dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom (thumbnail)Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

50m
15
-
2.4K
Recepten

Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

Prei is een op en top Belgische groente die je op heel veel manieren kunt klaarmaken. Kwaliteitsprei wordt vooral gekweekt in de streek rond Roeselare. Je herkent hem aan de mooie stronken waarvan het wit ongeveer 15 centimeter lang is.Deze keer gebruikt Jeroen prei voor een verfijnde velouté met kruidige room en gerookte zalm.
Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom (thumbnail)Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

50m
15
-
2.4K
Recepten

Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

Prei is een op en top Belgische groente die je op heel veel manieren kunt klaarmaken. Kwaliteitsprei wordt vooral gekweekt in de streek rond Roeselare. Je herkent hem aan de mooie stronken waarvan het wit ongeveer 15 centimeter lang is.Deze keer gebruikt Jeroen prei voor een verfijnde velouté met kruidige room en gerookte zalm.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd50m
Ingrediënten15
Beoordeling-
Aantal likes2.4K

Ingrediënten

4 personen
Prei
4 stronken
Aardappelen
600 g
Uien
4
Groente- of kippenbouillon
3 l
Peterseliestelen
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Boter
Peper
Zout
Room
0,5 l
Bieslook
1 bosje
Peterselie
0,5 bosjes
Zalm
4 plak
Eieren
2

Benodigdheden

Een staafmixer, keukentouw

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De soep

4 stronken prei, 600 g aardappelen, 4 uien, 3 l groente- of kippenbouillon, peterseliestelen, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, peper, zout
2
Pel de uien en snijd ze grof.
3
Snijd het wit van de prei en spoel de stronken grondig onder koud stromend water. Snijd de prei in stukken.
4
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien maar laat ze niet kleuren. De soep moet mooi wit blijven.
6
Doe de prei in de pot en laat mee aanstoven zonder te kleuren.
7
Doe er de aardappelen bij en bevochtig met de warme bouillon.
8
Bind de peterseliestengels, tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.
TIPJe kunt de peterselie, tijm en laurier ook in een theebuiltje doen dat je in de soep hangt.
9
Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten garen op een zacht vuur.

Bieslookroom

0,3 l Room, 1 bosje Bieslook, 0,5 bosjes peterselie, peper, zout
10
Klop de room op tot hij de dikte van yoghurt heeft.
11
Snipper de peterselie en de bieslook fijn en spatel de kruiden door de room.
12
Breng op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

4 plak zalm, 0,2 l Room, 2 eieren
13
Haal het bouquet garni uit kookpot en mix de soep. Breng op smaak met witte peper en zout.
14
Giet de soep door een zeef.
15
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
16
Klop de eierdooiers los met de room tot een ‘liaison’.
17
Bind de soep met de liaison.
18
Snijd de gerookte zalm in reepjes.
19
Schep de velouté in kommen of diepe borden. Werk af met snippers gerookte zalm en een toef bieslookroom.
1
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De soep

4 stronken prei, 600 g aardappelen, 4 uien, 3 l groente- of kippenbouillon, peterseliestelen, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, peper, zout
2
Pel de uien en snijd ze grof.
3
Snijd het wit van de prei en spoel de stronken grondig onder koud stromend water. Snijd de prei in stukken.
4
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien maar laat ze niet kleuren. De soep moet mooi wit blijven.
6
Doe de prei in de pot en laat mee aanstoven zonder te kleuren.
7
Doe er de aardappelen bij en bevochtig met de warme bouillon.
8
Bind de peterseliestengels, tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.
TIPJe kunt de peterselie, tijm en laurier ook in een theebuiltje doen dat je in de soep hangt.
9
Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten garen op een zacht vuur.

Bieslookroom

0,3 l Room, 1 bosje Bieslook, 0,5 bosjes peterselie, peper, zout
10
Klop de room op tot hij de dikte van yoghurt heeft.
11
Snipper de peterselie en de bieslook fijn en spatel de kruiden door de room.
12
Breng op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

4 plak zalm, 0,2 l Room, 2 eieren
13
Haal het bouquet garni uit kookpot en mix de soep. Breng op smaak met witte peper en zout.
14
Giet de soep door een zeef.
15
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
16
Klop de eierdooiers los met de room tot een ‘liaison’.
17
Bind de soep met de liaison.
18
Snijd de gerookte zalm in reepjes.
19
Schep de velouté in kommen of diepe borden. Werk af met snippers gerookte zalm en een toef bieslookroom.
1
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom (thumbnail)Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom
4 personen
50m
Ingrediënten
Prei
4 stronken
Aardappelen
600 g
Uien
4
Groente- of kippenbouillon
3 l
Peterseliestelen
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Boter
Peper
Zout
Room
0,5 l
Bieslook
1 bosje
Peterselie
0,5 bosjes
Zalm
4 plak
Eieren
2

Preivelouté met gerookte zalm en bieslookroom

Prei is een op en top Belgische groente die je op heel veel manieren kunt klaarmaken. Kwaliteitsprei wordt vooral gekweekt in de streek rond Roeselare. Je herkent hem aan de mooie stronken waarvan het wit ongeveer 15 centimeter lang is.Deze keer gebruikt Jeroen prei voor een verfijnde velouté met kruidige room en gerookte zalm.
Instructies

Voorbereiding

1
Ontdooi en verwarm 2 l groentebouillon. Je kan ook zelf een ketel verse bouillon klaarmaken.

De soep

4 stronken prei, 600 g aardappelen, 4 uien, 3 l groente- of kippenbouillon, peterseliestelen, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, boter, peper, zout
2
Pel de uien en snijd ze grof.
3
Snijd het wit van de prei en spoel de stronken grondig onder koud stromend water. Snijd de prei in stukken.
4
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
5
Smelt een klont boter in een hoge soepketel. Stoof de uien maar laat ze niet kleuren. De soep moet mooi wit blijven.
6
Doe de prei in de pot en laat mee aanstoven zonder te kleuren.
7
Doe er de aardappelen bij en bevochtig met de warme bouillon.
8
Bind de peterseliestengels, tijm en laurier samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het in de soep.
TIPJe kunt de peterselie, tijm en laurier ook in een theebuiltje doen dat je in de soep hangt.
9
Breng de soep aan de kook en laat 25 minuten garen op een zacht vuur.

Bieslookroom

0,3 l Room, 1 bosje Bieslook, 0,5 bosjes peterselie, peper, zout
10
Klop de room op tot hij de dikte van yoghurt heeft.
11
Snipper de peterselie en de bieslook fijn en spatel de kruiden door de room.
12
Breng op smaak met peper en zout.

Afwerken en serveren

4 plak zalm, 0,2 l Room, 2 eieren
13
Haal het bouquet garni uit kookpot en mix de soep. Breng op smaak met witte peper en zout.
14
Giet de soep door een zeef.
15
Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik.
16
Klop de eierdooiers los met de room tot een ‘liaison’.
17
Bind de soep met de liaison.
18
Snijd de gerookte zalm in reepjes.
19
Schep de velouté in kommen of diepe borden. Werk af met snippers gerookte zalm en een toef bieslookroom.