Tajine van konijn
Tajine van konijn
Tajine van konijn
Tajine van konijn
Ingrediënten
4 personen
Olijfolie
1 scheutje
Look
2 teentjes
Gemberstukje knol
30 g
Citroen
1
Honing
3 el
Olijfolie
0,1 l
Peper
Zout
Konijnversneden door de poelier
1
Kaneelstokje
1
Korianderzaad
1 tl
Venkelzaad
1 tl
Kurkumapoeder
1 tl
Komijnpoeder
1 snuifje
Gedroogde chilipepernaar smaak
4
Kruidnagels
2
Sjalotten
2
Wortelsin blokjes
3
Selder
2 stengel
Gepelde tomatenin blik
800 g
Witte wijn
1 scheutje
Peterselie
Couscous
250 g
Kippenbouillonof groentebouillon
0,5 l
Boter
40 g
Benodigdheden
Hakmolen, een fijne rasp, een grote tajine, een hakmolentje of een koffiemolen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het konijn marineren
1
Neem een ruime diepe mengschaal en verzamel daarin alle smaakmakers voor de vleesmarinade.
2
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
3
Schil het stukje gemberknol en rasp het zachtgele vruchtvlees fijn.
4
Pers de citroen uit in het mengsel van look en gember. Knijp of schep er de honing bij.
5
Schenk de olijfolie in de mengschaal en kruid de marinade met wat peper van de molen en een snuif zout.
6
Leg de stukken konijn in een ovenschaal en schenk er de marinade over. Wentel het vlees door het mengsel, zodat het de smaken maximaal kan opnemen. Zet de schaal even aan de kant en laat het konijn 20 minuten marineren. (Draai de stukken vlees tussendoor nog even om.)
Je persoonlijke kruidenmix
7
Vul een hakmolentje of een koffiemolen met een reeks fijne specerijen. Doe er de kruidnagels, het korianderzaad, het venkelzaad, het kaneelstokje en de gedroogde chilipepertjes in. (Gebruik een hoeveelheid pepers naar smaak.) Maal alle specerijen poederfijn. Gebruik hiervoor een hakmolentje of een koffiemolen.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
8
Voeg er nu de voorgemalen specerijen aan toe: de kurkuma en een beetje komijn. Bewaar je persoonlijke kruidenmix voor zo dadelijk.
De tajine
9
Pel de sjalotten en schil de wortelen. Schil ook de selderstengels zodat er geen taaie vezels in achterblijven. Snij de drie soorten groenten grof.
10
Zet de tajine op een stevig vuur en laat de Noord-Afrikaanse stoofpot enkele minuten voorverwarmen.
11
Schenk een beetje olijfolie in de tajine. Leg de gemarineerde stukken konijn in de hete schaal. Geef ze in enkele minuten langs beide zijden een licht goudbruin kleurtje. De olijfolie en de honing die in de marinade zit, helpen hierbij een handje. Laat het hele zaakje niet verbranden! Kleur de stukken konijn eventueel in twee korte bakbeurten.
12
Strooi alle versneden groenten in de hete bakschaal van de tajine: de stukken sjalot, wortel en selder.
13
Verzamel alle stukken voorgebakken konijn in de tajine en schenk er een bodempje witte wijn bij. Roer de aanbaksels even los.
14
Open het blik gepelde tomaten en zet er even je mes in. Zo worden het grote brokken tomaat. Schenk de stukken tomaat over het konijn en strooi een flinke portie van de kruidenmix over het gerecht.
15
Zet het vuur zachter en plaats het kegelvormige deksel van de tajine op de schaal. Laat alles een uur sudderen in de aardewerken stoofpot. (Het typische puntige deksel van de tajine zorgt ervoor dat het stoofgerecht voortdurend bedropen wordt met de condensatie van de dampen van de stovende ingrediënten. Kortom: dankzij de slimme vorm van de tajine blijven alle smaken in de pot én in de ingrediënten.)
De couscous
16
Breng de bouillon kort voor het serveren tot tegen het kookpunt. Giet de couscous in een schaal en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen.
17
Smelt een klont boter in het couscousmengsel en roer. Zo krijg je een smeuïge variant van de traditionele couscous.
18
Proef en kruid het gerecht met peper van de molen en wat zout.
De afwerking
19
Spoel wat peterselie en snipper het kruid fijn.
20
Serveer de warme couscous bij de stoofpot van konijn. Je kunt naar keuze de tajine op de tafel zetten of met individuele porties werken.
