
Witte kool in al even witte saus is een klassieke groentebereiding uit onze Vlaamse keuken. Lekker met een kotelet, maar ook een stuk gebakken vis past er wonderwel bij. Jeroen laat enkele stukken zalm op ’t gemakje bakken en mengt de geplette aandappelen met de groente en de saus. Het zout vervangt hij door enkele ansjovisfilets.
Ingrediënten
- 1 kg aardappel
- 0.5 witte kool
- platte peterselie
- kervel
- zout
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 5 dl melk
- 0.5 citroen
- 30 g ansjovis
- peper
- 4 zalmfilet
- scheutje olijfolie
- klontje boter
- peper
- zout
Benodigdheden
- een mandoline (of een Chinese mandoline)
Bereiding
De kool voorbereiden
Bechamelsaus maken
De zalm bakken
Kruid de stukken zalmfilet met wat peper van de molen en een beetje zout.
Smelt een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Voeg ook een scheutje olijfolie toe.
Leg de zalm op de velkant in de hete pan. Zet het vuur na een paar minuten zachter en laat de vis op het gemak garen, van onder naar boven. Reken hiervoor zo’n 10 minuten.
Draai de vis een eerste keer om en laat de zalmstukken nog zo’n 5 minuten garen op het zacht vuur. De kern van de zalm hoort nog een beetje glazig te zijn.
Afwerken en opdienen
Spoel wat platte peterselie en fijne kervel. Snipper de kruiden matig fijn en meng het groen door de geplette aardappelen met kool. TIP: Wie dragon in huis heeft kan dit kruid in de koolbereiding verwerken. Het past perfect bij een portie zalm.
Serveer het gerecht in diepe borden. Begin met een flinke lepel geplette aardappelen met kool. Leg er een stuk sappig gebakken zalm bovenop.