Fish pie

De fish pie, letterlijk vertaald ‘vistaart’ is Brits van origine. Het is puur family food. Jeroens fish pie combineert brokjes witte vis in een romige kaassaus, spinazie en aardappelpuree. Zet de dampende schaal op de tafel en laat het gezelschap maar aanvallen. Wie weet is dit gerecht ook ideaal om kinderen vertrouwd te maken met visbereidingen.

Ingrediënten

  • 500 g spinazie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • een klontje boter
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 800 g witte seizoensvis
  • 5 dl witte wijn
  • 3 dl water
  • 4 blaadje laurier
  • 4 takjes tijm
  • 1 theelepel zwarte peperbolletjes
  • 1 steranijsje
  • 0.5 citroen
  • zout
  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • scheutje room
  • 100 g kaas
  • 1 eetlepel scherpe mosterd
  • peper
  • zout
  • 1 kg aardappel
  • een klontje boter
  • scheutje melk
  • snuifje zout
  • 100 g kaas
  • 4 eetlepel paneermeel

Benodigdheden

  • een vijzel
  • een zeef
  • een ovenvaste schaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De fish pie

Schil de loskokende aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Giet ze daarna af.

Spoel de spinazie in ruim water. Babyspinazie kan je onaangeroerd laten, maar van grote spinaziebladeren scheur je best de taaie stelen en bladnerven weg.

Snipper de sjalot fijn en plet de lookteen tot pulp.

Verhit een klont boter in een ruime stoofpot en stoof de snippers sjalot met de lookpulp.

Doe even later de spinazie in de pot, roer en laat de blaadjes slinken. Voeg tussendoor wat zout, versgemalen peper en nootmuskaat toe. Zet de gare spinazie nadien opzij.

Schenk de witte wijn in een pot. Voeg laurierblad toe, takjes tijm, gekneusde peperbollen, een steranijs en een snuif zout.

tip Kneus peperbollen in een vijzel. Zo geven ze meer smaak en aroma af.

Knijp het sap van de citroen erbij en voeg ook de vruchthelften toe. Schenk extra water in de pot, zet het deksel op de pot en laat de visbouillon 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Controleer de visfilets op achtergebleven graten. Verwijder ze met een keukenpincet of een scherp mesje.

Snij de witte seizoensvis in grote dobbelstenen. Leg ze in de bouillon en pocheer het visvlees in enkele minuten. Schep de vis uit de pot en zeef de bouillon.

Plet de aardappelen tot een grove puree (met stukjes). Roer er een klont boter doorheen, een scheut melk en een beetje zout.

Smelt de boter voor de roux op een matig vuur. Roer er de bloem doorheen en wacht tot je een biscuitgeur ruikt. Schenk een deel van de visbouillon bij de roux. Blijf roeren met de garde tot je een gebonden saus krijgt. Voeg meer bouillon toe als de saus te dik is.

Neem de pot weg van het vuur en meng er een scheutje room en de geraspte kaas doorheen. Roer tot de kaas is weggesmolten. Proef en breng de saus op smaak met een beetje mosterd, versgemalen peper en wat zout.

Laat de blokjes vis goed uitlekken en schep er een deel van de kaassaus bij. Meng alles voorzichtig en voeg naar behoefte meer saus toe. Prak de grootste stukken vis met een vork.

Zet de ovengrill op.

Neem een ruime ovenvaste schaal en schep de spinazie op de bodem. Strijk de laag groente egaal.

Verdeel er de stukjes visfilet met saus overheen en eindig met een flinke laag geplette aardappelen. (De bovenzijde van de ovenschotel mag er uitzien als een kraterlandschap.

Werk de ovenschotel af met een laagje geraspte kaas en wat paneermeel.

Schuif de volle ovenschaal onder de hete grill. Wacht tot de kaas met paneermeel krokant en goudgeel gegratineerd is.

Serveer de warme fish pie voor het hele gezelschap.

Fish pie