21
Strooi net voor het serveren de verse peterselie over de schaal van de tajinel of over de individuele borden.
Het konijn marineren
1
Neem een ruime diepe mengschaal en verzamel daarin alle smaakmakers voor de vleesmarinade.
2
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
3
Schil het stukje gemberknol en rasp het zachtgele vruchtvlees fijn.
4
Pers de citroen uit in het mengsel van look en gember. Knijp of schep er de honing bij.
5
Schenk de olijfolie in de mengschaal en kruid de marinade met wat peper van de molen en een snuif zout.
6
Leg de stukken konijn in een ovenschaal en schenk er de marinade over. Wentel het vlees door het mengsel, zodat het de smaken maximaal kan opnemen. Zet de schaal even aan de kant en laat het konijn 20 minuten marineren. (Draai de stukken vlees tussendoor nog even om.)
Je persoonlijke kruidenmix
7
Vul een hakmolentje of een koffiemolen met een reeks fijne specerijen. Doe er de kruidnagels, het korianderzaad, het venkelzaad, het kaneelstokje en de gedroogde chilipepertjes in. (Gebruik een hoeveelheid pepers naar smaak.) Maal alle specerijen poederfijn. Gebruik hiervoor een hakmolentje of een koffiemolen.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
8
Voeg er nu de voorgemalen specerijen aan toe: de kurkuma en een beetje komijn. Bewaar je persoonlijke kruidenmix voor zo dadelijk.
De tajine
9
Pel de sjalotten en schil de wortelen. Schil ook de selderstengels zodat er geen taaie vezels in achterblijven. Snij de drie soorten groenten grof.
10
Zet de tajine op een stevig vuur en laat de Noord-Afrikaanse stoofpot enkele minuten voorverwarmen.
11
Schenk een beetje olijfolie in de tajine. Leg de gemarineerde stukken konijn in de hete schaal. Geef ze in enkele minuten langs beide zijden een licht goudbruin kleurtje. De olijfolie en de honing die in de marinade zit, helpen hierbij een handje. Laat het hele zaakje niet verbranden! Kleur de stukken konijn eventueel in twee korte bakbeurten.
12
Strooi alle versneden groenten in de hete bakschaal van de tajine: de stukken sjalot, wortel en selder.
13
Verzamel alle stukken voorgebakken konijn in de tajine en schenk er een bodempje witte wijn bij. Roer de aanbaksels even los.
14
Open het blik gepelde tomaten en zet er even je mes in. Zo worden het grote brokken tomaat. Schenk de stukken tomaat over het konijn en strooi een flinke portie van de kruidenmix over het gerecht.
15
Zet het vuur zachter en plaats het kegelvormige deksel van de tajine op de schaal. Laat alles een uur sudderen in de aardewerken stoofpot. (Het typische puntige deksel van de tajine zorgt ervoor dat het stoofgerecht voortdurend bedropen wordt met de condensatie van de dampen van de stovende ingrediënten. Kortom: dankzij de slimme vorm van de tajine blijven alle smaken in de pot én in de ingrediënten.)
De couscous
16
Breng de bouillon kort voor het serveren tot tegen het kookpunt. Giet de couscous in een schaal en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen.
17
Smelt een klont boter in het couscousmengsel en roer. Zo krijg je een smeuïge variant van de traditionele couscous.
18
Proef en kruid het gerecht met peper van de molen en wat zout.
De afwerking
19
Spoel wat peterselie en snipper het kruid fijn.
20
Serveer de warme couscous bij de stoofpot van konijn. Je kunt naar keuze de tajine op de tafel zetten of met individuele porties werken.
