
Met een stevige, sappige côte à l’os legt Jeroen zowat het beste dat de koe te bieden heeft op de barbecue. Het vetrandje dat rond het stuk tussenrib met bot zit, geeft extra veel smaak tijdens het grillen. Samen met geconfijte aubergine en kruidige primeuraardappeltjes zet je een eerlijke en smaakvolle grillmaaltijd op tafel. Het enige dat je dan nog nodig hebt, is de zon en een goed glas rode wijn. Plezier gegarandeerd!
Ingrediënten
- 4 aubergine
- 2 teentje look
- rozemarijn
- olijfolie
- grof zout
- peper
- 20 primeuraardappeltje
- 2 teentje look
- 2 takjes oregano
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- olijfolie
- peper
- 1 scheutje balsamicoazijn
Benodigdheden
- aluminiumfolie
- een barbecuetang
Bereiding
Voorbereiding
De aubergines
De aardappelen
Zet alvast een vuurvaste ovenschaal op de rooster van de barbecue. Laat dit voorverwarmen.
Neem een mengschaal. Kneus de teentjes look (laat ze ongepeld) en doe ze in de schaal.
Je hoeft de (gewassen) aardappeltjes niet te schillen. Snij ze in brede schijfjes en doe ze in een mengschaal.
Doe er enkele takjes verse rozemarijn, tijm en oregano bij.
Kruid de aardappelschijfjes met een snuif grof zout en peper van de molen.
Schenk er een royale scheut olijfolie over en meng alles even.
Giet de aardappeltjes in de warme schaal op de barbecue en gaar ze gedurende 20 à 25 minuten. Roer ze af en toe even om. (Als je barbecuetoestel een deksel heeft, gaar de aardappelen daar dan onder.)
De côte à l'os
Kruid de côte à l’os langs beide zijden met peper van de molen en een snuifje grof zout. Druppel er ook een heel klein beetje olijfolie over en wrijf ze over het vlees. Opmerking: Gebruik een barbecuetang om het vlees op de rooster te leggen en het om te draaien. Prik er niet in.
Leg de côte à l’os op de rooster, vlak boven de gloeiende kolen. Schroei het vlees dicht langs beide zijden, tot het een goudbruin korstje krijgt. Reken een tiental minuutjes voor elke zijde. (Sluit tussendoor het deksel.) Hou er rekening mee dat Jeroens barbecue een temperatuur heeft van zo’n 220°C.
Draai de rooster of leg de stevige lap vlees vervolgens naast de kolen, zodat het niet kan verbranden. (Gebruik je een gasbarbecue, verlaag dan de temperatuur.) Reken een gaartijd van 15 à 20 minuten voor een rosé gebakken côte à l’os.
Controleer de garing van het vlees door er even op te drukken met je vinger. (Niet in prikken!) Hoe meer tegendruk je voelt, hoe gaarder het is. Bepaal zelf welke garing je verkiest.
Neem ten slotte het vlees van de barbecue en pak het in met aluminiumfolie. Draai de côte à l’os om, zodat de vleessappen zich opnieuw mooi kunnen verdelen. Leg het vlees op de rooster, weg van de houtskool (of op de gasbarbecue met verlaagde tempertauur).