dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes (thumbnail)Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

50m
1
-
2.2K
Recepten

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

Witloofsoep met witte seizoensvis, vlees van rivierkreeftjes, aardappelen en vers brood.
Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes (thumbnail)Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

50m
1
-
2.2K
Recepten

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

Witloofsoep met witte seizoensvis, vlees van rivierkreeftjes, aardappelen en vers brood.
Type gerechtSoep
Totale tijd50m
Ingrediënten1
Beoordeling-
Aantal likes2.2K

Ingrediënten

4 personen
Loskokende aardappelengroot
2
Groentebouillon
3 l
Witte seizoensvisbv. schelvis, roodbaars, …
500 g
Vlees van rivierkreeftjes
200 g
Uien
2
Witloofbij voorkeur grondwitloof
12
Tijm
4 takjes
Laurier
2 blaadje
Peterseliestelen
Citroenen
0,5
Room
0,2 l
Sherry
1 scheutje
Boter
1
Peperbolletjes
6
Peper
Zout
Vers brood
Eidooiers
2

Benodigdheden

Staafmixer, een eindje keukentouw, een staafmixer, een grote zeef, een vijzel

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

1
Ontdooi en verwarm de bouillon of bereid vooraf een verse portie. Wie snel wil werken gebruikt bouillonblokjes, maar kijk dan uit met het toevoegen van zout.
2
Snipper de uien matig fijn. Hou 2 stronkjes witloof opzij en snij de rest van de groente in stukjes.
3
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de uisnippers glazig en voeg de stukken aardappel toe.
5
Doe na een paar minuten de snippers witloof in de pot. Stoof het wiloof, roer regelmatig en schenk er vervolgens de bouillon bij. Laat alles 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
6
Verzamel de blaadjes laurier, de takjes tijm en de peterseliestelen. Bind ze eventueel samen met een eindje keukentouw.
7
Schenk een flinke bodem water in een kookpot (5 dl), voeg de kruiden toe, enkele gekneusde peperbolle en een uitgeknepen stuk citroen. Doe er ook een klont boter (25 g) bij en breng het kruidig vocht zacht aan de kook.
8
Snij de vis in hapklare stukken. Pocheer de kleine porties vis in het kruidig water. Dit duurt slechts enkele minuten. Zet het vuur uit zodra de stukken vis gaar zijn.
9
Schep de gepocheerde witte vis uit de pot, giet het pocheervocht door een zeef, en schenk het bij de soep. Gooi de uitgekookte kruiden weg.
10
Mix de witloofsoep glad met de staafmixer. Schenk ze nadien door een zeef. (Roer de soep door de zeef met de bolle zijde van een pollepel.)

Afwerken en serveren

11
Snij de overgebleven stronkjes witloof in flinterdunne reepjes. Maak er millimeterwerk van voor het fijnste resultaat.
2 eidooiers
12
Verrijk de soep met room of ga voor de meest rijkelijke en feestelijke binding: met een liaison. Meng kort voor het serveren de (volle) room met de dooiers van de eieren. (Reken één dooier per deciliter room.) Kluts beide met de garde en roer de liasion door de warme soep. Proef en voeg vers gemalen peper en zout toe.
13
Beslis of je de stukken vis en de kreeftenstaartjes al dan niet op z’n geheel in de soep serveert. Ik pluk de vis los en het rivierkreeftenvlees snij ik grof.
14
Doe (een deel van) de stukken vis, de rivierkreeftjes en het fijn gesneden witloof in de soepterrine. Druppel er een bescheiden scheutje sherry overheen.
15
Schep er warme witloofsoep overheen, roer even en serveer.
1
Ontdooi en verwarm de bouillon of bereid vooraf een verse portie. Wie snel wil werken gebruikt bouillonblokjes, maar kijk dan uit met het toevoegen van zout.
2
Snipper de uien matig fijn. Hou 2 stronkjes witloof opzij en snij de rest van de groente in stukjes.

Instructies

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

1
Ontdooi en verwarm de bouillon of bereid vooraf een verse portie. Wie snel wil werken gebruikt bouillonblokjes, maar kijk dan uit met het toevoegen van zout.
2
Snipper de uien matig fijn. Hou 2 stronkjes witloof opzij en snij de rest van de groente in stukjes.
3
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de uisnippers glazig en voeg de stukken aardappel toe.
5
Doe na een paar minuten de snippers witloof in de pot. Stoof het wiloof, roer regelmatig en schenk er vervolgens de bouillon bij. Laat alles 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
6
Verzamel de blaadjes laurier, de takjes tijm en de peterseliestelen. Bind ze eventueel samen met een eindje keukentouw.
7
Schenk een flinke bodem water in een kookpot (5 dl), voeg de kruiden toe, enkele gekneusde peperbolle en een uitgeknepen stuk citroen. Doe er ook een klont boter (25 g) bij en breng het kruidig vocht zacht aan de kook.
8
Snij de vis in hapklare stukken. Pocheer de kleine porties vis in het kruidig water. Dit duurt slechts enkele minuten. Zet het vuur uit zodra de stukken vis gaar zijn.
9
Schep de gepocheerde witte vis uit de pot, giet het pocheervocht door een zeef, en schenk het bij de soep. Gooi de uitgekookte kruiden weg.
10
Mix de witloofsoep glad met de staafmixer. Schenk ze nadien door een zeef. (Roer de soep door de zeef met de bolle zijde van een pollepel.)

