Ragout van konijn met wortelstoemp
Ragout van konijn met wortelstoemp
Ragout van konijn met wortelstoemp
Ragout van konijn met wortelstoemp
Ingrediënten
4 personen
Loskokende aardappelen
600 g
Konijnversneden (incl. lever en niertjes)
1
Honing
4 el
Uien
6
Tijm
5
Laurier
7 blaadje
Look
2 teentjes
Kruidnagels
2
Picklessaus
2 el
Witte wijn
0,5 l
Volle room
2,5 dl
Boter
1
Peper
Zout
Wortelen
800 g
Nootmuskaat
Water
0,2 l
Benodigdheden
Een ovenvaste stoofpot met deksel, een pureestamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het konijn bereiden
1
Verwarm de oven voor tot 170°C.
2
Kruid de stukken konijn (en de lever en niertjes) met flink wat peper van de molen en een beetje zout.
3
Pel de uien en snipper ze matig fijn. Plet de looktenen tot pulp.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de stukken konijn in de pot en geef ze rondomrond een goudbruin korstje. (De niertjes en de lever doe je nog niet in de pot.) Schep het kortgebakken vlees uit de pot.
5
Doe de uisnippers met lookpulp in dezelfde pot met braadvet. Voeg nu ook de lever en de niertjes toe. Knijp de honing in de pot en roer.
6
Doe blaadjes laurier, takjes tijm en kruidnagels in de pot. Laat de uien wat karameliseren, zonder dat ze donkerbruin branden.
7
Leg de stukken voorgebakken konijn erbij en schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de room.
8
Roer de pickles door de bereiding, voeg peper en zout toe en zet het deksel op de (ovenvaste) pot. Schuif het konijn met saus in de oven van 170°C en gaar het vlees 1 uur.
De wortelpuree bereiden
9
Pel de uien voor de wortelpuree. Snij ze in dikke halve ringen. Schil de wortelen en snij ze in hapklare stukjes. Schil ook de aardappelen en snij de knollen in dobbelstenen.
10
Smelt een klont boter in een stoofpot en stoof de uien glazig op een matig vuur.
11
Voeg de stukken wortel toe, laat ze een paar minuten meestoven en doe dan de stukken aardappel erbij. Schenk een flinke bodem water in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot.
12
Laat de wortelen met aardappel 20 tot 25 minuten sudderen op een zacht vuur. Het meeste water laat je verdampen. Kijk uit dat de stoemp niet aanbrandt.
13
Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en de tijm. Stamp de inhoud van de pot kort en ‘bruut’. Let erop dat je voldoende brokjes wortel en aardappel overhoudt.
14
Proef en kruid de stoemp met geraspte nootmuskaat, peper en zout.
15
Serveer iedereen een flinke schep wortelstoemp met je favoriet stukje konijn en natuurlijk voldoende saus.
Het konijn bereiden
1
Verwarm de oven voor tot 170°C.
2
Kruid de stukken konijn (en de lever en niertjes) met flink wat peper van de molen en een beetje zout.
3
Pel de uien en snipper ze matig fijn. Plet de looktenen tot pulp.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de stukken konijn in de pot en geef ze rondomrond een goudbruin korstje. (De niertjes en de lever doe je nog niet in de pot.) Schep het kortgebakken vlees uit de pot.
5
Doe de uisnippers met lookpulp in dezelfde pot met braadvet. Voeg nu ook de lever en de niertjes toe. Knijp de honing in de pot en roer.
6
Doe blaadjes laurier, takjes tijm en kruidnagels in de pot. Laat de uien wat karameliseren, zonder dat ze donkerbruin branden.
7
Leg de stukken voorgebakken konijn erbij en schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de room.
8
Roer de pickles door de bereiding, voeg peper en zout toe en zet het deksel op de (ovenvaste) pot. Schuif het konijn met saus in de oven van 170°C en gaar het vlees 1 uur.
