Côte à l'os met geconfijte aubergine op de barbecue

Met een stevige, sappige côte à l’os legt Jeroen zowat het beste dat de koe te bieden heeft op de barbecue. Het vetrandje dat rond het stuk tussenrib met bot zit, geeft extra veel smaak tijdens het grillen. Samen met geconfijte aubergine en kruidige primeuraardappeltjes zet je een eerlijke en smaakvolle grillmaaltijd op tafel. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is de zon en een goed glas rode wijn. Plezier gegarandeerd!

Ingrediënten

 • 4 aubergine
 • 2 teentje look
 • rozemarijn
 • olijfolie
 • grof zout
 • peper
 • 20 primeuraardappeltje
 • 2 teentje look
 • 2 takjes oregano
 • 2 takjes tijm
 • 2 takjes rozemarijn
 • olijfolie
 • peper
 • 1 scheutje balsamicoazijn

Benodigdheden

 • aluminiumfolie
 • een barbecuetang

Partners

Bereiding

Voorbereiding

Haal het vlees enkele uren op voorhand uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Stook de barbecue op. Als je een klassiek toestel op houtskool gebruikt, leg de kolen dan aan één kant. Zo kan je zowel rechtstreeks boven als naast de gloeiende houtskool grillen.
Maak alle groenten, aardappelen en kruiden schoon.

De aubergines

Snij de steeltjes af van de aubergines en halveer de groenten.
Maak met je mes enkele inkepingen in het vruchtvlees. Doe dat bijvoorbeeld in ruitvorm.
Pel de look en snij de teentjes in fijne schijfjes. Verdeel de verse rozemarijn in kleine takjes. Neem de helft van de aubergines en duw enkele schijfjes look en enkele takjes rozemarijn in de inkepingen.
Kruid alle (halve) aubergines met een snuifje grof zout en wat peper van de molen. Druppel er een scheutje olijfolie over.
Stel de aubergines nu weer samen door telkens een halve mét look en rozemarijn op een halve zonder te leggen.
Pak elke aubergine goed in met aluminiumfolie.
Leg de auberginepakketjes op de barbecue. Laat ze ongeveer 20 minuten garen. (Als je barbecuetoestel een deksel heeft, gaar de aubergines daar dan onder.)

De aardappelen

Zet alvast een vuurvaste ovenschaal op de rooster van de barbecue. Laat dit voorverwarmen.

Neem een mengschaal. Kneus de teentjes look (laat ze ongepeld) en doe ze in de schaal.

Je hoeft de (gewassen) aardappeltjes niet te schillen. Snij ze in brede schijfjes en doe ze in een mengschaal.

Doe er enkele takjes verse rozemarijn, tijm en oregano bij.

Kruid de aardappelschijfjes met een snuif grof zout en peper van de molen.

Schenk er een royale scheut olijfolie over en meng alles even.

Giet de aardappeltjes in de warme schaal op de barbecue en gaar ze gedurende 20 à 25 minuten. Roer ze af en toe even om. (Als je barbecuetoestel een deksel heeft, gaar de aardappelen daar dan onder.)

De côte à l'os

Kruid de côte à l’os langs beide zijden met peper van de molen en een snuifje grof zout. Druppel er ook een heel klein beetje olijfolie over en wrijf ze over het vlees. Opmerking: Gebruik een barbecuetang om het vlees op de rooster te leggen en het om te draaien. Prik er niet in.

Leg de côte à l’os op de rooster, vlak boven de gloeiende kolen. Schroei het vlees dicht langs beide zijden, tot het een goudbruin korstje krijgt. Reken een tiental minuutjes voor elke zijde. (Sluit tussendoor het deksel.) Hou er rekening mee dat Jeroens barbecue een temperatuur heeft van zo’n 220°C.

Draai de rooster of leg de stevige lap vlees vervolgens naast de kolen, zodat het niet kan verbranden. (Gebruik je een gasbarbecue, verlaag dan de temperatuur.) Reken een gaartijd van 15 à 20 minuten voor een rosé gebakken côte à l’os.

Controleer de garing van het vlees door er even op te drukken met je vinger. (Niet in prikken!) Hoe meer tegendruk je voelt, hoe gaarder het is. Bepaal zelf welke garing je verkiest.

Neem ten slotte het vlees van de barbecue en pak het in met aluminiumfolie. Draai de côte à l’os om, zodat de vleessappen zich opnieuw mooi kunnen verdelen. Leg het vlees op de rooster, weg van de houtskool (of op de gasbarbecue met verlaagde tempertauur).

Afwerking

Open de pakjes aubergine en verwijder de schijfjes look en de takjes rozemarijn.
Schep met een lepel het gare (geconfijte) vruchtvlees uit de aubergines en verzamel het in een vuurvast schoteltje of een pan.
Hou de geconfijte aubergine warm op de grill en roer ze even om. Plet eventuele brokjes.
Schenk er een scheutje balsamicoazijn bij, roer en proef. Voeg naar smaak nog wat extra peper en zout toen.
Pak het vlees uit en snij met een scherp vleesmes het bot weg.
Snij het vlees in dikke plakken (ong. 1 cm dik), maar let erop dat je dwars op de vezel van het vlees snijdt. Volg het vetrandje van de côte à l’os.
Serveer elke tafelgast enkele plakjes warm vlees, samen met een schep geconfijte aubergine en kruidige aardappelschijfjes. Werk elk bord naar keuze af met een scheutje olijfolie en wat grof zout.
Côte à l'os met geconfijte aubergine op de barbecue