Heldere wontonsoep
Heldere wontonsoep
Heldere wontonsoep
Heldere wontonsoep
Ingrediënten
4 personen
Kippenbouillon
3 l
Rundergehakt
200 g
Eiwitten
6
Wortel
1
Selder
2 stengel
Tomatenpuree
80 g
Laurier
1
Lente-uien
Koriander
Peper
Zout
Wontonvel
1 pakje
Varkensgehakt
200 g
Gember
20 g
Chilipeper
0,5
Sojasaus
1 scheutje
Sesamolie
1 scheutje
Vissaus
1 scheutje
Benodigdheden
Hakmolen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De clarif
3 l Kippenbouillon, 200 g rundergehakt, 6 eiwitten, 1 Wortel, 2 stengel selder, 80 g Tomatenpuree, 1 laurier, lente-uien, koriander, peper, zout
1
Wontonvellen zijn kleine vierkante pastavellen. Ze zijn te koop in de Oosterse supermarkt. Ontdooi de vellen indien je ze diepgevroren hebt aangekocht.
2
Ontdooi en verwarm een portie verse kippenbouillon of maak een ketel van die heerlijke soepbasis.
3
Om de bouillon helder en extra smaakvol te maken, begint alles met de bereiding van het ‘clarif’-mengsel. Schil de wortel en snij de peen in grove stukken. Spoel de selderstengels en snij ze ook in grove stukken.
4
Doe de stukjes wortel en selder in de hakmolen van de keukenmachine samen met het rundergehakt, de tomatenpuree en wat laurier.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
5
Breek de eieren, en scheidt de eiwitten en de dooiers. Giet enkel de eiwitten bij het mengsel van groenten en vlees. Laat de hakmolen draaien tot je een egale mix krijgt. (De dooiers worden niet gebruikt.)
6
Voeg een flinke snuif zout en voldoende vers gemalen peper toe. (Op voorwaarde dat je werkt met verse kippenbouillon, die nog amper gezouten is.) Mix alles nog kort.
7
Voeg het ‘clarif’-mengsel met groenten, vlees en eiwit toe aan de ketel met warme kippenbouillon. Roer grondig met een garde. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur. De eiwitten zullen stollen en alle brokjes en onzuiverheden in de bouillon ‘vangen’.
8
Zet het vuur wat zachter en laat de bouillon zo’n 20 tot 30 minuten pruttelen. Je zult een soort van bruisend vulkaantje zien in de kookpot. Dat zijn de eiwitten die hun werk doen, terwijl het vlees en de groenten extra smaak afgeven. Het ziet er misschien wat onsmakelijk uit, maar het resultaat wordt des te beter.
9
Zodra de consommé voldoende lang gekookt heeft, is de tijd aangebroken om de soep te zeven. Gebruik daarvoor een neteldoek (een grof geweven katoenen keukendoek) of een propere keukenhanddoek die je een nachtje hebt laten weken in ruim water. (Het weken moet ervoor zorgen dat resten van geparfumeerd wasmiddel uit het weefsel verdwijnen. Het is niet de bedoeling dat je consommé onverwacht een zeepsmaak krijgt.)
10
Neem een grote zeef en drapeer daarin het neteldoek of de keukenhanddoek. Plaats de zeef boven een ruime kookpot. Giet de soep in delen door de zeef en vang de heldere bouillon op in de pot. De gestolde eiwitten en alle brokjes die in de zeef achterblijven, gooi je weg.
De wontons
1 pakje wontonvel, 200 g varkensgehakt, 20 g gember, 0,5 chilipeper, 1 scheutje sojasaus, 1 scheutje sesamolie, 1 scheutje Vissaus
11
Spoel de mengkom van de keukenmachine schoon, om er nu de vulling van de wontons in te bereiden.
12
Schil de gemberwortel en snij het stukje grof. Snij de chilipeper in stukjes. Doe beide in de hakmolen en mix ze tot fijne stukjes. Voeg vervolgens het varkensgehakt en het eiwit toe. Hou de dooier van het ei bij.
13
Voeg een scheutje sojasaus, vissaus en sesamolie toe. Overdrijf vooral niet met de sesamolie. Hak en mix alles tot een gladde vleesvulling. (Voeg naar persoonlijke smaak extra sojasaus en/of vissaus toe.)