De wortelpuree bereiden
9
Pel de uien voor de wortelpuree. Snij ze in dikke halve ringen. Schil de wortelen en snij ze in hapklare stukjes. Schil ook de aardappelen en snij de knollen in dobbelstenen.
10
Smelt een klont boter in een stoofpot en stoof de uien glazig op een matig vuur.
11
Voeg de stukken wortel toe, laat ze een paar minuten meestoven en doe dan de stukken aardappel erbij. Schenk een flinke bodem water in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot.
12
Laat de wortelen met aardappel 20 tot 25 minuten sudderen op een zacht vuur. Het meeste water laat je verdampen. Kijk uit dat de stoemp niet aanbrandt.
13
Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en de tijm. Stamp de inhoud van de pot kort en ‘bruut’. Let erop dat je voldoende brokjes wortel en aardappel overhoudt.
14
Proef en kruid de stoemp met geraspte nootmuskaat, peper en zout.
15
Serveer iedereen een flinke schep wortelstoemp met je favoriet stukje konijn en natuurlijk voldoende saus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
600 g
Konijnversneden (incl. lever en niertjes)
1
Honing
4 el
Uien
6
Tijm
5
Laurier
7 blaadje
Look
2 teentjes
Kruidnagels
2
Picklessaus
2 el
Witte wijn
0,5 l
Volle room
2,5 dl
Boter
1
Peper
Zout
Wortelen
800 g
Nootmuskaat
Water
0,2 l
Ragout van konijn met wortelstoemp
Ouderwetse goochelaars toverden al eens een konijn uit hun hoed, Jeroen tovert het konijn in de pot. Het vlees van konijn is mager en tegelijk zacht van smaak. Jeroen maakt er een ragout van en serveert er een eerlijke wortelstoemp bij. Smaken van vroeger, maar o zo tijdloos. De Vlaamse keuken op z’n best.Instructies
Het konijn bereiden
1
Verwarm de oven voor tot 170°C.
2
Kruid de stukken konijn (en de lever en niertjes) met flink wat peper van de molen en een beetje zout.
3
Pel de uien en snipper ze matig fijn. Plet de looktenen tot pulp.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Leg de stukken konijn in de pot en geef ze rondomrond een goudbruin korstje. (De niertjes en de lever doe je nog niet in de pot.) Schep het kortgebakken vlees uit de pot.
5
Doe de uisnippers met lookpulp in dezelfde pot met braadvet. Voeg nu ook de lever en de niertjes toe. Knijp de honing in de pot en roer.
6
Doe blaadjes laurier, takjes tijm en kruidnagels in de pot. Laat de uien wat karameliseren, zonder dat ze donkerbruin branden.
7
Leg de stukken voorgebakken konijn erbij en schenk de witte wijn in de pot, gevolgd door de room.
8
Roer de pickles door de bereiding, voeg peper en zout toe en zet het deksel op de (ovenvaste) pot. Schuif het konijn met saus in de oven van 170°C en gaar het vlees 1 uur.
De wortelpuree bereiden
9
Pel de uien voor de wortelpuree. Snij ze in dikke halve ringen. Schil de wortelen en snij ze in hapklare stukjes. Schil ook de aardappelen en snij de knollen in dobbelstenen.
10
Smelt een klont boter in een stoofpot en stoof de uien glazig op een matig vuur.
11
Voeg de stukken wortel toe, laat ze een paar minuten meestoven en doe dan de stukken aardappel erbij. Schenk een flinke bodem water in de pot en zet het deksel gekanteld op de pot.
12
Laat de wortelen met aardappel 20 tot 25 minuten sudderen op een zacht vuur. Het meeste water laat je verdampen. Kijk uit dat de stoemp niet aanbrandt.
13
Verwijder de uitgekookte blaadjes laurier en de tijm. Stamp de inhoud van de pot kort en ‘bruut’. Let erop dat je voldoende brokjes wortel en aardappel overhoudt.
14
Proef en kruid de stoemp met geraspte nootmuskaat, peper en zout.
15
Serveer iedereen een flinke schep wortelstoemp met je favoriet stukje konijn en natuurlijk voldoende saus.