Tartiflette
Tartiflette
Ingrediënten
4 personen
Vastkokende aardappelen
1.000 g
Gerookt spek
200 g
Boter
1 klontje
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Zout
Peper
Rozemarijngedroogd
2 tl
Belgische kaasbv. Pavé de Soignies
400 g
Witte wijnbv. een Duitse Riesling
0,75 l
Bicarbonaat
1 tl
Groene boontjes
150 g
Jonge spinazie
200 g
Eikenbladsla
0,5 krop
Sjalotten
1
Mosterd
1 el
Dragonazijn
2 el
Maïs olie
3 el
Benodigdheden
Pan met dikke bodem cocote, mandoline eventueel, ovenschaal, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De tartiflette
1
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
200 g gerookt spek
2
Snijd de zwoerd (de harde zijkant) van het spek en snijd het in reepjes.
1 klontje boter
3
Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven mag op het vuur en smelt een klontje boter. Bak het spek krokant.
2 ajuinen
4
Pel de uien, halveer ze en snijd ze in fijne ringen. Doe ze bij het spek.
2 teentjes Look
5
Pel de knoflook, snijd in stukjes en kneus met een mes. Doe bij het spek en de uien. Roer om en zet het vuur lager.
1.000 g Vastkokende aardappelen, zout, peper, 2 tl rozemarijn
6
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dat gaat het gemakkelijkste met een mandoline, maar het lukt ook met een mes. Doe ze in een kom en kruid met een flinke snuif zout, veel peper en rozemarijn. Meng goed door elkaar met je handen.
400 g Belgische kaas
7
Snijd de korst van de kaas en snijd hem in kleine blokjes. Meng met de aardappelplakjes.
TIPJe kunt heel veel soorten kaas gebruiken, maar kies altijd voor een krachtige kaas met veel smaak.
0,75 l witte wijn
8
Druk het spek met de ui wat aan. Leg er de aardappelen op en druk ook goed aan. Giet er de wijn over. De aardappelen moeten onder staan.
9
Zet 1 tot 1,5 uur in de oven op 190 °C.
De salade
1 tl bicarbonaat
10
Breng een pot water aan de kook met een lepel bicarbonaat.
150 g groene boontjes
11
Breek het steelstukje van de boontjes maar laat het puntige uiteinde zitten. Blancheer de boontjes 5 minuten in kokend water. Laat ze schrikken onder koud stromend water zodat ze hun groene kleur behouden.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
200 g Jonge spinazie, 0,5 krop eikenbladsla
12
Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Maak de eikenbladsla schoon.
1 Sjalotten
13
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
14
Meng de boontjes met de spinazie, de sla en de sjalot.
De vinaigrette
1 el mosterd, 2 el dragonazijn, 3 el maïs olie, zout, peper
15
Meng de mosterd met de azijn en de olie tot vinaigrette. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16
Doe de vinaigrette bij de salade. Meng voorzichtig. Breng op smaak met peper en zout.
17
Serveer de salade met de tartiflette.
De tartiflette
1
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
200 g gerookt spek
2
Snijd de zwoerd (de harde zijkant) van het spek en snijd het in reepjes.
1 klontje boter
3
Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven mag op het vuur en smelt een klontje boter. Bak het spek krokant.
2 ajuinen
4
Pel de uien, halveer ze en snijd ze in fijne ringen. Doe ze bij het spek.
2 teentjes Look
5
Pel de knoflook, snijd in stukjes en kneus met een mes. Doe bij het spek en de uien. Roer om en zet het vuur lager.
1.000 g Vastkokende aardappelen, zout, peper, 2 tl rozemarijn
6
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dat gaat het gemakkelijkste met een mandoline, maar het lukt ook met een mes. Doe ze in een kom en kruid met een flinke snuif zout, veel peper en rozemarijn. Meng goed door elkaar met je handen.
400 g Belgische kaas
7
Snijd de korst van de kaas en snijd hem in kleine blokjes. Meng met de aardappelplakjes.
TIPJe kunt heel veel soorten kaas gebruiken, maar kies altijd voor een krachtige kaas met veel smaak.
0,75 l witte wijn
8
Druk het spek met de ui wat aan. Leg er de aardappelen op en druk ook goed aan. Giet er de wijn over. De aardappelen moeten onder staan.
9
Zet 1 tot 1,5 uur in de oven op 190 °C.
De salade
1 tl bicarbonaat
10
Breng een pot water aan de kook met een lepel bicarbonaat.
