Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen
Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen
Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen
Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
800 g
Ajuinen
3
Stoofappel
1
Rode kolen
0,5
Jeneverbessen
Rode wijn
0,6 l
Kruidnagels
Aalbessengelei
4 el
Bruine suiker
2 el
Rode wijnazijn
0,1 l
Parelhoen
2
Gerookt spek
200 g
Look
1 teentje
Champignons
1 bakje
Bloem
2 el
Laurier
Tijm
Arachideolie
1 scheutje
Appels
4
Kristalsuiker
1 el
Benodigdheden
Een mandoline of rasp, een stoofpot, een dunschiller
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de rode kool
2 ajuinen, 1 stoofappel
1
Smelt een klont boter in een grote pot. Pel de uien en schil de appel. Snijd de ui fijn en rasp de appel. Stoof ze aan in de boter.
0,5 rode kolen
2
Rasp de rode kool bij de ui en de appel.
Jeneverbessen, 0,6 l rode wijn, kruidnagels, 4 el aalbessengelei, 2 el bruine suiker, 0,1 l Rode wijnazijn
3
Kneus de jeneverbessen en voeg toe aan de rode kool, gevolgd door de kruidnagel, rode wijn, aalbessenconfituur, bruine suiker en rode wijnazijn. Blus het geheel met een scheutje water. Dek de kookpot met een deksel af en laat de rode kool ongeveer een uur stoven.
Voor de parelhoen
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
2 parelhoen, 200 g gerookt spek
5
Versnijd de parelhoen op het karkas (bouten, billen, filets) en snijd het spek in blokjes. Laat een klont boter smelten in een grote pot. Kruid de parelhoen met peper en zout en kleur de stukken aan alle kanten goudbruin. Voeg daarna de stukken spek toe.
6
Haal de gekleurde stukken parelhoen uit de pot en houd ze even apart. Bak de spekjes verder aan.
1 ajuin, 1 teentje Look, 1 bakje champignons
7
Snijd de champignons in vier en bak ze mee met het spek. Pel de ui, snipper deze fijn. Pel en plet een teentje look. Voeg beide toe aan het spek.
2 el bloem, laurier, tijm
8
Bestrooi het spek met bloem en laat het geheel even bakken. Blus met rode wijn en voeg de stukken parelhoen weer toe. Kruid met verse tijm en laurier. Voeg aalbessengelei toe, zet een deksel op de pot en schuif een uurtje in de oven.
Voor de appeltjes en aardappelen
800 g Loskokende aardappelen
9
Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.
1 scheutje arachideolie
10
Zet twee pannen op het vuur en smelt in beide een klont boter. Voeg aan één pan ook een scheutje arachideolie toe en bak de aardappelen erin. Kruid met peper en zout.
4 appels, 1 el kristalsuiker
11
Snijd de appeltjes in acht stukken en bak ze in de pan met enkel boter. Strooi er wat suiker over.
Voor de afwerking
12
Haal de parelhoen uit de oven en serveer ze met de rode kool, de gebakken aardappelen en appeltjes.
Voor de rode kool
2 ajuinen, 1 stoofappel
1
Smelt een klont boter in een grote pot. Pel de uien en schil de appel. Snijd de ui fijn en rasp de appel. Stoof ze aan in de boter.
0,5 rode kolen
2
Rasp de rode kool bij de ui en de appel.
Jeneverbessen, 0,6 l rode wijn, kruidnagels, 4 el aalbessengelei, 2 el bruine suiker, 0,1 l Rode wijnazijn
3
Kneus de jeneverbessen en voeg toe aan de rode kool, gevolgd door de kruidnagel, rode wijn, aalbessenconfituur, bruine suiker en rode wijnazijn. Blus het geheel met een scheutje water. Dek de kookpot met een deksel af en laat de rode kool ongeveer een uur stoven.
Voor de parelhoen
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
2 parelhoen, 200 g gerookt spek
5
Versnijd de parelhoen op het karkas (bouten, billen, filets) en snijd het spek in blokjes. Laat een klont boter smelten in een grote pot. Kruid de parelhoen met peper en zout en kleur de stukken aan alle kanten goudbruin. Voeg daarna de stukken spek toe.
6
Haal de gekleurde stukken parelhoen uit de pot en houd ze even apart. Bak de spekjes verder aan.
