Kip in currysaus met rijst
Kip in currysaus met rijst
Ingrediënten
4 personen
Kippenbouillon
0,4 l
Boter
Kippenbillen
4
Peper
Zout
Kippenkruiden
Kippenkruiden
1 el
Ajuinen
3
Olijfolie
Rijst
200 g
Appels
2
Tijm
Laurier
Currypoeder
2 el
Kurkuma
1 tl
Appelsap
0,2 l
Appelazijn
1 scheutje
Kokosmelk
800 ml
Boksoi
2 stronken
Zwarte sesamzaadjes
1 tl
Sesamolie
Cayennepeper
Benodigdheden
Staafmixer, een zeef, een elektrische staafmixer, een ovenschaal, keukentouw, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
0,4 l Kippenbouillon
1
Verwarm de kippenbouillon (of het water).
boter
2
Smelt een klont boter in een grote stoofpot (cocotte).
4 kippenbillen
3
Breek de kippenbillen ongeveer halverwege, zodat je het gewricht kan doorsnijden. Zo verdeel je de kippenbil in de drumstick en de dij.
peper, zout, kippenkruiden
4
Kruid de stukken kip met peper, zout en kippenkruiden.
5
Kleur de kip rondom in de boter.
1 ajuin, olijfolie
6
Pel de ui en snipper ze zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op een matig vuur. Stoof de snippers ui kort in de hete olie. Laat ze niet kleuren.
200 g rijst
7
Giet de rijst bij de ui en roer. Laat de rijst kort meebakken.
8
Schenk de hete bouillon (of het water) bij de rijst, volgens de verhouding een derde rijst en twee derde vocht. Zet het deksel op de pot.
9
Laat de rijst ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Roer niet, maar controleer regelmatig en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
10
Haal de kip uit de stoofpot en leg ze in een ovenschaal. Laat de kip zo’n 20 minuten verder garen in de oven op 180 °C.
De saus
boter
11
Giet wat vet uit de stoofpot en smelt er een nieuw klontje boter in voor de saus.
2 ajuinen
12
Pel de uien. Snijd ze in grove stukken en laat ze aanstoven in de boter.
2 appels
13
Snijd ook de appels rond het klokhuis in grove stukken. Laat mee aanstoven.
tijm, laurier
14
Bind de tijm en de laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de stoofpot.
1 el kippenkruiden, 2 el currypoeder, 1 tl kurkuma
15
Kruid met kippenkruiden, currypoeder en kurkuma. Laat even meebakken.
0,2 l appelsap, 1 scheutje appelazijn
16
Bevochtig met het appelsap en een scheutje appelazijn.
800 ml kokosmelk
17
Doe de kokosmelk erbij. Laat de saus even garen onder deksel.
Afwerken en serveren
18
Breng water aan de kook met een snuif zout.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2 stronken boksoi
19
Spoel de boksoi schoon en snijd de stronken overlangs in twee. Kook de boksoi kort in het water.
zout, 1 tl zwarte sesamzaadjes, sesamolie
20
Werk de rijst af met zout, sesamzaadjes en een scheutje sesamolie.
zout, cayennepeper
21
Vis de kruidentuil uit de saus. Mix de saus met een staafmixer en giet ze door een zeef. Kruid de saus met een snuifje zout en cayennepeper.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
22
Serveer de kip met de currysaus en een portie rijst. Geef er de groene groente bij.
0,4 l Kippenbouillon
1
Verwarm de kippenbouillon (of het water).
boter
2
Smelt een klont boter in een grote stoofpot (cocotte).
4 kippenbillen
3
Breek de kippenbillen ongeveer halverwege, zodat je het gewricht kan doorsnijden. Zo verdeel je de kippenbil in de drumstick en de dij.
peper, zout, kippenkruiden
4
Kruid de stukken kip met peper, zout en kippenkruiden.
5
Kleur de kip rondom in de boter.
1 ajuin, olijfolie
6
Pel de ui en snipper ze zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op een matig vuur. Stoof de snippers ui kort in de hete olie. Laat ze niet kleuren.
200 g rijst
7
Giet de rijst bij de ui en roer. Laat de rijst kort meebakken.
8
Schenk de hete bouillon (of het water) bij de rijst, volgens de verhouding een derde rijst en twee derde vocht. Zet het deksel op de pot.
9
Laat de rijst ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Roer niet, maar controleer regelmatig en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
10
Haal de kip uit de stoofpot en leg ze in een ovenschaal. Laat de kip zo’n 20 minuten verder garen in de oven op 180 °C.
De saus
boter
11
Giet wat vet uit de stoofpot en smelt er een nieuw klontje boter in voor de saus.
2 ajuinen
12
Pel de uien. Snijd ze in grove stukken en laat ze aanstoven in de boter.