150 g groene boontjes
11
Breek het steelstukje van de boontjes maar laat het puntige uiteinde zitten. Blancheer de boontjes 5 minuten in kokend water. Laat ze schrikken onder koud stromend water zodat ze hun groene kleur behouden.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
200 g Jonge spinazie, 0,5 krop eikenbladsla
12
Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Maak de eikenbladsla schoon.
1 Sjalotten
13
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
14
Meng de boontjes met de spinazie, de sla en de sjalot.
De vinaigrette
1 el mosterd, 2 el dragonazijn, 3 el maïs olie, zout, peper
15
Meng de mosterd met de azijn en de olie tot vinaigrette. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16
Doe de vinaigrette bij de salade. Meng voorzichtig. Breng op smaak met peper en zout.
17
Serveer de salade met de tartiflette.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u
Ingrediënten
Vastkokende aardappelen
1.000 g
Gerookt spek
200 g
Boter
1 klontje
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Zout
Peper
Rozemarijngedroogd
2 tl
Belgische kaasbv. Pavé de Soignies
400 g
Witte wijnbv. een Duitse Riesling
0,75 l
Bicarbonaat
1 tl
Groene boontjes
150 g
Jonge spinazie
200 g
Eikenbladsla
0,5 krop
Sjalotten
1
Mosterd
1 el
Dragonazijn
2 el
Maïs olie
3 el
Tartiflette
Een tartiflette is een klassiek gerecht uit de Franse Haute-Savoie. Het is een stevige herfstmaaltijd op basis van aardappelen, kaas, spek en witte wijn. Kies middelgrote, vastkokende aardappelen die je in heel fijne plakjes snijdt zoals voor een gratin. Je kunt veel soorten kaas gebruiken maar hij moet wel veel smaak hebben. Ideaal bijvoorbeeld om de restjes van een kaas- en wijnavond op te maken.Instructies
De tartiflette
1
Verwarm de oven voor tot 190 °C.
200 g gerookt spek
2
Snijd de zwoerd (de harde zijkant) van het spek en snijd het in reepjes.
1 klontje boter
3
Zet een pan met dikke bodem die ook in de oven mag op het vuur en smelt een klontje boter. Bak het spek krokant.
2 ajuinen
4
Pel de uien, halveer ze en snijd ze in fijne ringen. Doe ze bij het spek.
2 teentjes Look
5
Pel de knoflook, snijd in stukjes en kneus met een mes. Doe bij het spek en de uien. Roer om en zet het vuur lager.
1.000 g Vastkokende aardappelen, zout, peper, 2 tl rozemarijn
6
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Dat gaat het gemakkelijkste met een mandoline, maar het lukt ook met een mes. Doe ze in een kom en kruid met een flinke snuif zout, veel peper en rozemarijn. Meng goed door elkaar met je handen.
400 g Belgische kaas
7
Snijd de korst van de kaas en snijd hem in kleine blokjes. Meng met de aardappelplakjes.
TIPJe kunt heel veel soorten kaas gebruiken, maar kies altijd voor een krachtige kaas met veel smaak.
0,75 l witte wijn
8
Druk het spek met de ui wat aan. Leg er de aardappelen op en druk ook goed aan. Giet er de wijn over. De aardappelen moeten onder staan.
9
Zet 1 tot 1,5 uur in de oven op 190 °C.
De salade
1 tl bicarbonaat
10
Breng een pot water aan de kook met een lepel bicarbonaat.
150 g groene boontjes
11
Breek het steelstukje van de boontjes maar laat het puntige uiteinde zitten. Blancheer de boontjes 5 minuten in kokend water. Laat ze schrikken onder koud stromend water zodat ze hun groene kleur behouden.
200 g Jonge spinazie, 0,5 krop eikenbladsla
12
Was de spinazie en verwijder de harde steeltjes. Maak de eikenbladsla schoon.
1 Sjalotten
13
Pel de sjalot en snijd hem in fijne ringen.
14
Meng de boontjes met de spinazie, de sla en de sjalot.
De vinaigrette
1 el mosterd, 2 el dragonazijn, 3 el maïs olie, zout, peper
15
Meng de mosterd met de azijn en de olie tot vinaigrette. Kruid met peper en zout.
Afwerken en serveren
16
Doe de vinaigrette bij de salade. Meng voorzichtig. Breng op smaak met peper en zout.
17
Serveer de salade met de tartiflette.