14
Meng het eigeel met een piepklein beetje water om de vellen wontondeeg dadelijk mee vast te kleven.
15
Breng wat water aan de kook om de wontons in te garen.
16
Leg telkens een vel wontondeeg voor je op de werkplank en smeer twee aansluitende zijden in met een beetje losgeklopt eigeel.
17
Schep in het midden een koffielepel gehaktvulling en plooi het vel in een driehoek, zodat de randen vastkleven. Druk voorzichtig de lucht uit het pakketje. Werk van binnen naar buiten.
TIPSnijd elke wonton bij tot een halve maan, zodat er wat minder deeg aan zit. Gebruik hiervoor een uitsteekring of een scherp mesje.
18
Hou de gevulde deegpakketjes even opzij. Reken minstens 3 tot 4 wontons per portie soep. (Daar is ruim voldoende vleesvulling voor.)
19
Gaar de Oosterse ravioli in het kokende water. Reken hiervoor ongeveer 3 minuten. (afhankelijk van de grootte van de pakketjes)
De afwerking
20
Spoel de lente-uitjes en de koriander.
21
Snipper de lente-uitjes in flinterdunne ringen en scheur de blaadjes korander grof.
22
Leg in elke soepkom of –bord enkele wontons en schenk er de consommé op. Strooi er tenslotte snippers lente-ui en koriander over.
De clarif
3 l Kippenbouillon, 200 g rundergehakt, 6 eiwitten, 1 Wortel, 2 stengel selder, 80 g Tomatenpuree, 1 laurier, lente-uien, koriander, peper, zout
1
Wontonvellen zijn kleine vierkante pastavellen. Ze zijn te koop in de Oosterse supermarkt. Ontdooi de vellen indien je ze diepgevroren hebt aangekocht.
2
Ontdooi en verwarm een portie verse kippenbouillon of maak een ketel van die heerlijke soepbasis.
3
Om de bouillon helder en extra smaakvol te maken, begint alles met de bereiding van het ‘clarif’-mengsel. Schil de wortel en snij de peen in grove stukken. Spoel de selderstengels en snij ze ook in grove stukken.
4
Doe de stukjes wortel en selder in de hakmolen van de keukenmachine samen met het rundergehakt, de tomatenpuree en wat laurier.
Advertentie
Op zoek naar dezelfde hakmolen als Jeroen? Geniet nu van de KitchenAid Black Friday kortingen!
5
Breek de eieren, en scheidt de eiwitten en de dooiers. Giet enkel de eiwitten bij het mengsel van groenten en vlees. Laat de hakmolen draaien tot je een egale mix krijgt. (De dooiers worden niet gebruikt.)
6
Voeg een flinke snuif zout en voldoende vers gemalen peper toe. (Op voorwaarde dat je werkt met verse kippenbouillon, die nog amper gezouten is.) Mix alles nog kort.
7
Voeg het ‘clarif’-mengsel met groenten, vlees en eiwit toe aan de ketel met warme kippenbouillon. Roer grondig met een garde. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur. De eiwitten zullen stollen en alle brokjes en onzuiverheden in de bouillon ‘vangen’.
8
Zet het vuur wat zachter en laat de bouillon zo’n 20 tot 30 minuten pruttelen. Je zult een soort van bruisend vulkaantje zien in de kookpot. Dat zijn de eiwitten die hun werk doen, terwijl het vlees en de groenten extra smaak afgeven. Het ziet er misschien wat onsmakelijk uit, maar het resultaat wordt des te beter.
9
Zodra de consommé voldoende lang gekookt heeft, is de tijd aangebroken om de soep te zeven. Gebruik daarvoor een neteldoek (een grof geweven katoenen keukendoek) of een propere keukenhanddoek die je een nachtje hebt laten weken in ruim water. (Het weken moet ervoor zorgen dat resten van geparfumeerd wasmiddel uit het weefsel verdwijnen. Het is niet de bedoeling dat je consommé onverwacht een zeepsmaak krijgt.)
