Fish pie met zalm, champignons en kaassaus

Jeroen steekt de traditionele ovenschotel met zalm in een origineel jasje. Geïnspireerd door de Engelse fish pie bakt hij een hartige taart met verse zalm, en selder en prei in kaassaus. Het vergt wat techniek om het deeg juist in de vorm te krijgen, maar dat is snel vergeten wanneer je deze fantastische fish pie proeft.

Ingrediënten

  • 1 ajuin
  • 2 stengels selder
  • 1 wortel
  • 2 stengels prei
  • 1 bakje champignons
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • 60 g boter
  • 80 g bloem
  • 4 dl melk
  • 150 g gemalen kaas
  • 1 eetlepel mosterd
  • 0.5 citroen
  • 4 dl water
  • 450 g bloem
  • 100 g reuzel
  • 10 g keukenzout
  • 600 g zalm
  • 1 eigeel
  • een scheutje melk

Benodigdheden

  • weegschaal
  • garde
  • taartpan (ø 28 cm)
  • deegrol

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De vulling met kaassaus

Smelt een flinke klont boter in een grote pan met hoge rand. Pel de ui en de wortel. Spoel de selder en de prei. Snijd de groenten in blokjes en stoof ze aan in de boter. 

Snijd de champignons in stukjes en stoof ze ook mee aan. Voeg tijm en laurier toe, en kruid met peper en zout. Laat rustig stoven.

Smelt de boter voor de kaassaus in een pot. Voeg de bloem toe en meng tot een stevige roux. Laat even drogen tot je een biscuitgeur ruikt en giet al roerend de melk erbij. Breng de saus aan de kook en blijf roeren tot je een gebonden bechamelsaus hebt.

Roer de gemalen kaas door de saus en voeg mosterd, citroensap, peper en zout toe. Meng de kaassaus onder de gestoofde groenten in de pan.

Het taartdeeg

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Breng het water aan de kook.

Weeg de bloem en de reuzel af in een grote kom. Voeg het zout toe. Giet het kokende water erbij. Meng het deeg eerst met een houten lepel (om je vingers niet te verbranden). Kneed eens het deeg wat afgekoeld is verder met je handen tot een luchtig, homogeen deeg.

De afwerking

Vet de taartvorm in.

Bestuif je werkvlak met bloem en rol de helft van het deeg uit voor de taartbodem. Drapeer het deeg in de vorm en duw zachtjes aan met je vingers. Laat het overtollige deeg nog even over de rand heen hangen.

Stort de vulling in de taartvorm.

Snijd de rauwe zalm in stukken en verdeel de stukken vis over de vulling. Kruid met peper en zout.

Rol de rest van het deeg uit en leg het over de vulling heen. Knip het overtollige deeg van beide vellen een dikke centimeter onder de rand weg. 

Knip of snijd een kruisje in het deksel van het deeg. Kluts het eigeel met een klein scheutje melk en strijk de pie ermee in. Schuif de taart 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven op 175 °C.

Haal de taart uit de oven, laat ze een tiental minuten afkoelen in de vorm. Haal de fish pie voorzichtig uit de vorm door de de randen los te maken met een mes en serveer. 

tip Als je geen springvorm gebruikt, kan je de taart als volgt ontvormen: leg een groot bord omgekeerd bovenop de taart, draai om en haal de vorm eraf. Zet het bord neer, leg een tweede bord bovenop de taart en draai nog eens om.
Fish pie met zalm, champignons en kaassaus