Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen
Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen
Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen
Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen
Ingrediënten
4 personen
Rundsvlees
1.000 g
Spek
200 g
Uien
2
Wortels
2
Prei
2 stronk
Aardappelen
800 g
Peterselie
1 bosje
Guinness
1 flesje
Bruine fond
0,5 l
Bruine suiker
3 el
Boter
Tijm
Laurier
Peperbolletjes
1 tl
Kruidnagels
2
Zout
Peper
Benodigdheden
Een grote stoofpot die in de oven mag
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Gebruik bruine fond of maak zelf verse bruine fond.
Ierse stoofpot
1.000 g rundsvlees, 200 g spek, 2 uien, 2 Wortels, 2 stronk prei, 800 g aardappelen, 1 bosje peterselie, 1 flesje Guinness, 0,5 l bruine fond, 3 el bruine suiker, boter, tijm, laurier, 1 tl peperbolletjes, 2 kruidnagels, zout, peper
2
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
3
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
4
Smelt een grote klont boter in een stoofpot. Kleur het vlees rondom en kruid met peper en zout.
5
Haal het vlees uit de pan en houd opzij. Het moet nog niet gaar zijn.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde vetstof.
7
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in redelijk grote stukken. Spoel de prei en snijd het wit in ringen.
8
Doe de uien, wortelen en prei bij het spek en laat even stoven.
9
Doe het vlees bij de groenten en giet er de Guinness bij. Laat goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
10
Strooi er wat bruine suiker over en giet er de bruine fond bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot alles onder staat.
11
Kneus de peperbollen in een vijzel. Kruid de stoofpot met tijm, laurier, peperbollen, kruidnagels en een snuif zout. Laat goed doorkoken op een hoog vuur.
12
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze niet want het zetmeel is nodig om de saus te binden. Leg ze in de kookpot.
13
Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2,5 uur garen in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van het vlees. Plet eventueel wat aardappelen tegen de rand van de stoofpot met een houten lepel om een betere binding te krijgen.
14
Spoel en snipper de peterselie.
15
Serveer de stew met gesnipperde peterselie.
Voorbereiding
1
Gebruik bruine fond of maak zelf verse bruine fond.
Ierse stoofpot
1.000 g rundsvlees, 200 g spek, 2 uien, 2 Wortels, 2 stronk prei, 800 g aardappelen, 1 bosje peterselie, 1 flesje Guinness, 0,5 l bruine fond, 3 el bruine suiker, boter, tijm, laurier, 1 tl peperbolletjes, 2 kruidnagels, zout, peper
2
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
3
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
4
Smelt een grote klont boter in een stoofpot. Kleur het vlees rondom en kruid met peper en zout.
5
Haal het vlees uit de pan en houd opzij. Het moet nog niet gaar zijn.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde vetstof.
7
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in redelijk grote stukken. Spoel de prei en snijd het wit in ringen.
8
Doe de uien, wortelen en prei bij het spek en laat even stoven.
9
Doe het vlees bij de groenten en giet er de Guinness bij. Laat goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
10
Strooi er wat bruine suiker over en giet er de bruine fond bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot alles onder staat.
11
Kneus de peperbollen in een vijzel. Kruid de stoofpot met tijm, laurier, peperbollen, kruidnagels en een snuif zout. Laat goed doorkoken op een hoog vuur.
12
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze niet want het zetmeel is nodig om de saus te binden. Leg ze in de kookpot.
13
Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2,5 uur garen in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van het vlees. Plet eventueel wat aardappelen tegen de rand van de stoofpot met een houten lepel om een betere binding te krijgen.
14
Spoel en snipper de peterselie.
15
Serveer de stew met gesnipperde peterselie.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
3u 30m
Ingrediënten
Rundsvlees
1.000 g
Spek
200 g
Uien
2
Wortels
2
Prei
2 stronk
Aardappelen
800 g
Peterselie
1 bosje
Guinness
1 flesje
Bruine fond
0,5 l
Bruine suiker
3 el
Boter
Tijm
Laurier
Peperbolletjes
1 tl
Kruidnagels
2
Zout
Peper
Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen
Irish stew is de Ierse versie van ons stoofvlees. Jeroen gebruikt rundvlees, maar je kunt ook variëren met schapenvlees of lamsvlees. Als bier gaat er natuurlijk Guinness bij. De aardappelen worden gegaard in de stoofpot en zorgen voor de binding.Instructies
Voorbereiding
1
Gebruik bruine fond of maak zelf verse bruine fond.
Ierse stoofpot
1.000 g rundsvlees, 200 g spek, 2 uien, 2 Wortels, 2 stronk prei, 800 g aardappelen, 1 bosje peterselie, 1 flesje Guinness, 0,5 l bruine fond, 3 el bruine suiker, boter, tijm, laurier, 1 tl peperbolletjes, 2 kruidnagels, zout, peper
2
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
3
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
4
Smelt een grote klont boter in een stoofpot. Kleur het vlees rondom en kruid met peper en zout.
5
Haal het vlees uit de pan en houd opzij. Het moet nog niet gaar zijn.
6
Snijd het spek in reepjes en bak het in dezelfde vetstof.
7
Pel en snipper de uien. Schil de wortelen en snijd ze in redelijk grote stukken. Spoel de prei en snijd het wit in ringen.
8
Doe de uien, wortelen en prei bij het spek en laat even stoven.
9
Doe het vlees bij de groenten en giet er de Guinness bij. Laat goed doorkoken zodat de alcohol verdampt.
10
Strooi er wat bruine suiker over en giet er de bruine fond bij. Vul eventueel aan met een beetje water tot alles onder staat.
11
Kneus de peperbollen in een vijzel. Kruid de stoofpot met tijm, laurier, peperbollen, kruidnagels en een snuif zout. Laat goed doorkoken op een hoog vuur.
12
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze niet want het zetmeel is nodig om de saus te binden. Leg ze in de kookpot.
13
Zet een deksel op de kookpot en laat minstens 2,5 uur garen in de voorverwarmde oven. Controleer de gaarheid van het vlees. Plet eventueel wat aardappelen tegen de rand van de stoofpot met een houten lepel om een betere binding te krijgen.
14
Spoel en snipper de peterselie.
15
Serveer de stew met gesnipperde peterselie.