Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng
Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng
Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng
Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng
Ingrediënten
4 personen
Varkensgebraad
1.000 g
Teriyakisaus
3 el
Ahornsiroop
4 el
Bruine suiker
1 el
Kristalsuiker
1 el
Mosterd
3 el
Vijfkruidenmengeling
1 el
Cayennepeper
2 tl
Nootmuskaat
1 tl
Basmatirijst
2 builtje
Chinese kolen
0,25
Diepvrieserwten
300 g
Ui
1
Gember
30 g
Look
2 teentjes
Trassie
1 koffielepel
Sambal
2 tl
Arachideolie
Koriander
Krokante uitjes
Eieren
3
Benodigdheden
Een barbecue, een spies, een keukenpenseel, een wok
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Laat de barbecue opwarmen tot 250 °C.
TIPJe kunt het vlees ook in de oven klaarmaken op een draaispies.
2
Het kan ook gebakken worden op het barbecuerooster, op voorwaarde dat er geen directe hitte onder het gebraad zit. Schuif de kolen wat aan de kant om het vlees te roosteren.
3
Haal het varkensgebraad uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Gelakt varkensgebraad
1.000 g varkensgebraad, 3 el teriyakisaus, 4 el ahornsiroop, 1 el bruine suiker, 1 el kristalsuiker, 3 el mosterd, 1 el vijfkruidenmengeling, 2 tl cayennepeper, 1 tl nootmuskaat
4
Meng de teriyakisaus met ahornsiroop, mosterd, bruine en witte suiker. Kruid met vijfkruidenpoeder, cayennepeper en nootmuskaat.
TIPVijfkruidenpoeder is een mengeling van steranijs, venkelzaad, kruidnagel, szechuanpeper en kaneel. Het geeft veel smaak aan de glaze, maar je hoeft niet bang te zijn dat het vlees er te sterk naar zal smaken.
5
Kerf de speklaag van het varkensgebraad in met een ruitpatroon. Steek een spies door het gebraad.
6
Hang het gebraad boven een hete barbecue. Bestrijk het helemaal met de ‘glaze’.
7
Sluit het deksel en laat het gebraad ronddraaien.
8
Laat het gebraad ongeveer 1 uur bakken en wrijf het elke 15 minuten helemaal in met ‘glaze’.
De nasi goreng
2 builtje basmatirijst, 0,25 Chinese kolen, 300 g diepvrieserwten, 1 ui, 30 g gember, 2 teentjes Look, 1 koffielepel trassie, 2 tl sambal, arachideolie, 3 eieren
9
Kook de rijst gaar in gezouten water. Laat de builtjes uitlekken.
10
Pel en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Pel de knoflook, hak hem fijn en plet met een mes.
11
Verhit een flinke scheut olie in de wok en bak de uien. Doe er de gember en knoflook bij.
12
Doe de trassie en de sambal bij de uien en laat mee bakken.
TIPTrassie is een typisch ingrediënt voor nasi goreng, maar ruikt heel sterk. Zorg dat je het goed verpakt voor je het weer in de koelkast zet.
13
Klop de eieren los in een kom. Duw de uien naar de zijkant van de wok en giet de eieren in het midden. Laat even garen en roer los.
14
Snipper de Chinese kool en laat ze even mee garen.
15
Doe de rijst in de wok en bak mee.
16
Roer ten slotte de erwtjes door de rijst.
Afwerken en serveren
koriander, krokante uitjes
17
Haal het vlees van de grill en laat even rusten.
18
Snijd het gebraad in dunne plakken en serveer met nasi goreng. Werk af met gesnipperde koriander en krokante uitjes.
Voorbereiding
1
Laat de barbecue opwarmen tot 250 °C.
TIPJe kunt het vlees ook in de oven klaarmaken op een draaispies.
2
Het kan ook gebakken worden op het barbecuerooster, op voorwaarde dat er geen directe hitte onder het gebraad zit. Schuif de kolen wat aan de kant om het vlees te roosteren.
3
Haal het varkensgebraad uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Gelakt varkensgebraad
1.000 g varkensgebraad, 3 el teriyakisaus, 4 el ahornsiroop, 1 el bruine suiker, 1 el kristalsuiker, 3 el mosterd, 1 el vijfkruidenmengeling, 2 tl cayennepeper, 1 tl nootmuskaat
4
Meng de teriyakisaus met ahornsiroop, mosterd, bruine en witte suiker. Kruid met vijfkruidenpoeder, cayennepeper en nootmuskaat.
TIPVijfkruidenpoeder is een mengeling van steranijs, venkelzaad, kruidnagel, szechuanpeper en kaneel. Het geeft veel smaak aan de glaze, maar je hoeft niet bang te zijn dat het vlees er te sterk naar zal smaken.
5
Kerf de speklaag van het varkensgebraad in met een ruitpatroon. Steek een spies door het gebraad.
6
Hang het gebraad boven een hete barbecue. Bestrijk het helemaal met de ‘glaze’.
7
Sluit het deksel en laat het gebraad ronddraaien.
8
Laat het gebraad ongeveer 1 uur bakken en wrijf het elke 15 minuten helemaal in met ‘glaze’.