1 ajuin, 1 teentje Look, 1 bakje champignons
7
Snijd de champignons in vier en bak ze mee met het spek. Pel de ui, snipper deze fijn. Pel en plet een teentje look. Voeg beide toe aan het spek.
2 el bloem, laurier, tijm
8
Bestrooi het spek met bloem en laat het geheel even bakken. Blus met rode wijn en voeg de stukken parelhoen weer toe. Kruid met verse tijm en laurier. Voeg aalbessengelei toe, zet een deksel op de pot en schuif een uurtje in de oven.
Voor de appeltjes en aardappelen
800 g Loskokende aardappelen
9
Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.
1 scheutje arachideolie
10
Zet twee pannen op het vuur en smelt in beide een klont boter. Voeg aan één pan ook een scheutje arachideolie toe en bak de aardappelen erin. Kruid met peper en zout.
4 appels, 1 el kristalsuiker
11
Snijd de appeltjes in acht stukken en bak ze in de pan met enkel boter. Strooi er wat suiker over.
Voor de afwerking
12
Haal de parelhoen uit de oven en serveer ze met de rode kool, de gebakken aardappelen en appeltjes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
800 g
Ajuinen
3
Stoofappel
1
Rode kolen
0,5
Jeneverbessen
Rode wijn
0,6 l
Kruidnagels
Aalbessengelei
4 el
Bruine suiker
2 el
Rode wijnazijn
0,1 l
Parelhoen
2
Gerookt spek
200 g
Look
1 teentje
Champignons
1 bakje
Bloem
2 el
Laurier
Tijm
Arachideolie
1 scheutje
Appels
4
Kristalsuiker
1 el
Parelhoen ‘au vin’ met rode kool en gebakken appelen
Snuif de sfeer van de Ardennen op met deze stoofpot van parelhoen in rode wijn, zachte rode kool en een fantastisch gebakken appeltje. Om het feest compleet te maken, bakt Jeroen er nog wat aardappelen bij.Instructies
Voor de rode kool
2 ajuinen, 1 stoofappel
1
Smelt een klont boter in een grote pot. Pel de uien en schil de appel. Snijd de ui fijn en rasp de appel. Stoof ze aan in de boter.
0,5 rode kolen
2
Rasp de rode kool bij de ui en de appel.
Jeneverbessen, 0,6 l rode wijn, kruidnagels, 4 el aalbessengelei, 2 el bruine suiker, 0,1 l Rode wijnazijn
3
Kneus de jeneverbessen en voeg toe aan de rode kool, gevolgd door de kruidnagel, rode wijn, aalbessenconfituur, bruine suiker en rode wijnazijn. Blus het geheel met een scheutje water. Dek de kookpot met een deksel af en laat de rode kool ongeveer een uur stoven.
Voor de parelhoen
4
Verwarm de oven voor tot 160°C.
2 parelhoen, 200 g gerookt spek
5
Versnijd de parelhoen op het karkas (bouten, billen, filets) en snijd het spek in blokjes. Laat een klont boter smelten in een grote pot. Kruid de parelhoen met peper en zout en kleur de stukken aan alle kanten goudbruin. Voeg daarna de stukken spek toe.
6
Haal de gekleurde stukken parelhoen uit de pot en houd ze even apart. Bak de spekjes verder aan.
1 ajuin, 1 teentje Look, 1 bakje champignons
7
Snijd de champignons in vier en bak ze mee met het spek. Pel de ui, snipper deze fijn. Pel en plet een teentje look. Voeg beide toe aan het spek.
2 el bloem, laurier, tijm
8
Bestrooi het spek met bloem en laat het geheel even bakken. Blus met rode wijn en voeg de stukken parelhoen weer toe. Kruid met verse tijm en laurier. Voeg aalbessengelei toe, zet een deksel op de pot en schuif een uurtje in de oven.
Voor de appeltjes en aardappelen
800 g Loskokende aardappelen
9
Schil de aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de aardappelen af en laat afkoelen.
1 scheutje arachideolie
10
Zet twee pannen op het vuur en smelt in beide een klont boter. Voeg aan één pan ook een scheutje arachideolie toe en bak de aardappelen erin. Kruid met peper en zout.
4 appels, 1 el kristalsuiker
11
Snijd de appeltjes in acht stukken en bak ze in de pan met enkel boter. Strooi er wat suiker over.
Voor de afwerking
12
Haal de parelhoen uit de oven en serveer ze met de rode kool, de gebakken aardappelen en appeltjes.