21
Strooi net voor het serveren de verse peterselie over de schaal van de tajinel of over de individuele borden.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Olijfolie
1 scheutje
Look
2 teentjes
Gemberstukje knol
30 g
Citroen
1
Honing
3 el
Olijfolie
0,1 l
Peper
Zout
Konijnversneden door de poelier
1
Kaneelstokje
1
Korianderzaad
1 tl
Venkelzaad
1 tl
Kurkumapoeder
1 tl
Komijnpoeder
1 snuifje
Gedroogde chilipepernaar smaak
4
Kruidnagels
2
Sjalotten
2
Wortelsin blokjes
3
Selder
2 stengel
Gepelde tomatenin blik
800 g
Witte wijn
1 scheutje
Peterselie
Couscous
250 g
Kippenbouillonof groentebouillon
0,5 l
Boter
40 g
Tajine van konijn
De tajine is een geweldige uitvinding. Zo’n stoofpot in de vorm van een puntige feesthoed is het ideale kookgerei voor de meest uiteenlopende gerechten: van een traditioneel Marokkaanse lamsbereiding tot een origineel gerecht met Vlaams konijn.Deze Noord-Afrikaanse stoofpot van aardewerk inspireert Jeroen om creatief aan de slag te gaan. Is dit ‘fusion’? Probeer het gewoon zelf, en ervaar hoe eenvoudig het is om met typisch Vlaamse producten en wat zuiderse inspiratie een simpel culinair tovenaarskunstje te doen.Instructies
Het konijn marineren
1
Neem een ruime diepe mengschaal en verzamel daarin alle smaakmakers voor de vleesmarinade.
2
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
3
Schil het stukje gemberknol en rasp het zachtgele vruchtvlees fijn.
4
Pers de citroen uit in het mengsel van look en gember. Knijp of schep er de honing bij.
5
Schenk de olijfolie in de mengschaal en kruid de marinade met wat peper van de molen en een snuif zout.
6
Leg de stukken konijn in een ovenschaal en schenk er de marinade over. Wentel het vlees door het mengsel, zodat het de smaken maximaal kan opnemen. Zet de schaal even aan de kant en laat het konijn 20 minuten marineren. (Draai de stukken vlees tussendoor nog even om.)
Je persoonlijke kruidenmix
7
Vul een hakmolentje of een koffiemolen met een reeks fijne specerijen. Doe er de kruidnagels, het korianderzaad, het venkelzaad, het kaneelstokje en de gedroogde chilipepertjes in. (Gebruik een hoeveelheid pepers naar smaak.) Maal alle specerijen poederfijn. Gebruik hiervoor een hakmolentje of een koffiemolen.
8
Voeg er nu de voorgemalen specerijen aan toe: de kurkuma en een beetje komijn. Bewaar je persoonlijke kruidenmix voor zo dadelijk.
De tajine
9
Pel de sjalotten en schil de wortelen. Schil ook de selderstengels zodat er geen taaie vezels in achterblijven. Snij de drie soorten groenten grof.
10
Zet de tajine op een stevig vuur en laat de Noord-Afrikaanse stoofpot enkele minuten voorverwarmen.
11
Schenk een beetje olijfolie in de tajine. Leg de gemarineerde stukken konijn in de hete schaal. Geef ze in enkele minuten langs beide zijden een licht goudbruin kleurtje. De olijfolie en de honing die in de marinade zit, helpen hierbij een handje. Laat het hele zaakje niet verbranden! Kleur de stukken konijn eventueel in twee korte bakbeurten.
12
Strooi alle versneden groenten in de hete bakschaal van de tajine: de stukken sjalot, wortel en selder.
13
Verzamel alle stukken voorgebakken konijn in de tajine en schenk er een bodempje witte wijn bij. Roer de aanbaksels even los.
14
Open het blik gepelde tomaten en zet er even je mes in. Zo worden het grote brokken tomaat. Schenk de stukken tomaat over het konijn en strooi een flinke portie van de kruidenmix over het gerecht.
15
Zet het vuur zachter en plaats het kegelvormige deksel van de tajine op de schaal. Laat alles een uur sudderen in de aardewerken stoofpot. (Het typische puntige deksel van de tajine zorgt ervoor dat het stoofgerecht voortdurend bedropen wordt met de condensatie van de dampen van de stovende ingrediënten. Kortom: dankzij de slimme vorm van de tajine blijven alle smaken in de pot én in de ingrediënten.)
De couscous
16
Breng de bouillon kort voor het serveren tot tegen het kookpunt. Giet de couscous in een schaal en schenk er de hete bouillon over. Laat de korrels wellen.
17
Smelt een klont boter in het couscousmengsel en roer. Zo krijg je een smeuïge variant van de traditionele couscous.
18
Proef en kruid het gerecht met peper van de molen en wat zout.
De afwerking
19
Spoel wat peterselie en snipper het kruid fijn.
20
Serveer de warme couscous bij de stoofpot van konijn. Je kunt naar keuze de tajine op de tafel zetten of met individuele porties werken.
21
Strooi net voor het serveren de verse peterselie over de schaal van de tajinel of over de individuele borden.