10
Neem een grote zeef en drapeer daarin het neteldoek of de keukenhanddoek. Plaats de zeef boven een ruime kookpot. Giet de soep in delen door de zeef en vang de heldere bouillon op in de pot. De gestolde eiwitten en alle brokjes die in de zeef achterblijven, gooi je weg.
De wontons
1 pakje wontonvel, 200 g varkensgehakt, 20 g gember, 0,5 chilipeper, 1 scheutje sojasaus, 1 scheutje sesamolie, 1 scheutje Vissaus
11
Spoel de mengkom van de keukenmachine schoon, om er nu de vulling van de wontons in te bereiden.
12
Schil de gemberwortel en snij het stukje grof. Snij de chilipeper in stukjes. Doe beide in de hakmolen en mix ze tot fijne stukjes. Voeg vervolgens het varkensgehakt en het eiwit toe. Hou de dooier van het ei bij.
13
Voeg een scheutje sojasaus, vissaus en sesamolie toe. Overdrijf vooral niet met de sesamolie. Hak en mix alles tot een gladde vleesvulling. (Voeg naar persoonlijke smaak extra sojasaus en/of vissaus toe.)
14
Meng het eigeel met een piepklein beetje water om de vellen wontondeeg dadelijk mee vast te kleven.
15
Breng wat water aan de kook om de wontons in te garen.
16
Leg telkens een vel wontondeeg voor je op de werkplank en smeer twee aansluitende zijden in met een beetje losgeklopt eigeel.
17
Schep in het midden een koffielepel gehaktvulling en plooi het vel in een driehoek, zodat de randen vastkleven. Druk voorzichtig de lucht uit het pakketje. Werk van binnen naar buiten.
TIPSnijd elke wonton bij tot een halve maan, zodat er wat minder deeg aan zit. Gebruik hiervoor een uitsteekring of een scherp mesje.
18
Hou de gevulde deegpakketjes even opzij. Reken minstens 3 tot 4 wontons per portie soep. (Daar is ruim voldoende vleesvulling voor.)
19
Gaar de Oosterse ravioli in het kokende water. Reken hiervoor ongeveer 3 minuten. (afhankelijk van de grootte van de pakketjes)
De afwerking
20
Spoel de lente-uitjes en de koriander.
21
Snipper de lente-uitjes in flinterdunne ringen en scheur de blaadjes korander grof.
22
Leg in elke soepkom of –bord enkele wontons en schenk er de consommé op. Strooi er tenslotte snippers lente-ui en koriander over.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u
Ingrediënten
Kippenbouillon
3 l
Rundergehakt
200 g
Eiwitten
6
Wortel
1
Selder
2 stengel
Tomatenpuree
80 g
Laurier
1
Lente-uien
Koriander
Peper
Zout
Wontonvel
1 pakje
Varkensgehakt
200 g
Gember
20 g
Chilipeper
0,5
Sojasaus
1 scheutje
Sesamolie
1 scheutje
Vissaus
1 scheutje
Heldere wontonsoep
Wontons zijn de ravioli van de Chinese keuken. Met een pakje kant-en-klare wontonvellen is het een koud kunstje om ze te maken. Je serveert de wontons in een heldere smaakvolle bouillon of ‘clarif’. De basis voor deze consommé is kippenbouillon. Beslis zelf hoeveel wontons je erin doet, want je kunt het gerecht op de tafel zetten als soep of als volwaardig voorgerecht.Instructies
De clarif
3 l Kippenbouillon, 200 g rundergehakt, 6 eiwitten, 1 Wortel, 2 stengel selder, 80 g Tomatenpuree, 1 laurier, lente-uien, koriander, peper, zout
1
Wontonvellen zijn kleine vierkante pastavellen. Ze zijn te koop in de Oosterse supermarkt. Ontdooi de vellen indien je ze diepgevroren hebt aangekocht.
2
Ontdooi en verwarm een portie verse kippenbouillon of maak een ketel van die heerlijke soepbasis.
3
Om de bouillon helder en extra smaakvol te maken, begint alles met de bereiding van het ‘clarif’-mengsel. Schil de wortel en snij de peen in grove stukken. Spoel de selderstengels en snij ze ook in grove stukken.
4
Doe de stukjes wortel en selder in de hakmolen van de keukenmachine samen met het rundergehakt, de tomatenpuree en wat laurier.
