de potjes karamelflan goed afkoelen. Plaats ze gerust even in de koelkast. (Hierdoor zal de flan nog wat opstijven.)
15
Snij met een aardappelmesje rond de rand van het potje en keer de flan om op een dessertbordje. De karamelsaus zal erlangs lopen. (Je kan de flan uiteraard ook rechtsreeks uit het potje eten.)
De flan
0,25 l melk, 0,25 l Room, 5 eieren, 100 g suiker, 1 vanillestokje
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig af.Alleen zo krijg je de perfecte flan.
2
Doe de melk en de room in een pannetje en laat het mengsel op een zacht vuur opwarmen. (Het hoeft niet te koken.)
3
Snij een vanillestokje overlangs en schraap met het punt van je mes de zaadjes uit de peul.
4
Meng de zaadjes in het mengsel van melk en room en voeg ook de vanillepeul toe.
5
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Het eiwit gebruiken we niet.
6
Klop de dooiers even los met de garde en voeg de suiker toe. Meng de suiker en het eigeel onmiddellijk.
7
Schenk het warme mengsel van melk en room bij de dooiers met suiker. Meng alles grondig met de garde. Opmerking: Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Zo verdwijnt ook het schuimlaagje op het mengsel.
8
Neem een ovenplaat en zet er de vuurvaste potjes op. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 100°C.
De karamel
120 g suiker, Water
9
Giet de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op een hoog vuur. Hou alvast ook een glas met een scheutje koud water bij de hand. (Hou de kinderen uit de buurt, want kokende suiker is ziedendheet.)
10
Nu is het de kunst om een perfecte karamel te bereiden.Blijf bij de les en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, schenk je voorzichtig een beetje extra water in de pan, zodat het karameliseren stopt. (Let op voor spatten!)
11
Laat nog een beetje van het water verdampen en schenk nu in elk potje een bodempje karamelsaus.
Afwerking
12
Giet vervolgens in elk potje een deel van het flanbeslag. (Verwijder vooraf de vanillepeul.)
13
Gaar de flan 60 tot 75 minuten in de oven van 100°C. (De exacte gaartijd is afhankelijk van het type oven.)
14
Laat de potjes karamelflan goed afkoelen. Plaats ze gerust even in de koelkast. (Hierdoor zal de flan nog wat opstijven.)
15
Snij met een aardappelmesje rond de rand van het potje en keer de flan om op een dessertbordje. De karamelsaus zal erlangs lopen. (Je kan de flan uiteraard ook rechtsreeks uit het potje eten.)
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Melk
0,25 l
Room
0,25 l
Eieren
5
Suiker
220 g
Vanillestokje
1
Water
Karamelflan
In de koelafdeling van de supermarkt staan voorverpakte karamelflantjes naar je te lachen, maar heb je er ooit aan gedacht om dat dessertje eens zelf te maken? Je hoeft er helemaal niet voor gestudeerd te hebben, een beetje tijd en moeite investeren is ruim voldoende. En reken maar dat het zal smaken!Instructies
De flan
0,25 l melk, 0,25 l Room, 5 eieren, 100 g suiker, 1 vanillestokje
1
Weeg en meet alle ingrediënten zorgvuldig af.Alleen zo krijg je de perfecte flan.
2
Doe de melk en de room in een pannetje en laat het mengsel op een zacht vuur opwarmen. (Het hoeft niet te koken.)
3
Snij een vanillestokje overlangs en schraap met het punt van je mes de zaadjes uit de peul.
4
Meng de zaadjes in het mengsel van melk en room en voeg ook de vanillepeul toe.
5
Scheid de eieren en verzamel de dooiers in een mengschaal. Het eiwit gebruiken we niet.
6
Klop de dooiers even los met de garde en voeg de suiker toe. Meng de suiker en het eigeel onmiddellijk.
7
Schenk het warme mengsel van melk en room bij de dooiers met suiker. Meng alles grondig met de garde. Opmerking: Je kan het mengsel gerust een dag op voorhand maken. Dek de pot af en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Zo verdwijnt ook het schuimlaagje op het mengsel.
8
Neem een ovenplaat en zet er de vuurvaste potjes op. Verwarm de oven voor op een temperatuur van 100°C.
De karamel
120 g suiker, Water
9
Giet de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water bij. Zet de pan op een hoog vuur. Hou alvast ook een glas met een scheutje koud water bij de hand. (Hou de kinderen uit de buurt, want kokende suiker is ziedendheet.)
10
Nu is het de kunst om een perfecte karamel te bereiden.Blijf bij de les en wacht tot al het water uit het kokende suikermengsel verdwenen is. Zodra het water verdampt is, zal de gesmolten suiker kleuren. Wanneer je een goudbruine karamel krijgt, schenk je voorzichtig een beetje extra water in de pan, zodat het karameliseren stopt. (Let op voor spatten!)
11
Laat nog een beetje van het water verdampen en schenk nu in elk potje een bodempje karamelsaus.
Afwerking
12
Giet vervolgens in elk potje een deel van het flanbeslag. (Verwijder vooraf de vanillepeul.)
13
Gaar de flan 60 tot 75 minuten in de oven van 100°C. (De exacte gaartijd is afhankelijk van het type oven.)
14
Laat de potjes karamelflan goed afkoelen. Plaats ze gerust even in de koelkast. (Hierdoor zal de flan nog wat opstijven.)
15
Snij met een aardappelmesje rond de rand van het potje en keer de flan om op een dessertbordje. De karamelsaus zal erlangs lopen. (Je kan de flan uiteraard ook rechtsreeks uit het potje eten.)