2 appels
13
Snijd ook de appels rond het klokhuis in grove stukken. Laat mee aanstoven.
tijm, laurier
14
Bind de tijm en de laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de stoofpot.
1 el kippenkruiden, 2 el currypoeder, 1 tl kurkuma
15
Kruid met kippenkruiden, currypoeder en kurkuma. Laat even meebakken.
0,2 l appelsap, 1 scheutje appelazijn
16
Bevochtig met het appelsap en een scheutje appelazijn.
800 ml kokosmelk
17
Doe de kokosmelk erbij. Laat de saus even garen onder deksel.
Afwerken en serveren
18
Breng water aan de kook met een snuif zout.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
2 stronken boksoi
19
Spoel de boksoi schoon en snijd de stronken overlangs in twee. Kook de boksoi kort in het water.
zout, 1 tl zwarte sesamzaadjes, sesamolie
20
Werk de rijst af met zout, sesamzaadjes en een scheutje sesamolie.
zout, cayennepeper
21
Vis de kruidentuil uit de saus. Mix de saus met een staafmixer en giet ze door een zeef. Kruid de saus met een snuifje zout en cayennepeper.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde staafmixer als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
22
Serveer de kip met de currysaus en een portie rijst. Geef er de groene groente bij.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Kippenbouillon
0,4 l
Boter
Kippenbillen
4
Peper
Zout
Kippenkruiden
Kippenkruiden
1 el
Ajuinen
3
Olijfolie
Rijst
200 g
Appels
2
Tijm
Laurier
Currypoeder
2 el
Kurkuma
1 tl
Appelsap
0,2 l
Appelazijn
1 scheutje
Kokosmelk
800 ml
Boksoi
2 stronken
Zwarte sesamzaadjes
1 tl
Sesamolie
Cayennepeper
Kip in currysaus met rijst
Volgens Jeroen is het niet meer van deze tijd om kip curry zonder groenten te serveren. Hij bokst een ander recept in elkaar met boksoi, het kleine broertje van de paksoi. Een klassieker met een stukje groen erbij.Instructies
0,4 l Kippenbouillon
1
Verwarm de kippenbouillon (of het water).
boter
2
Smelt een klont boter in een grote stoofpot (cocotte).
4 kippenbillen
3
Breek de kippenbillen ongeveer halverwege, zodat je het gewricht kan doorsnijden. Zo verdeel je de kippenbil in de drumstick en de dij.
peper, zout, kippenkruiden
4
Kruid de stukken kip met peper, zout en kippenkruiden.
5
Kleur de kip rondom in de boter.
1 ajuin, olijfolie
6
Pel de ui en snipper ze zeer fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een kookpot op een matig vuur. Stoof de snippers ui kort in de hete olie. Laat ze niet kleuren.
200 g rijst
7
Giet de rijst bij de ui en roer. Laat de rijst kort meebakken.
8
Schenk de hete bouillon (of het water) bij de rijst, volgens de verhouding een derde rijst en twee derde vocht. Zet het deksel op de pot.
9
Laat de rijst ongeveer 10 minuten garen op een zacht vuur tot de korrels al het vocht hebben opgeslorpt. Roer niet, maar controleer regelmatig en voeg indien nodig wat extra bouillon of water toe.
10
Haal de kip uit de stoofpot en leg ze in een ovenschaal. Laat de kip zo’n 20 minuten verder garen in de oven op 180 °C.
De saus
boter
11
Giet wat vet uit de stoofpot en smelt er een nieuw klontje boter in voor de saus.
2 ajuinen
12
Pel de uien. Snijd ze in grove stukken en laat ze aanstoven in de boter.
2 appels
13
Snijd ook de appels rond het klokhuis in grove stukken. Laat mee aanstoven.
tijm, laurier
14
Bind de tijm en de laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg de kruidentuil in de stoofpot.
1 el kippenkruiden, 2 el currypoeder, 1 tl kurkuma
15
Kruid met kippenkruiden, currypoeder en kurkuma. Laat even meebakken.
0,2 l appelsap, 1 scheutje appelazijn
16
Bevochtig met het appelsap en een scheutje appelazijn.
800 ml kokosmelk
17
Doe de kokosmelk erbij. Laat de saus even garen onder deksel.
Afwerken en serveren
18
Breng water aan de kook met een snuif zout.
2 stronken boksoi
19
Spoel de boksoi schoon en snijd de stronken overlangs in twee. Kook de boksoi kort in het water.
zout, 1 tl zwarte sesamzaadjes, sesamolie
20
Werk de rijst af met zout, sesamzaadjes en een scheutje sesamolie.
zout, cayennepeper
21
Vis de kruidentuil uit de saus. Mix de saus met een staafmixer en giet ze door een zeef. Kruid de saus met een snuifje zout en cayennepeper.
22
Serveer de kip met de currysaus en een portie rijst. Geef er de groene groente bij.