5
Breek de eieren, en scheidt de eiwitten en de dooiers. Giet enkel de eiwitten bij het mengsel van groenten en vlees. Laat de hakmolen draaien tot je een egale mix krijgt. (De dooiers worden niet gebruikt.)
6
Voeg een flinke snuif zout en voldoende vers gemalen peper toe. (Op voorwaarde dat je werkt met verse kippenbouillon, die nog amper gezouten is.) Mix alles nog kort.
7
Voeg het ‘clarif’-mengsel met groenten, vlees en eiwit toe aan de ketel met warme kippenbouillon. Roer grondig met een garde. Breng de bouillon aan de kook op een matig vuur. De eiwitten zullen stollen en alle brokjes en onzuiverheden in de bouillon ‘vangen’.
8
Zet het vuur wat zachter en laat de bouillon zo’n 20 tot 30 minuten pruttelen. Je zult een soort van bruisend vulkaantje zien in de kookpot. Dat zijn de eiwitten die hun werk doen, terwijl het vlees en de groenten extra smaak afgeven. Het ziet er misschien wat onsmakelijk uit, maar het resultaat wordt des te beter.
9
Zodra de consommé voldoende lang gekookt heeft, is de tijd aangebroken om de soep te zeven. Gebruik daarvoor een neteldoek (een grof geweven katoenen keukendoek) of een propere keukenhanddoek die je een nachtje hebt laten weken in ruim water. (Het weken moet ervoor zorgen dat resten van geparfumeerd wasmiddel uit het weefsel verdwijnen. Het is niet de bedoeling dat je consommé onverwacht een zeepsmaak krijgt.)
10
Neem een grote zeef en drapeer daarin het neteldoek of de keukenhanddoek. Plaats de zeef boven een ruime kookpot. Giet de soep in delen door de zeef en vang de heldere bouillon op in de pot. De gestolde eiwitten en alle brokjes die in de zeef achterblijven, gooi je weg.
De wontons
1 pakje wontonvel, 200 g varkensgehakt, 20 g gember, 0,5 chilipeper, 1 scheutje sojasaus, 1 scheutje sesamolie, 1 scheutje Vissaus
11
Spoel de mengkom van de keukenmachine schoon, om er nu de vulling van de wontons in te bereiden.
12
Schil de gemberwortel en snij het stukje grof. Snij de chilipeper in stukjes. Doe beide in de hakmolen en mix ze tot fijne stukjes. Voeg vervolgens het varkensgehakt en het eiwit toe. Hou de dooier van het ei bij.
13
Voeg een scheutje sojasaus, vissaus en sesamolie toe. Overdrijf vooral niet met de sesamolie. Hak en mix alles tot een gladde vleesvulling. (Voeg naar persoonlijke smaak extra sojasaus en/of vissaus toe.)
14
Meng het eigeel met een piepklein beetje water om de vellen wontondeeg dadelijk mee vast te kleven.
15
Breng wat water aan de kook om de wontons in te garen.
16
Leg telkens een vel wontondeeg voor je op de werkplank en smeer twee aansluitende zijden in met een beetje losgeklopt eigeel.
17
Schep in het midden een koffielepel gehaktvulling en plooi het vel in een driehoek, zodat de randen vastkleven. Druk voorzichtig de lucht uit het pakketje. Werk van binnen naar buiten.
TIPSnijd elke wonton bij tot een halve maan, zodat er wat minder deeg aan zit. Gebruik hiervoor een uitsteekring of een scherp mesje.
18
Hou de gevulde deegpakketjes even opzij. Reken minstens 3 tot 4 wontons per portie soep. (Daar is ruim voldoende vleesvulling voor.)
19
Gaar de Oosterse ravioli in het kokende water. Reken hiervoor ongeveer 3 minuten. (afhankelijk van de grootte van de pakketjes)
De afwerking
20
Spoel de lente-uitjes en de koriander.
21
Snipper de lente-uitjes in flinterdunne ringen en scheur de blaadjes korander grof.
22
Leg in elke soepkom of –bord enkele wontons en schenk er de consommé op. Strooi er tenslotte snippers lente-ui en koriander over.