Afwerken en serveren

11
Snij de overgebleven stronkjes witloof in flinterdunne reepjes. Maak er millimeterwerk van voor het fijnste resultaat.
2 eidooiers
12
Verrijk de soep met room of ga voor de meest rijkelijke en feestelijke binding: met een liaison. Meng kort voor het serveren de (volle) room met de dooiers van de eieren. (Reken één dooier per deciliter room.) Kluts beide met de garde en roer de liasion door de warme soep. Proef en voeg vers gemalen peper en zout toe.
13
Beslis of je de stukken vis en de kreeftenstaartjes al dan niet op z’n geheel in de soep serveert. Ik pluk de vis los en het rivierkreeftenvlees snij ik grof.
14
Doe (een deel van) de stukken vis, de rivierkreeftjes en het fijn gesneden witloof in de soepterrine. Druppel er een bescheiden scheutje sherry overheen.
15
Schep er warme witloofsoep overheen, roer even en serveer.
1
Ontdooi en verwarm de bouillon of bereid vooraf een verse portie. Wie snel wil werken gebruikt bouillonblokjes, maar kijk dan uit met het toevoegen van zout.
2
Snipper de uien matig fijn. Hou 2 stronkjes witloof opzij en snij de rest van de groente in stukjes.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes (thumbnail)Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes
4 personen
50m
Ingrediënten
Loskokende aardappelengroot
2
Groentebouillon
3 l
Witte seizoensvisbv. schelvis, roodbaars, …
500 g
Vlees van rivierkreeftjes
200 g
Uien
2
Witloofbij voorkeur grondwitloof
12
Tijm
4 takjes
Laurier
2 blaadje
Peterseliestelen
Citroenen
0,5
Room
0,2 l
Sherry
1 scheutje
Boter
1
Peperbolletjes
6
Peper
Zout
Vers brood
Eidooiers
2

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

Witloofsoep met witte seizoensvis, vlees van rivierkreeftjes, aardappelen en vers brood.
Instructies

Witloofroomsoep met vis en rivierkreeftjes

1
Ontdooi en verwarm de bouillon of bereid vooraf een verse portie. Wie snel wil werken gebruikt bouillonblokjes, maar kijk dan uit met het toevoegen van zout.
2
Snipper de uien matig fijn. Hou 2 stronkjes witloof opzij en snij de rest van de groente in stukjes.
3
Schil de aardappelen en snij ze in dobbelstenen.
4
Smelt een klont boter in een ruime stoofpot of soepketel op een matig vuur. Stoof de uisnippers glazig en voeg de stukken aardappel toe.
5
Doe na een paar minuten de snippers witloof in de pot. Stoof het wiloof, roer regelmatig en schenk er vervolgens de bouillon bij. Laat alles 30 minuten pruttelen op een zacht vuur.
6
Verzamel de blaadjes laurier, de takjes tijm en de peterseliestelen. Bind ze eventueel samen met een eindje keukentouw.
7
Schenk een flinke bodem water in een kookpot (5 dl), voeg de kruiden toe, enkele gekneusde peperbolle en een uitgeknepen stuk citroen. Doe er ook een klont boter (25 g) bij en breng het kruidig vocht zacht aan de kook.
8
Snij de vis in hapklare stukken. Pocheer de kleine porties vis in het kruidig water. Dit duurt slechts enkele minuten. Zet het vuur uit zodra de stukken vis gaar zijn.
9
Schep de gepocheerde witte vis uit de pot, giet het pocheervocht door een zeef, en schenk het bij de soep. Gooi de uitgekookte kruiden weg.
10
Mix de witloofsoep glad met de staafmixer. Schenk ze nadien door een zeef. (Roer de soep door de zeef met de bolle zijde van een pollepel.)

Afwerken en serveren

11
Snij de overgebleven stronkjes witloof in flinterdunne reepjes. Maak er millimeterwerk van voor het fijnste resultaat.
2 eidooiers
12
Verrijk de soep met room of ga voor de meest rijkelijke en feestelijke binding: met een liaison. Meng kort voor het serveren de (volle) room met de dooiers van de eieren. (Reken één dooier per deciliter room.) Kluts beide met de garde en roer de liasion door de warme soep. Proef en voeg vers gemalen peper en zout toe.
13
Beslis of je de stukken vis en de kreeftenstaartjes al dan niet op z’n geheel in de soep serveert. Ik pluk de vis los en het rivierkreeftenvlees snij ik grof.
14
Doe (een deel van) de stukken vis, de rivierkreeftjes en het fijn gesneden witloof in de soepterrine. Druppel er een bescheiden scheutje sherry overheen.
15
Schep er warme witloofsoep overheen, roer even en serveer.