
Steeds meer mensen vinden het zinvol om een maaltijd zonder vlees te bereiden. Zowel de doorgewinterde vegetariër als wie het van tijd tot tijd eens wil uitproberen, kan altijd een beetje inspiratie gebruiken. Jeroen maakt een verse gemengde sla met blokjes mozzarella en aubergines uit de oven, met een goudbruin gebakken panade met Parmezaanse kaas erop.
Ingrediënten
- 2 aubergine
- 2 teentje look
- rozemarijn
- zout
- peper
- olijfolie
- 120 g Parmezaanse kaas
- 3 sneetje brood
- marjolein
- oregano
- rozemarijn
- 32 olijf
- 50 g steelkappertjes
- 1 buffelmozzarella
- 75 g rucola
- 1 krop eikenbladsla
- 1 radicchio
- 0.5 bussel basilicum
- 250 g kerstomaten
- 2 lente-uitje
- sherryazijn
- olijfolie
- peper
- zout
Benodigdheden
- een blender
Bereiding
De aubergines
De panade
Intussen kan je de bereiding maken voor de ‘panade’ die later op de aubergines belandt. Verbrokkel de Parmezaanse kaas in de beker van de blender en mix de kaas fijn. Giet de gemalen Parmezaanse kaas in een mengschaal.
Snij de korst van een zeer dikke snee (of meerdere gewone sneetjes) wit brood. Gebruik gerust oud brood.
Scheur het brood in stukken en doe het in de blender. Maal het brood fijn en meng de kruimels onder de gemalen kaas.
Spoel de kruiden en rits de blaadjes van wat verse marjolein, rozemarijn en oregano. Hak de kruiden zeer fijn en meng de snippers onder de gemalen kaas met broodkruimels.
Verzamel de (ontpitte) olijven en de kappertjes (zonder steel) op je snijplank. Zet er het mes in tot alles in fijne stukjes gehakt is.
Schenk wat olijfolie in de panade, totdat het mengsel licht kleverig wordt. Overdrijf niet.
Kruid het mengsel met wat peper van de molen. Zout hoeft niet.
Neem de schaal met aubergines uit de oven en verwijder de stukjes look en de takjes rozemarijn uit de groente. Die hebben intussen hun werk gedaan. Hou de oven warm.
Was je handen en gebruik ze om op elke halve aubergine een royale en dikke laag van de panade aan te drukken.
Bak de aubergines opnieuw 15 minuten in de oven van 180°C.
Zet nadien de ovengrill op. Laat de panade bakken tot ze goudbruin en krokant is.