De nasi goreng
2 builtje basmatirijst, 0,25 Chinese kolen, 300 g diepvrieserwten, 1 ui, 30 g gember, 2 teentjes Look, 1 koffielepel trassie, 2 tl sambal, arachideolie, 3 eieren
9
Kook de rijst gaar in gezouten water. Laat de builtjes uitlekken.
10
Pel en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Pel de knoflook, hak hem fijn en plet met een mes.
11
Verhit een flinke scheut olie in de wok en bak de uien. Doe er de gember en knoflook bij.
12
Doe de trassie en de sambal bij de uien en laat mee bakken.
TIPTrassie is een typisch ingrediënt voor nasi goreng, maar ruikt heel sterk. Zorg dat je het goed verpakt voor je het weer in de koelkast zet.
13
Klop de eieren los in een kom. Duw de uien naar de zijkant van de wok en giet de eieren in het midden. Laat even garen en roer los.
14
Snipper de Chinese kool en laat ze even mee garen.
15
Doe de rijst in de wok en bak mee.
16
Roer ten slotte de erwtjes door de rijst.
Afwerken en serveren
koriander, krokante uitjes
17
Haal het vlees van de grill en laat even rusten.
18
Snijd het gebraad in dunne plakken en serveer met nasi goreng. Werk af met gesnipperde koriander en krokante uitjes.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 50m
Ingrediënten
Varkensgebraad
1.000 g
Teriyakisaus
3 el
Ahornsiroop
4 el
Bruine suiker
1 el
Kristalsuiker
1 el
Mosterd
3 el
Vijfkruidenmengeling
1 el
Cayennepeper
2 tl
Nootmuskaat
1 tl
Basmatirijst
2 builtje
Chinese kolen
0,25
Diepvrieserwten
300 g
Ui
1
Gember
30 g
Look
2 teentjes
Trassie
1 koffielepel
Sambal
2 tl
Arachideolie
Koriander
Krokante uitjes
Eieren
3
Een gelakt stukje varkensgebraad met nasi goreng
Voor dit gerecht haalt Jeroen zijn inspiratie bij twee gerechten die hij ooit maakte voor Plat Préféré: de glazed ham van Johnny Cash en de nasi goreng van Toon Hermans. De ham vervangt hij door een stuk varkensgebraad dat aan het spit geroosterd wordt op de barbecue. Het vlees wordt daarbij regelmatig ingewreven met een zoete maar pittige glaze die voor een lekker krokante laag zorgt.Instructies
Voorbereiding
1
Laat de barbecue opwarmen tot 250 °C.
TIPJe kunt het vlees ook in de oven klaarmaken op een draaispies.
2
Het kan ook gebakken worden op het barbecuerooster, op voorwaarde dat er geen directe hitte onder het gebraad zit. Schuif de kolen wat aan de kant om het vlees te roosteren.
3
Haal het varkensgebraad uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Gelakt varkensgebraad
1.000 g varkensgebraad, 3 el teriyakisaus, 4 el ahornsiroop, 1 el bruine suiker, 1 el kristalsuiker, 3 el mosterd, 1 el vijfkruidenmengeling, 2 tl cayennepeper, 1 tl nootmuskaat
4
Meng de teriyakisaus met ahornsiroop, mosterd, bruine en witte suiker. Kruid met vijfkruidenpoeder, cayennepeper en nootmuskaat.
TIPVijfkruidenpoeder is een mengeling van steranijs, venkelzaad, kruidnagel, szechuanpeper en kaneel. Het geeft veel smaak aan de glaze, maar je hoeft niet bang te zijn dat het vlees er te sterk naar zal smaken.
5
Kerf de speklaag van het varkensgebraad in met een ruitpatroon. Steek een spies door het gebraad.
6
Hang het gebraad boven een hete barbecue. Bestrijk het helemaal met de ‘glaze’.
7
Sluit het deksel en laat het gebraad ronddraaien.
8
Laat het gebraad ongeveer 1 uur bakken en wrijf het elke 15 minuten helemaal in met ‘glaze’.
De nasi goreng
2 builtje basmatirijst, 0,25 Chinese kolen, 300 g diepvrieserwten, 1 ui, 30 g gember, 2 teentjes Look, 1 koffielepel trassie, 2 tl sambal, arachideolie, 3 eieren
9
Kook de rijst gaar in gezouten water. Laat de builtjes uitlekken.
10
Pel en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Pel de knoflook, hak hem fijn en plet met een mes.
11
Verhit een flinke scheut olie in de wok en bak de uien. Doe er de gember en knoflook bij.
12
Doe de trassie en de sambal bij de uien en laat mee bakken.
TIPTrassie is een typisch ingrediënt voor nasi goreng, maar ruikt heel sterk. Zorg dat je het goed verpakt voor je het weer in de koelkast zet.
13
Klop de eieren los in een kom. Duw de uien naar de zijkant van de wok en giet de eieren in het midden. Laat even garen en roer los.
14
Snipper de Chinese kool en laat ze even mee garen.
15
Doe de rijst in de wok en bak mee.
16
Roer ten slotte de erwtjes door de rijst.
Afwerken en serveren
koriander, krokante uitjes
17
Haal het vlees van de grill en laat even rusten.
18
Snijd het gebraad in dunne plakken en serveer met nasi goreng. Werk af met gesnipperde koriander en krokante uitjes.